marcin1323 Napisano 14 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2010 niestety dopiero teraz połapałem się że fotki nei wchodzą, tak wiec przesiadłęm się w końcu na imageshack-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 14 Stycznia 2010 Share Napisano 14 Stycznia 2010 Wciskasz na gorąco kawalki pleksi w otwory okienne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1323 Napisano 15 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2010 Wciskasz na gorąco kawalki pleksi w otwory okienne? nie. Njapierw, trzymając w szczypcach kawałek pleksi na duzej wysokosci czekam aż sie uplastyczni. Na duzej wysokosci dlatego żeby material powoli nabierał temperatury. Jeśli ten proces będzie zbyt szybki folia odszktałci się niewłaściwie albo opali/okopci. Potem ten kawałek rozgrzany przyciskam do kadłuba (do zewnetrznej strony - krzywizna jest taka sama) i jeszcez raz powtarzam zabieg nad ogniem. UWAGA - UWAŻAĆ NA KONTAKT PALCÓW I POSZYCIA KADŁUBA Z OGNIEM. NIEMIŁE WRAŻENIE - SPRAWDZAŁEM JUŻ Jak juz mamy ukształtowana kszywiznę okna, pozostaje przymierzyc od wenatrz i obciąć to co za dużo zostaje. Studiując zdjecia wnetrza kadłuba zobaczyłem ze wokół okien jest "oblamówka". To bardzo upraszcza montaż okien. Zostawiam taką samą "oblamówkę i właśnie na nią wklejam okienko. Na koniec zostaje juz tylko wykonturować od wewnątrz tę że oblamówkę farbka taka jaki malowany jest środek kadłuba i gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 16 Stycznia 2010 Share Napisano 16 Stycznia 2010 O.K. Efekt jest niczego sobie. Nosek szczególnie zyskuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1323 Napisano 17 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2010 mam nadzieję że tempo aktualizacji robionych przeze mnie nie zmaleje ...czasem cięzko z czasem... dorobiłem tylne siedzenie wraz z podestem oraz końcowym fragmentem podłogi skierowanym nieco ku górze. Oczywiscie posiłkowałem sie planami. Jak zwykle scracht built pozostaje "tylko" dorobic tylna ściankę i sufit. Z tym będzie najciężej... a potem wkońcu zamykam kadłub nie mogę sie już doczekać. I znowu te boskie szlifowania, szpachlowania... a, zapomniałbym - to ku przestrodze innym "nieposłusznym" aerografom... - WY TEZ TAK SKOŃCZYCIE JAK BĘDZIECIE NIEGRZECZNE zapuszkowane i rozłożone na części mam nadzieję, że mój banerek podoba się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1323 Napisano 17 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2010 zapomnialem o fotce z porównaniem do planu, sorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1323 Napisano 3 Marca 2010 Autor Share Napisano 3 Marca 2010 kadłub nareszcie zamknięty zrobiony sufit i górne panele nad pilotami. Spasowanie tych dwóch części kadłuba nie było tak problematyczne jak myśłałem. Teraz szpachel czeka na dalsza obróbkę. Bardzo przepraszam za takie żółwie tempo relacji - teraz mam urlop to postaram się sporo nadrobić. starałem się na zdjeciach pokazać to co zrobiłem nowego, niestety na zamkniętym kadłubie niewiele widać (stąd i silna lampa żeby dotrzeć w każdy zakamarek. Mam jeszcze jedno pytanko do nieco mądrzejszych ode mnie jak skutecznie zamaskować otwory drzwi? pierwszy raz bede malował taki "rozebrany model... