franki Napisano 29 Października 2009 Share Napisano 29 Października 2009 (edytowane) Witam! Tematem mojej pierwszej większej relacji będzie SMS Konig w podziałce 1/350 wydany przez ICM. Mam zamiar wykonać go w wersji z 1918 r. Nie mam większego doświadczenia w budowie z zestawu więc ta relacja posłuży jako chrzest bojowy przed poważniejszymi czytaj droższymi modelami. Najważniejsze dla mnie będzie przede wszystkim ukończenie modelu i wykonanie go czysto i estetycznie jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem jedyną waloryzacją będzie dołożenie relingów, gdyż uważam że bez tego model okrętu jest trochę goły... Na początek pudełko: i jego zawartość: Edytowane 29 Października 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 29 Października 2009 Share Napisano 29 Października 2009 witaj, zapowiada się ciekawa relacja, może w jej trakcie dojdą jeszcze jakieś elementy własnej produkcji gdyż ten model już parę latek ma i może trzeba będzie coś pocienić, coś wymienić na cieńsze itp. bynajmniej z racji iż jednego z bliźniaków posiadam w magazynie z chęcią pokibicuję Twojej relacji Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 29 Października 2009 Super Moderator Share Napisano 29 Października 2009 No to widzę, że ujawnił się kuzyn mojej Mikasy Świetnie, z dużym zainteresowaniem zaczynam śledzić ten wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franki Napisano 29 Października 2009 Autor Share Napisano 29 Października 2009 Tak Dzięki za wsparcie będzie potrzebne Deskowanie pokładu mam zamiar wykonać podobnie jak Szanowny Kolega w Mikasie, jako pierwszą warstwę chcę użyć tego: a później olejnych: jutro zrobię próbę jak zachowuje się humbrol potraktowany olejną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 29 Października 2009 Super Moderator Share Napisano 29 Października 2009 a później olejnych: Do tych artystycznych oleji spraw sobie jeszcze biel i szary (nie każda firma ma go w swojej ofercie), rozcieńczaj je White Spirit'em. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 29 Października 2009 Share Napisano 29 Października 2009 Ciekawy temat - również będę zerkał. W galerii modelwarships.com było parę niezłych wykonań tego modelu - niektóre fotki mogą przydać się przy budowie. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franki Napisano 30 Października 2009 Autor Share Napisano 30 Października 2009 Do tych artystycznych oleji spraw sobie jeszcze biel i szary (nie każda firma ma go w swojej ofercie), rozcieńczaj je White Spirit'em. Mam wszystkie 4 i zrobiłem próbę na starym niedokończonym La Sirene i podkład z humbrola wytrzymał, jako rozcieńczalnik użyłem terpentyny balsamicznej ale pojawił się problem... linie desek pokładu są wypukłe a nie wklęsłe więc efekt może być mizerny Na razie wkleiłem pokład i przygotowałem kazamaty do malowania: Wkleiłem też barbetę wieży D, żeby sprawdzić czy się zmieści przedni pokład, no i po użyciu dremela się zmieścił. Był trochę zadługi :p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 30 Października 2009 Share Napisano 30 Października 2009 całkiem szybko podążasz do przodu lufki nawiercałeś? Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franki Napisano 30 Października 2009 Autor Share Napisano 30 Października 2009 Mam zamiar na początek muszę poćwiczyć na jakiś starych śmieciach Na dziś planuję szpachlowanie kadłuba, na dno pójdzie chyba wiaderko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 30 Października 2009 Share Napisano 30 Października 2009 Mam zamiar na początek muszę poćwiczyć na jakiś starych śmieciach dobrze się punktuje igłą lekarską, a jak nie ma wierteł o odpowiednich średnicach to można też i nią nawiercać na dno pójdzie chyba wiaderko... sam nazywam to brudną robotą, zwłaszcza przy późniejszym szlifowaniu tego wiaderka Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robo Napisano 30 Października 2009 Share Napisano 30 Października 2009 Hochseeflotte w natarciu super to jakas odmiana od II ws. trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franki Napisano 3 Listopada 2009 Autor Share Napisano 3 Listopada 2009 Witam! Przedstawiam efekt weekendowej dłubaniny: Na razie pierwsza faza szpachlowania do poprawki kwalifikuje się łączenie pokładu z kazamatami ale nie wiem czy będę w stanie tam wszystko ładnie obrobić więc pewnie zostanie tak jak jest No i już zdecydowałem że nie będę szpachlował łączenia pokładu z kadłubem, niestety wypukłe linie deskowania pokładu nie pozwalają tego wyszlifować, mam nadzieje że reling zakamufluje niedokładności A to kolorki do malowania: Zastanawiam się nad użyciem koloru SM 130 (pierwszy z lewej) jako podkład, zobaczę wtedy gdzie jeszcze trzeba poprawić szpachlowanie a później pokład na kolor drewna i oleje. Kolory szarości dobierałem "na oko" na podstawie gotowych modeli ze stronki poleconej przez kolegów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 4 Listopada 2009 Share Napisano 4 Listopada 2009 widzę, że jednak bez wiaderka szpachli się nie obeszło... Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franki Napisano 6 Listopada 2009 Autor Share Napisano 6 Listopada 2009 Problemy były tylko z ładnym wyprofilowaniem osłon wałów napędowych Po nałożeniu podkładu wyszły 2 rzeczy: primo: powinienem dokładniej odkurzyć otoczenie przed malowaniem aerografem... secundo: szpachlowanie koło prawego wału i przy kazamatach wymaga poprawy... Poza tym jestem zadowolony zwłaszcza że pierwszy raz maluję tak dużą powierzchnię. Poniżej efekt pracy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 6 Listopada 2009 Super Moderator Share Napisano 6 Listopada 2009 Poza tym jestem zadowolony zwłaszcza że pierwszy raz maluję tak dużą powierzchnię. Wyszło super. To jest farba docelowa czy podkład typu Surfacer ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 6 Listopada 2009 Share Napisano 6 Listopada 2009 też uważam, że fajnie wyszło Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franki Napisano 6 Listopada 2009 Autor Share Napisano 6 Listopada 2009 Dzięki ale na zdjęciach zawsze lepiej wygląda w paru miejscach osadziły się drobiny kurzu jak wszystko wyschnie to potraktuje je papierem 2000 albo spróbuję zetrzeć flanelką. A docelowo będę malował po wykończeniu pokładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franki Napisano 8 Listopada 2009 Autor Share Napisano 8 Listopada 2009 Kolejny updejcik: Podkład położony na całości kadłuba, udało się bez zacieków Przed malowaniem pokładu spróbuję popracować nad łączeniem pokład-burta w części dziobowej dalej mnie to nie satysfakcjonuję. Dodatkowo przednia nadbudówka wraz z wierzą B złożona częściowo na sucho czeka na kolorek. Do wieży przydałyby się toczone lufy bo te z zestawu są trochę niewłaściwie odlane i psują efekt BTW Jędrek gdzie zdobyłeś te co masz w magazynie? A teraz FOTO: Łączenie przy tylnej barbecie udało mi się poprawić i wygląda lepiej niż na zdjęciu Mam pytanko wie ktoś jak nazywają się te ściany między dwoma pokładami osłaniające kazamaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 8 Listopada 2009 Share Napisano 8 Listopada 2009 dobra robota BTW Jędrek gdzie zdobyłeś te co masz w magazynie? kupowałem je kiedyś w niemieckim NNT, nie pamiętam dobrze (okrętowa oferta tej firmy mnie nie interesuje) ale zdaje się, że masz też krajowe RB Model do tego modelu Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franki Napisano 8 Listopada 2009 Autor Share Napisano 8 Listopada 2009 Znalazłem Dzięki za info idę obklejać przed malowaniem pokładu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franki Napisano 9 Listopada 2009 Autor Share Napisano 9 Listopada 2009 I oto minął wieczór i poranek... Dzień 10... Poniżej wrzucam fotkę jednej ze "złych" luf Nie wiem czy to tylko ja mam pecha ale wypraski są trochę przesunięte i lufy lekko zagięte do góry... no chyba że taki był design na życzenie Kaisera Już zamówiłem, hurtem i nawagę toczone 305 i 150 z RB Model, 88 jeszcze nie mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 9 Listopada 2009 Share Napisano 9 Listopada 2009 będziesz malował pokład jeszcze (np. olejami) czy zostawisz w takim kolorze? Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franki Napisano 9 Listopada 2009 Autor Share Napisano 9 Listopada 2009 Mam już oleje i pomalowałem na kolor pokładu opakowanie po płycie kompaktowej muszę dobrać odpowiednie proporcje kolorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 9 Listopada 2009 Share Napisano 9 Listopada 2009 to super, będzie jeszcze ciekawiej Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franki Napisano 12 Listopada 2009 Autor Share Napisano 12 Listopada 2009 Efekt pracy dzisiejszego przed południa: Pierwsza warstwa olejnej: siena+biały w stosunku 1:1 Druga warstwa: do poprzedniej mieszanki dodałem odrobinę szarego i jeszcze bardziej rozcieńczyłem tak że wyszła prawie płynna brązowa maź... Niestety tak jak przewidywałem efekt trochę zepsuło wypukłe deskowanie pokładu no ale ICM to nie AOSHIMA więc postaram się więcej nie narzekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi