Jędrek Napisano 30 Października 2009 Share Napisano 30 Października 2009 pret ramkowy obracamy (trzymajac oba jego konce) nad plomieniem jest jeszcze mała modyfikacja tej metody (korzystam z obu sposobów), trzymamy pręcik za jeden koniec nie poziomo a nachylony pod kątem, po ogrzaniu i zmięknięciu plastiku pod własnym ciężarem drugi koniec się zegnie to znaczy, że pastik już się dobrze ogrzał, wtedy lekko obraca się pręcik by nagrzała się równomierniej i ciągniemy Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 7 Listopada 2009 Share Napisano 7 Listopada 2009 Hej! Jak tam z postępami? Może jakieś fotki? Sam zachęcony relacją zamówiłem Hooda Trumpetera, ale z zestawem Voyager Model (dedykowany co prawda dla Tamiyi), bo mieli akurat taniej w Luckymodel ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andreya Napisano 13 Listopada 2009 Share Napisano 13 Listopada 2009 Witam panowie Ze swego doświadczenia dodam że po zakończeniu rozciągania (nie puszczając rozciągniętego elementu ale trzymając go lekko naprężonym) należy schłodzić ten element w zimnej wodzie (we wcześniej przygotowanej wannie z małą ilością wody lub pod kranem) co zapobiegnie póżniejszym skurczom i skrzywieniom rozciągniętego elementu w czasie stygnięcia . Dobierając odpowidnie tempo rozciągania możemy dowolnie regulować grubość powstającego elementu. Rozciągamy wolno - otrzymamy element grubszy . Rozciągamy szybko - otrzymamy element cienki. Czując w rękach zwiększający się opór rozciąganego elementu nie rozciągamy go dalej na siłę bo łatwo zerwiemy element i pracę zaczynamy od nowa. Pamiętać należy o schłodzeniu cały czas lekko naprężonego elementu co zapewni nam jego prostość . Trochę ćwiczeń i łatwo to opanujemy. Powodzenia "w rozciąganiu" Pozdrawiam - andreya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romek Napisano 19 Listopada 2009 Share Napisano 19 Listopada 2009 Witam , co nowego w modelarskiej stoczni ? Dzial okretowy cos w tym miesiacu zaslabl . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mrqs Napisano 10 Lutego 2010 Autor Share Napisano 10 Lutego 2010 Witam po dluuugiej przerwie - po polowie zawinionej i niezawinionej przeze mnie. Od niedawna powrocilem do modelu ale mam same klopoty. Bardzo dokladnie obejrzalem sobie zestaw blaszek oraz instrukcje ich uzycia. Pomijam juz niejednoznaczne (dla mnie) rysunki, ale co gorsza okolo 50% elementow na blaszkach w ogole jest pominiete w instrukcji. Pewnie producent zalozyl, ze jego blaszek bedzie uzywal powazny modelarz a nie akurat ja Zdjec poki co nie zamieszczam, bo niewiele sie zmienilo - zdazylem zepsuc poki co niewiele, bo i niewiele robilem - dokleilem waly srub, ster i to wszystko. Na razie szukam kontaktu w z modelarzem , ktory poswiecilby troche czasu i uswiadomil mnie co do czego, bo inaczej to szkoda modelu Starosc nie radosc A tym bardziej musze to jakos przejsc, bo w poczekalni mam Nagato z jeszcze wiekszym zestawem blach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi