Qdłaty Napisano 25 Października 2009 Share Napisano 25 Października 2009 No to kolejny wątek warsztatowy, który mam nadzieję pomoże mi skończyć tenże model. Zmontować chcę takie zestawienie łącznie z podstawką: Jeden z Hummerów jest już rozpoczęty i wygląda obecnie tak: Drugi natomiast jest jeszcze nienaruszony, czeka na blaszki i koła... w sumie to na koła czekają oba. Jednak budowa "nowego" Avengera będzie realizowana TUTAJ Dodatkowe założenia w kontraście ze zdjęciem to otwarte wieże, uzupełnione detalami których brak, otwarte drzwi w modelu "nowym" i otwarty silnik w modelu rozpoczętym. Malowanie jak na zdjęciu. Jeśli koledzy się orientują, to proszę o podpowiedź do jakiej jednostki należą te Hummery. Domniemam że zdjęcie jest z Pustynnej Burzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 25 Października 2009 Share Napisano 25 Października 2009 Czyli 2 Avengery na raz, jeden w projekcie i jeden w konkursie. Wilk syty i owca cała Super pomysł, choć myślałem, że jednego zrobisz w wersji późniejszej. Mocno kibicuję, jak na razie jest bardzo ok. Malowanie jak na zdjęciu. Jeśli koledzy się orientują, to proszę o podpowiedź do jakiej jednostki należą te Hummery. Domniemam że zdjęcie jest z Pustynnej Burzy. Na tych dwóch zdjęciach jest ten sam pojazd chwilę po wyładowaniu z okrętu w porcie Damman w Arabii Saudyjskiej, w listopadzie 1990 r. (operacja Pustynna Tarcza): Czarno-białe jest z "Nowej Techniki Wojskowej" nr 7/96, kolorowe z książki Concorda "HMMWV - Workhorse of the US Army". Przedstawiają Humvee z 4. Batalionu, 5. Pułku Obrony Przeciwlotniczej, 1. Dywizji Kawalerii (oznaczenia na masce i tylnym zderzaku: 1CAV 4 - 5 ADA | HHH 312) Oznaczenie jednostki na Twoim zdjęciu wygląda na takie samo. Oznaczenie pojazdu to chyba D-66. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 29 Października 2009 Autor Share Napisano 29 Października 2009 Po konwersacji z kubiszem, doszliśmy do wniosku, że pojazd na głównym zdjęciu należy do 1CAV 4-5ADA i ma numer D-66. Ponieważ nie widać oznaczeń hummera na drugim planie, przyjmijmy, że również należy do 1CAV 4-5 ADA, a numer pojazdu będzie zbliżony... powiedzmy D-63. Gdzieś znalazłem, że w jednostce są 24 Avengery. Ponadto dotarły do mnie blaszki i koła. Oczywiście blaszka "Avenger" jest dla modelu konkursowego, blaszka z tabliczkami dla obu, tak jak i koła. Z przyczyn oczywistych pierwszy zostanie wykonany model konkursowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 5 Listopada 2009 Autor Share Napisano 5 Listopada 2009 Elementy podwozia pojazdu konkursowego zostały przygotowane: Cały proces tworzenia został przedstawiony TUTAJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 5 Listopada 2009 Share Napisano 5 Listopada 2009 Rób, rób - potem wycyganię skan instrukcji i wydrukuję ze 200 fotek z Twojego warsztatu konkursowego i będę miał zajęcie na emeryturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 5 Listopada 2009 Share Napisano 5 Listopada 2009 Pięknie. Czy to są koła nowego typu? A jeżeli tak, to czym różnią się od starego typu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 5 Listopada 2009 Autor Share Napisano 5 Listopada 2009 To są koła starego typu. Różnica polega na pewno we wzorze bieżnika opon, natomiast nie wiem jak się ma sprawa z felgami. Te koła to jest klon Tamiyowskich, natomiast opony z Italeri i Academy to fikcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 6 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2010 Mała niespodzianka. Zamontowałem w końcu silnik. oczywiście jest trochę za mały i krzywy więc czeka mnie jeszcze troche szpachlowania i łatania. no i jeszcze tak troszkę na sucho: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 7 Stycznia 2010 Share Napisano 7 Stycznia 2010 Spasowanie tragiczne - CMK się nie postarało. Silnik jest co prawda dedykowany do Tamiyi, ale i do niej też za bardzo nie pasuje - trzeba się ostro napracować przy odcinaniu i potem łataniu dziur. Dasz radę Na pewno masz furę zdjęć silnika Humvee, pamiętaj tylko że przez te ponad 20 lat produkcji tego pojazdu silnik zmieniał się trochę - dobieraj uważnie zdjęcia oryginału, bo warto tam trochę podorabiać, szczególnie przewody. Zdjęcia na sucho - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 7 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2010 coś pomyślę. na razie walka ze szpachlą. Swoja drogą, moja "zdrada" przyjechała.:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 7 Stycznia 2010 Share Napisano 7 Stycznia 2010 coś pomyślę. na razie walka ze szpachlą. Pomyśl koniecznie. Swoja drogą, moja "zdrada" przyjechała.:P Wybaczam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 29 Maja 2010 Autor Share Napisano 29 Maja 2010 Szpachla przy silniku jest w obróbce, ale skończyła mi się kropelka, wiec dziś bez fajerwerków. zmontowałem podstawę wieży: No i trochę się plany. Ponieważ ambitne projekty ciągną się i ciągną i nie mogę ich skończyć, trzeba trochę zejść z ambicji. Prawdopodobnie nie będę dorabiał wnętrza wieży. Zostanie złożone to co jest i zamknięte. Wystarczy mi zabaw z silnikiem. Natomiast druga zmiana to to, że powstanie tylko jeden Avanger, a nie tak jak zakładałem na początku 2. Drugi posłuży jako baza... pod coś innego, ale to w swoim czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 29 Maja 2010 Share Napisano 29 Maja 2010 Fajnie, że wróciłeś do tego tematu Prawdopodobnie nie będę dorabiał wnętrza wieży. Przemyśl to jeszcze raz. Wnętrze wieży jest doskonale widoczne przez dużą szybę - bardzo efektownie wyglądałoby wyeksponowane nawet przez szybę zamkniętą. Owszem, do dorobienia jest sporo elementów, ale może jednak warto? Znalzłem niedawno w sieci nowe zdjęcia wnętrza, po weekendzie je wrzucę (choć pewnie jeszcze bardziej Cię zniechęcę) W każdym razie nalegam, żebyś jednak z tego dorabiania nie rezygnował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 30 Maja 2010 Autor Share Napisano 30 Maja 2010 Pożyjemy zobaczymy. Na razie ciągle brak CA, więc kilka elementów plastikowych skleiłem i przygotowałem na dodanie blaszek: i jeszcze mała próba na sucho: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 30 Maja 2010 Share Napisano 30 Maja 2010 Obiecane nowe zdjęcia wieży Avengera: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 3 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2010 Powiedzcie, wnętrza (kabina kierowcy i kabina wieży) zrobić zielone czy piaskowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 3 Czerwca 2010 Share Napisano 3 Czerwca 2010 Ja bym dał zielone, bardziej mi się podoba i ożywiłoby piaskowy kolor modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 4 Czerwca 2010 Share Napisano 4 Czerwca 2010 Zdecydowanie zielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 4 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2010 Przepraszam za paprochy, zapomniałem je zmieść przed zdjęciami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 4 Czerwca 2010 Share Napisano 4 Czerwca 2010 Wnętrze - Dodaj jeszcze jakieś tabliczki znamionowe i będzie gitara. Silnik - na razie niewiele widać, pooglądam dokładniej jak skończysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 4 Czerwca 2010 Share Napisano 4 Czerwca 2010 Dobra robota Piaskowe wnętrze wyglądałoby znacznie gorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 4 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2010 Dodałem tabliczki w środku (samoprzylepne, Kuba - ). Jednak nic na nich nie widać. Swoją drogą, to w kabinie będą otwarte tylko drzwi kierowcy (nic nie robię z fotelem pasażera) więc i tak niewiele będzie widać. A co do silnika to fajerwerków bym się nie spodziewał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 4 Czerwca 2010 Share Napisano 4 Czerwca 2010 Dodałem tabliczki w środku (samoprzylepne, Kuba - ). Jednak nic na nich nie widać. Owszem, ale lepszy rydz, niż nic. Edwardy są za drogie, żeby kupować do każdego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 30 Września 2010 Autor Share Napisano 30 Września 2010 Pora odgrzać kotleta. Uprościłem uproszczenie wnętrza wieży i wyskrobałem takie coś (a do tego trochę krzywo): Malowanie niedługo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 2 Października 2010 Autor Share Napisano 2 Października 2010 Sądzę, że efekt jest na 3+, czyli zadowalający: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi