Skocz do zawartości

SMS Konig 1/350 ICM

franki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Tematem mojej pierwszej większej relacji będzie SMS Konig w podziałce 1/350 wydany przez ICM. Mam zamiar wykonać go w wersji z 1918 r. Nie mam większego doświadczenia w budowie z zestawu więc ta relacja posłuży jako chrzest bojowy przed poważniejszymi czytaj droższymi modelami. Najważniejsze dla mnie będzie przede wszystkim ukończenie modelu i wykonanie go czysto i estetycznie jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem jedyną waloryzacją będzie dołożenie relingów, gdyż uważam że bez tego model okrętu jest trochę goły...

Na początek pudełko:

th_DSC02206.jpg

i jego zawartość:

th_DSC02209.jpg

th_DSC02211.jpg

Edytowane przez Gość

witaj, zapowiada się ciekawa relacja, może w jej trakcie dojdą jeszcze jakieś elementy własnej produkcji gdyż ten model już parę latek ma i może trzeba będzie coś pocienić, coś wymienić na cieńsze itp. bynajmniej z racji iż jednego z bliźniaków posiadam w magazynie z chęcią pokibicuję Twojej relacji

Jędrek

Tak Dzięki za wsparcie będzie potrzebne

Deskowanie pokładu mam zamiar wykonać podobnie jak Szanowny Kolega w Mikasie, jako pierwszą warstwę chcę użyć tego:

th_DSC02216.jpg

a później olejnych:

th_DSC02217.jpg

jutro zrobię próbę jak zachowuje się humbrol potraktowany olejną

Do tych artystycznych oleji spraw sobie jeszcze biel i szary (nie każda firma ma go w swojej ofercie), rozcieńczaj je White Spirit'em.

Mam wszystkie 4 i zrobiłem próbę na starym niedokończonym La Sirene i podkład z humbrola wytrzymał, jako rozcieńczalnik użyłem terpentyny balsamicznej ale pojawił się problem... linie desek pokładu są wypukłe a nie wklęsłe więc efekt może być mizerny

Na razie wkleiłem pokład i przygotowałem kazamaty do malowania:

th_DSC02218.jpg th_DSC02222.jpg

Wkleiłem też barbetę wieży D, żeby sprawdzić czy się zmieści przedni pokład, no i po użyciu dremela się zmieścił. Był trochę zadługi :p

Mam zamiar na początek muszę poćwiczyć na jakiś starych śmieciach

dobrze się punktuje igłą lekarską, a jak nie ma wierteł o odpowiednich średnicach to można też i nią nawiercać

na dno pójdzie chyba wiaderko...

sam nazywam to brudną robotą, zwłaszcza przy późniejszym szlifowaniu tego wiaderka

Jędrek

Witam! Przedstawiam efekt weekendowej dłubaniny:

th_DSC02224.jpg th_DSC02226.jpg th_DSC02227.jpg th_DSC02228.jpg th_DSC02229.jpg

Na razie pierwsza faza szpachlowania do poprawki kwalifikuje się łączenie pokładu z kazamatami ale nie wiem czy będę w stanie tam wszystko ładnie obrobić więc pewnie zostanie tak jak jest No i już zdecydowałem że nie będę szpachlował łączenia pokładu z kadłubem, niestety wypukłe linie deskowania pokładu nie pozwalają tego wyszlifować, mam nadzieje że reling zakamufluje niedokładności

A to kolorki do malowania:

th_DSC02232.jpg

Zastanawiam się nad użyciem koloru SM 130 (pierwszy z lewej) jako podkład, zobaczę wtedy gdzie jeszcze trzeba poprawić szpachlowanie a później pokład na kolor drewna i oleje. Kolory szarości dobierałem "na oko" na podstawie gotowych modeli ze stronki poleconej przez kolegów

Problemy były tylko z ładnym wyprofilowaniem osłon wałów napędowych

Po nałożeniu podkładu wyszły 2 rzeczy:

primo: powinienem dokładniej odkurzyć otoczenie przed malowaniem aerografem...

secundo: szpachlowanie koło prawego wału i przy kazamatach wymaga poprawy...

Poza tym jestem zadowolony zwłaszcza że pierwszy raz maluję tak dużą powierzchnię.

Poniżej efekt pracy:

th_DSC02234.jpg th_DSC02238.jpg th_DSC02241.jpg th_DSC02235.jpg

Dzięki ale na zdjęciach zawsze lepiej wygląda w paru miejscach osadziły się drobiny kurzu jak wszystko wyschnie to potraktuje je papierem 2000 albo spróbuję zetrzeć flanelką. A docelowo będę malował po wykończeniu pokładu.

Kolejny updejcik:

Podkład położony na całości kadłuba, udało się bez zacieków Przed malowaniem pokładu spróbuję popracować nad łączeniem pokład-burta w części dziobowej dalej mnie to nie satysfakcjonuję. Dodatkowo przednia nadbudówka wraz z wierzą B złożona częściowo na sucho czeka na kolorek. Do wieży przydałyby się toczone lufy bo te z zestawu są trochę niewłaściwie odlane i psują efekt BTW Jędrek gdzie zdobyłeś te co masz w magazynie?

A teraz FOTO:

th_DSC02243.jpg th_DSC02244.jpg th_DSC02250.jpg th_DSC02248.jpg

Łączenie przy tylnej barbecie udało mi się poprawić i wygląda lepiej niż na zdjęciu Mam pytanko wie ktoś jak nazywają się te ściany między dwoma pokładami osłaniające kazamaty?

dobra robota

BTW Jędrek gdzie zdobyłeś te co masz w magazynie?

kupowałem je kiedyś w niemieckim NNT,

nie pamiętam dobrze (okrętowa oferta tej firmy mnie nie interesuje) ale zdaje się, że masz też krajowe RB Model do tego modelu

Jędrek

I oto minął wieczór i poranek... Dzień 10...

th_DSC02257.jpg th_DSC02258.jpg th_DSC02260.jpg th_DSC02259.jpg

Poniżej wrzucam fotkę jednej ze "złych" luf

Nie wiem czy to tylko ja mam pecha ale wypraski są trochę przesunięte i lufy lekko zagięte do góry... no chyba że taki był design na życzenie Kaisera

th_DSC02262.jpg

Już zamówiłem, hurtem i nawagę toczone 305 i 150 z RB Model, 88 jeszcze nie mają

Efekt pracy dzisiejszego przed południa:

Pierwsza warstwa olejnej: siena+biały w stosunku 1:1

th_DSC02283-1.jpg th_DSC02285-1.jpg th_DSC02287-1.jpg th_DSC02286-1.jpg

Druga warstwa: do poprzedniej mieszanki dodałem odrobinę szarego i jeszcze bardziej rozcieńczyłem tak że wyszła prawie płynna brązowa maź...

th_DSC02297.jpg th_DSC02293.jpg th_DSC02296-2.jpg th_DSC02295-2.jpg

Niestety tak jak przewidywałem efekt trochę zepsuło wypukłe deskowanie pokładu no ale ICM to nie AOSHIMA więc postaram się więcej nie narzekać.