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 3 Marca 2010 Share Napisano 3 Marca 2010 Spróbuj z cienkiego styropianu wyciąć "klocek" podobny do drzwi, lekko go wciśnij i możesz malować. Ale lepiej spróbuj jakoś tymczasowo do malowania przymocować drzwi, będziesz miał pewność, że i na kadłubie i na drzwiach będziesz miał taką samą fakturę i odcień farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 3 Marca 2010 Share Napisano 3 Marca 2010 Ale lepiej spróbuj jakoś tymczasowo do malowania przymocować drzwi na maskol proponuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1323 Napisano 15 Marca 2010 Autor Share Napisano 15 Marca 2010 no i połączyłem obie rady steropian dobrze docięty plus maskol w celu szczelnienia całosci , tak bym nie zapylił środka aerkiem. Jak zrobiłem fotki to zobaczyłem dwa babole któe musze poprawić. 1- na nosku, 2 - nad przedni oknem. Poza tym muszę jeszcze - wyszlifować powierzchnie płaską pod noskiem, gdzie umiejscowiony jest reflektor oraz, - dorobić rzeczona szybkę przednią. Kopytko może zrobię jeszcze dziś dzięki za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1323 Napisano 31 Marca 2010 Autor Share Napisano 31 Marca 2010 wilczek przygotowany do lakierni. Na zdjeciach jest "pokrak" ale koła już poprawione. Wstawię fotki po malowaniu. Większość zmian i dodatków jest pod kadłubem, stąd i "fotograficznie" skoncentrowałem się na spodzie maszyny. Na jednym ze zdjęć widać przyrząd któy samodzielnie zrobiłem żeby normlanie zamontować antenki pod kadłubem. i moje "atelie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1323 Napisano 1 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2010 wilczek dostał juz niebeiską skórkę i biały brzuszek Jutro mam w planach kalki i kamerę/reflektor plus wieszak do tego ustrojstwa. Jak dobrze pójdzie powinienem się wyrobic w terminie III ZKM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 1 Kwietnia 2010 Share Napisano 1 Kwietnia 2010 Ciekaw jestem, jaki będzie efekt końcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1323 Napisano 2 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2010 Ciekaw jestem, jaki będzie efekt końcowy. ja tez tym bardziej stresujący jest fakt iż sądząc po ilości wejść na temat (ponad 6100 wizyt) więcej jest takich osób... mam nadzieję że sprostam oczekiwaniom - choć w części przynajmniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1323 Napisano 4 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2010 FINAŁ !!! Dziękuję wszystkim za nieocenioną pomoc i fachowe porady. Miło było niezmiernie uczestniczyć w tak przyjemnej kompanii Równiez mojej kochanej Myszce, która wykazywała sie nader wielką cierpliwoscią wdychając opary kleju i farbki. Dzięki Niej równiez wczoraj model nie trafił do kosza i zdopingowała mnie do ukończenia relacji. Dziękuję Kochanie Model jaki jest każdy wie. Większość modyfikacji polegała na - zbudowaniu od nowa środka, - przemodelowaniu części nosowej, - dorobieniu w dole kadłuba dodatków, antenek itd - dorabianiu i zmianie kalkomanii które sa fatalne wręcz (zwłąszcza merytorycznie, bo technicznie ujdą w tłumie) Model nie jest tym którego chciałem zbudować na początku tej relacji Modelarstwo (bynajmniej na moim poziomie) jest zawsze kompromisem pomiędzy "chcicą" a umiejetnosciami. Cóż u mnie jaki to kompromis jest mozecie sami ocenić. Dla mnie ten model spełnił swe podstawowe funkcje: 1 - sprawił mi wiele radosci (choć i nauczyłęm się wiele nowych ciekawych okresleń ze słownika wyrażeń nieparlamentarnych ) 2 - jest kolejnym krokiem na mojej drodze nauki modelarstwa Galerię końcowa podzieliłęm na dwie części: widok ogólny i detale Dziekuję za doping, odwiedziny (które są szczególnie dopingujące) i zapraszam do obejrzenia finału mojej pracy. Dorzuciłem kilka fotek w otoczeniu innych moich modeli oraz z grosikiem. Poza tym ujęcie z "bratem bliźniakiem" 1- widok ogólny 2- detale i wnętrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi