mnowogro Napisano 13 Października 2009 Share Napisano 13 Października 2009 Witajcie, od pewnego czasu dłubałem sobie takiego dzwigulca - mam słabość do tych ładnych ciągników. Tym razem miałem ochotę zrobić ten dźwig z kilkoma poprawkami, m. in. chciałem odsłonić nieco silnik - tutaj troszkę się wspierałem zdjęciami, ale żeby to niestety proporcji nie trzyma, więc układem rurek i przewodów się proszę nie sugerować. Nieco dokładniej też zahaczyłem skalpelem o dźwig - pododawałem kilka rzeczy, jak i tym razem nieco lepiej naciągnąłem liny. A żeby nie wieszać silnika, na wzór pewnej fotki z netu, postanowiłem zawiesić działo z modelu UM - który dawno temu zacząłem, ale dokończyć nie dałem rady (a działo nieco podrasowałem, ale nie jest to wierna kopia - tutaj gdyby ktoś miał jakieś fajne zdjęcie jak by to mogło wyglądać, chętnie rzucę okiem). Ostatecznie na winietce marzy mi się taki bałagan: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 13 Października 2009 Share Napisano 13 Października 2009 piekny pomysł oraz wykonanie, tylko czegoś brakuje (np. uszkodzonej lawety działa). a ludziki będą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 13 Października 2009 Autor Share Napisano 13 Października 2009 Pomysł nie mój - podpatrzony na zdjęciach (zamieszczę jeszcze dziś których). Ludzika chętnie bym jakiegoś wstawił, w magazynku mam jakieś figurki dające się dopasować. Lawetę działa sobie daruję - wolę ograniczyć to do jednego pojazdu niech gąsienice od 38(t), zdobyczna holownicza lina rosyjska i to działo dopowiedzą resztę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 13 Października 2009 Share Napisano 13 Października 2009 mnowogro w którymś z poprzednich wątków wrzuciłeś linka do swojej galerii na picasie Ty masz tam tych modeli rozgrzebanych cały poligon W tym kilka takich, które mnie też kuszą. Ja czekam na swoich faworytów i mam nadzieję, że nie będę musiał czekać bardzo długo ;) Famcio ładnie złożony. Szkoda, że bezwarsztatowo bo z chęcią bym podpatrzył jak ze sklejalnością trumpkowego wynalazku. Podobno ilość części przytłacza i obyłoby się bez niektórych. Prawda to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 13 Października 2009 Autor Share Napisano 13 Października 2009 Jakiś rok temu zamieściłem in boxa tego famo z dźwigiem, i wtedy porównałem go z wcześniejszym famo wypuszczonym przez Trumpetera. Generalnie sklejanie jest przyjemne, części nie miałem jakoś brzydko poodkształcanych, a lekkie ich poprawienie aby pasowały do siebie traktuję jako coś przyjemnego w sklejaniu. Niestety przy tym modelu musiałem nieco pokombinować aby zgrać do kupy pakę z ramą oraz z przednimi błotnikami - tutaj trzeba wykazać się cierpliwością przy dopasowywaniu części - Gdyby się chciało jeszcze złożyć ładnie pokrywę silnika i jego boki - też trzeba uważać aby czegoś nie zwalić. Przy konstrukcji kabiny i bocznych burt, boczne burty trzeba podpiłować od środka - wtedy wszystko schodzi się ładnie. Należy też zwrócić uwagę na odpowiednie spasowanie części będącej boczną ścianą przedziału silnikowego i bocznych przednich części burt - jest spora szpara nie do uniknięcia, ale daje radę to poprawić skalpelem i szpachelką. Przy składaniu układu jezdnego warto przed przyklejeniem kół sprawdzić czy nie będą wychodził poza obrys gąsienic - i ew. spiłować tulejki które by blokowały ich przesuniecie. Z brzydkich rzeczy które warto poprawić, to silnik - w tej wersji trumpetera silnik jest uproszczony i np. ma koszmarnie brzydko odlane łopaty wiatraka przy chłodnicy - tutaj nieco podrzeźbiłem (ale i tak silnik jest ładniejszy niż w revelowskim famo. Mi się podoba duża ilość części, bo jest co sklejać Trochę części zostaje, ale tylko te które są potrzebne do innej wersji - wczesnej lub późnej. Pozostają też części które odpowiadają dwurzędowemu przedziału kierowcy i pasażerów. Sporo modeli porozgrzebywałem, a teraz jak tylko mam ochotę, to wracam do danego tematu - bo w danym czasie stwierdzałem że coś mi nie pasuje, albo brak mi odpowiedniej wiedzy lub umiejętności aby dokończyć jakeś tam szczególiki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 13 Października 2009 Share Napisano 13 Października 2009 Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Ja bym chciał Famcia w wersji ciągnika artyleryjskiego jednak, więc i tak mi trochę odpadnie części z tego wszystkiego No to teraz czekam na malowanko. Ciekawym bardzo co wymyślisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 13 Października 2009 Autor Share Napisano 13 Października 2009 No niestety w wersji artyleryjskiej jedynie konwersje pozostają (planet models), a to i tak do revella - choć mam sklejonego też famo z revella, to jednak nie wiem czy wymiarami są podobne. Tak BTW to famo mam z lemieszem tylnym - i niestety lemiesz jest sporo przeskalowany, tak z półtora raza... a szkoda, bo jest bardzo ładnie zrobiony. Kup sobie dźwigow famo, przerób go na artyleryjski, a dźwig zamontujesz na jakimś innym kołowcu - np. na jakimś oplu blitzu? Jeśli chodzi o malowanie Wóz miałby być w wersji wczesnej - najbardziej charakterystyczne to te przednie błotniki. Chciałem dodać do niego też przednią belkę, ale nie mogę znaleźć zdjęcia takiego wozu w wersji z dźwigiem. Jeśli chodzi o malowanie, to myślałem o szarym, na który naniesiono mazaje jakimś jasnym kolorem (standardowymi: zielonym czy oliwką niemiecką?), na to wszystko resztki zimowego kamuflażu. Umiejscowiłoby to wóz w okolicach wiosny 43r. Moją inspiracją było te kilka zdjęć z rosyjskiej publikacji "Czołgi na polu bitwy, nr. 32": Nie jestem pierwszym który wymodelował takie połączenie wozu z działem, w necie wyszperałem taki artykulik (źródło: AFV, nr 15, autor: Darren Thompson "Building the Bilstein" 1/35. link do wydawnictwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 14 Października 2009 Autor Share Napisano 14 Października 2009 No to dorobiłem pseudo stelaż: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 14 Października 2009 Share Napisano 14 Października 2009 stelaż jest bajkowy. dawaj dalej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi