Skocz do zawartości

Sd.Kfz 10/5 & 2-cm-Flak38 - Revell 1:35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, z miłą chęcią przystępuję do III Zimowego Konkursu Modelwork. Pojazd ,który wybrałem to Sd.Kfz 10/5 wraz z 2-cm-Flak38 firmy Revell w skali 1:35. Najprawdopodobniej model będę wykonywał w standardzie (prosto z pudła) chyba iż coś się zmieni. Zastanawiam się nad kamuflażem, "Polen, Winter 1944-45" czy może "Afrika Korps (Lybien) 1941-1942" mam jeszcze dużo czasu na zastanowienie.

In-box:

th_SdKfz105_7.jpg th_SdKfz105_6.jpg th_SdKfz105_5.jpg th_SdKfz105_4.jpg th_SdKfz105_3.jpg th_SdKfz105_2.jpg th_SdKfz105_1.jpg

Niebawem rozpocznę budowę...

Pozdrawiam Grzegorz

Napisano

Ciekawy model, nie widziałem, że Revell takie cuś robi. Kibicuje

Zastanawiam się nad kamuflażem, "Polen, Winter 1944-45" czy może "Afrika Korps (Lybien) 1941-1942" mam jeszcze dużo czasu na zastanowienie.

Chciałem powiedzieć od razu "AFRYKA!!!", jednak ten polski akcent; no nie wiem co bym bardziej popierał

Czekam na pierwsze newsy z budowy

Napisano

To jest przepak Italerki. Może jeszcze go gdzieś można dostać w sklepach. Na allegro jest bo właśnie się natknąłem na ten model i jest o połowę tańszy od Revella.

Napisano

Zapłaciłem za niego 57zł + koszta wysyłki... Przepak Italeri? Widziałem kiedyś ramki Italerowskiego Sd.Kfz 10/4 i powiem ,że całkowicie inna jakość wykonania (gorsza).

Napisano

Myślę ,że nie ma tragedii Sd.Kfz wygląda całkiem przyzwoicie. A teraz pytanie... Nie budowałem nigdy od początku do końca żadnego pojazdu w skali 1:35, dlatego mam pewną wątpliwość, skleić cały model i dopiero później go malować czy malować części na poszczególnym etapie? Malowanie zamierzam przeprowadzić aerografem, najprawdopodobniej Pactrami, tyle ,że muszę zakupić aerograf

Napisano

Budowa ruszyła... Postanowiłem skleić podzespoły Sd.Kfz a później malować całość aerografem. Jeżeli ktoś ma inny pomysł i może mi doradzić jak zrobić to bardziej ergonimicznie i efektownie to bardzo proszę. Na dzień dzisiejszy złożyłem to co widać na zdjęciu. Od razu zaznaczę iż starałem się jak najdokładniej usunąć nadlewki/łączenia elementów, lecz zdjęcia pokazują ,że jednak się nie postarałem, muszę to poprawić...

th_SdKfz105_8.jpg th_SdKfz105_9.jpg

Napisano

Mała aktualizacja... Jedna z części została nieprawidłowo zaprojektowana, nie wiem co to za część (jestem w trakcie zapoznawania się z dokumentacją Sd.Kfz) ale widać ją na zdjęciu, łączy podwozie z zespołem resorów/zawieszenia. Błąd polegał na odwróconym "oczku" montażowym, należało przeciąć cześć w miejscu przejścia w "oczko" obrócić o 180 stopni i przykleić razem całość.

Niebawem rozpocznie się "zabawa" ze szpachlą i nożem, muszę zająć się kosmetyką Sd.Kfz (usunąć należy nadlewki, zaszpachlować szpary itp...)

Rujewit dzięki za linka, przyda się...

th_SdKfz105_10.jpg th_SdKfz105_11.jpg th_SdKfz105_12.jpg

Napisano

cześć

właśnie sklejam ten sam model tylko z italki

od razu uwaga hamulec ręczny wklejony odwrotnie tzn. ta dłuższa wajcha z boku skierowana jest w stronę pasażera wiem że nie pasuje trzeba przerobić poza tym sugeruję zakup blach z edka dedykowane do tego zestawu sam je mam i efekt jest o niebo lepszy aha duuużo szpachli na maskę...

dzisiaj dokupiłem flaka38 razem z przyczepką własnie pasującego do tego zestawu z f. tristar cena spoko a model o niebo lepszy..

kibicuję gorąco nad ukończeniem projektu

Sławek

• 2 weeks later...
Napisano

Roobert - dzięki za linka

Ostatnio nie mam zbyt dużej ilości czasu, którego mógł bym poświęcić na sklejanie... Wczoraj zająłem się sprężarką, a właściwie zbiornikiem wyrównawczym. Efekt jak na zdjęciu. Pierwsze testy przeprowadzone w pełni pomyślnie, jednakże 0,5l to taki zapas na styk, dlatego w przyszłości zastosuję butelkę 1l może 2l.

th_SdKfz105_13.jpg

Poważnie zastanawiam się nad przejściem ze skali 1:35 na 1:72

• 1 month later...