Jump to content

PzKw V Panther Ausf. G TAMIYA 1:35

Dexter
 Share

Recommended Posts

PzKw V Panther G (Sd.Kfz. 171). Ausf. G.

To mój pierwszy model w skali 1:35. Ukończony troszkę temu, bo w grudniu 2005.

Docelowo stał na dioramce, lecz uległa ona zniszczeniu.

foto 1:

e99084adc3bcbce6m.jpg

Foto 2:

d6b5afd2bf3b322am.jpg

Foto 3:

023fad8f28eac0c5m.jpg

Foto 4:

197077fa9452df59m.jpg

Foto 5:

ff4ce11d5c3c5b01m.jpg

Te krwawe ślady to tak na prawdę kolor 113 Humbrola - matt rust i faktycznie wygląda na tych zdjęciach jak po świniobiciu. Myślę że to wina porannego naturalnego oświetlenia.

Starałem się dziś zrobić fotkę w innym świetle. Najbardziej zbiżona barwa tej "krwi" jaką udało mi się uzyskać fotografując przedstawia poniższe zdjęcie:

17a4ea34702b18cam.jpg

Fakt, gaśnica czerwona. No niestety taki to już mój wymysł.

Zdjęcia zamieszczone powyżej powtórzę i podmienię na bardziej oddające kolory modelu.

93mati, pytałeś o wykonanie camo zimowego... Cóż może obecnie są i skuteczniejsze ku temu metody, ale ja robiłem to w następujący sposób:

Po pomalowaniu modelu i wstępnym cieniowaniu, całość pokryłem białą farbą dość niedbale. Miejscami grubo, miejscami cieniutko. Tuż po skończeniu nanoszenia białej farby, szerokim, płaskim pędzlem zamoczonym w terpentynie, pionowymi ruchami zmywałem część białej farby. Tam gdzie normalnie wapno nałożone na czołg by spływało pod wpływem topniejącego śniegu lub deszczu, zmywałem więcej, na płaskich elementach mniej. I tak cały model. Następnie normalne zabiegi jak wash i suchy pędzel, plus domalowanie tu i tam.

A i tak wyszła kiszka.