Starling Napisano 27 Października 2009 Share Napisano 27 Października 2009 Witam, z miłą chęcią przystępuję do III Zimowego Konkursu Modelwork. Pojazd ,który wybrałem to Sd.Kfz 10/5 wraz z 2-cm-Flak38 firmy Revell w skali 1:35. Najprawdopodobniej model będę wykonywał w standardzie (prosto z pudła) chyba iż coś się zmieni. Zastanawiam się nad kamuflażem, "Polen, Winter 1944-45" czy może "Afrika Korps (Lybien) 1941-1942" mam jeszcze dużo czasu na zastanowienie. In-box: Niebawem rozpocznę budowę... Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 27 Października 2009 Share Napisano 27 Października 2009 Ciekawy model, nie widziałem, że Revell takie cuś robi. Kibicuje Zastanawiam się nad kamuflażem, "Polen, Winter 1944-45" czy może "Afrika Korps (Lybien) 1941-1942" mam jeszcze dużo czasu na zastanowienie. Chciałem powiedzieć od razu "AFRYKA!!!", jednak ten polski akcent; no nie wiem co bym bardziej popierał Czekam na pierwsze newsy z budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 27 Października 2009 Share Napisano 27 Października 2009 To jest przepak Italerki. Może jeszcze go gdzieś można dostać w sklepach. Na allegro jest bo właśnie się natknąłem na ten model i jest o połowę tańszy od Revella. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Starling Napisano 27 Października 2009 Autor Share Napisano 27 Października 2009 Zapłaciłem za niego 57zł + koszta wysyłki... Przepak Italeri? Widziałem kiedyś ramki Italerowskiego Sd.Kfz 10/4 i powiem ,że całkowicie inna jakość wykonania (gorsza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 27 Października 2009 Share Napisano 27 Października 2009 Przepak Italki, a jakość ta sama - czyli średnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Starling Napisano 27 Października 2009 Autor Share Napisano 27 Października 2009 Myślę ,że nie ma tragedii Sd.Kfz wygląda całkiem przyzwoicie. A teraz pytanie... Nie budowałem nigdy od początku do końca żadnego pojazdu w skali 1:35, dlatego mam pewną wątpliwość, skleić cały model i dopiero później go malować czy malować części na poszczególnym etapie? Malowanie zamierzam przeprowadzić aerografem, najprawdopodobniej Pactrami, tyle ,że muszę zakupić aerograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Starling Napisano 28 Października 2009 Autor Share Napisano 28 Października 2009 Budowa ruszyła... Postanowiłem skleić podzespoły Sd.Kfz a później malować całość aerografem. Jeżeli ktoś ma inny pomysł i może mi doradzić jak zrobić to bardziej ergonimicznie i efektownie to bardzo proszę. Na dzień dzisiejszy złożyłem to co widać na zdjęciu. Od razu zaznaczę iż starałem się jak najdokładniej usunąć nadlewki/łączenia elementów, lecz zdjęcia pokazują ,że jednak się nie postarałem, muszę to poprawić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rujewit Napisano 28 Października 2009 Share Napisano 28 Października 2009 Kolega wyżej robił podobny model może się przyda viewtopic.php?t=15767&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Starling Napisano 29 Października 2009 Autor Share Napisano 29 Października 2009 Mała aktualizacja... Jedna z części została nieprawidłowo zaprojektowana, nie wiem co to za część (jestem w trakcie zapoznawania się z dokumentacją Sd.Kfz) ale widać ją na zdjęciu, łączy podwozie z zespołem resorów/zawieszenia. Błąd polegał na odwróconym "oczku" montażowym, należało przeciąć cześć w miejscu przejścia w "oczko" obrócić o 180 stopni i przykleić razem całość. Niebawem rozpocznie się "zabawa" ze szpachlą i nożem, muszę zająć się kosmetyką Sd.Kfz (usunąć należy nadlewki, zaszpachlować szpary itp...) Rujewit dzięki za linka, przyda się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 30 Października 2009 Share Napisano 30 Października 2009 cześć właśnie sklejam ten sam model tylko z italki od razu uwaga hamulec ręczny wklejony odwrotnie tzn. ta dłuższa wajcha z boku skierowana jest w stronę pasażera wiem że nie pasuje trzeba przerobić poza tym sugeruję zakup blach z edka dedykowane do tego zestawu sam je mam i efekt jest o niebo lepszy aha duuużo szpachli na maskę... dzisiaj dokupiłem flaka38 razem z przyczepką własnie pasującego do tego zestawu z f. tristar cena spoko a model o niebo lepszy.. kibicuję gorąco nad ukończeniem projektu Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 31 Października 2009 Share Napisano 31 Października 2009 Może się przyda. Kiedyś popełniłem podobny pojazd. viewtopic.php?t=8528&highlight=demag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Starling Napisano 8 Listopada 2009 Autor Share Napisano 8 Listopada 2009 Roobert - dzięki za linka Ostatnio nie mam zbyt dużej ilości czasu, którego mógł bym poświęcić na sklejanie... Wczoraj zająłem się sprężarką, a właściwie zbiornikiem wyrównawczym. Efekt jak na zdjęciu. Pierwsze testy przeprowadzone w pełni pomyślnie, jednakże 0,5l to taki zapas na styk, dlatego w przyszłości zastosuję butelkę 1l może 2l. Poważnie zastanawiam się nad przejściem ze skali 1:35 na 1:72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 17 Grudnia 2009 Share Napisano 17 Grudnia 2009 Proponuję na zbiornik wyrównawczy gaśnicę lub butelkę zwrotną plastikową-były kiedyś takie:)bezpieczniej niż ze zwykłym petem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi