peter Napisano 31 Października 2009 Share Napisano 31 Października 2009 (edytowane) Witam. Zostałem szczęśliwym posiadaczem tej figurki i pragnę zadebiutować w tak ogromnej skali (jeśli to 1:16 bo pewien nie jestem :P ). Sukcesu wielkiego nie przewiduję no ale najtrudniejszy pierwszy krok itd... In-box Przeróbek też nie będzie z przyczyn oczywistych Edytowane 21 Listopada 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jam ci to Napisano 31 Października 2009 Share Napisano 31 Października 2009 Jest to klon przecudnej figurki Pegaso, rozmiar 90mm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erolek Napisano 31 Października 2009 Share Napisano 31 Października 2009 Figurka może i fajna, ale te przepięknej urody skrzydełka dyskwalifikują go jako Wikinga. W tej formie to najwyżej "Fantasy-Thorgal-Viking" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 31 Października 2009 Share Napisano 31 Października 2009 Witam. Tak piękna figurka ta oczywiście od Pegaso przedstawiająca wodza wikingów. Co do klonów i piracenia figurek mam swoje zdanie. Co do dyskwalifikowania go jako Wikinga nie zgadzam się. Hełmy ze skrzydłami czy rogami były używane podczas różnych ceremoni i to przez zamożnych lub wodzów. Nigdy nie były używane podczas walk lub na co dzień, no chyba że w filmach "fantasy" . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erolek Napisano 31 Października 2009 Share Napisano 31 Października 2009 Nie były. Celtyckie - tak. Vendel - tak. Ale do Wikingów to im jeszcze brakuje ze 300 lat. Są "rogate" ceremonialne przedstawienia i zabytki ze Skandynawii, ale to epoka brązu. Bajeranckie hełmy z Valsgaerde - to Vendel Ceremonialny Anglo-Saksoński hełm z Coppergate (Jorvik) był używany w czasie Wikingów (zrobiony około VIIIw., zdeponowany później), ale też nie miał skrzydeł: Jedyny tak naprawdę znany hełm okularowy łapiący się na okres wikiński, a nie Vendel to Gjermundbu (Xw.): Trochę na temat hełmów ze schyłku epoki wikińskiej TUTAJ - ale to już prawie normańskie. Trochę o hełmach żebrowych - TUTAJ. Niestety - nic skrzydlatego. Pozdrawiam Eryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 31 Października 2009 Share Napisano 31 Października 2009 Ale do końca nie można tego wykluczyć, że pióra mogły stanowić uzupełnienie zdobienia hełmu, wiadomo że przez setki lat raczej pióra nie przetrwają. Erolek ten z Vendel wymiata . peter jak będziesz go robił to chyba najlepiej z realiami będzie jak nie dodasz tych skrzydeł ale ty decydujesz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leeb Napisano 31 Października 2009 Share Napisano 31 Października 2009 Lepiej i historycznie prawdziwe będzie jeśli do hełmu zamiast skrzydeł dorobisz rogi, wtedy będzie to hełm ceremonialny. Rogi są wyobrażeniem 2 kruków, Hugnira i Munina, które towarzyszyły Thorowi podczas walki, skrzydła w żadnym źródle nie są potwierdzone, wykopaliska także ich nie potwierdzają. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erolek Napisano 31 Października 2009 Share Napisano 31 Października 2009 Wojtek B: Pióra nie przetrwają, ale przetrwają na przykład mocowania do piór - tak jak na przykład w hełmach samnickich. (Trochę na ten temat razem z przykładami pisze Z. Żygulski jun. w: Broń Starożytna) Poza tym pojawiłyby się w ikonografii. Leeb: Jeśli ma to mieć cokolwiek wspólnego z historią to ja osobiście zrobiłbym jakiś elegancki Vendel - to "raptem" 100 lat różnicy będzie, bo datowane są od VI do VIII wieku. Jak nie Valsgaerde, to na przykład ten śliczny Vendel. Można poszaleć malarsko - hełm stalowy, zdobienia z brązu: Te "rogate" hełmy, które wrzuciłem wyżej datowane są na rok ok. 800, ale przed naszą erą. To jakby pod Dien Bien Phu wysłać bandę wyposażoną w mieczyki z brązu zamiast M60. Czyli tyle w kwestii wikińskiego rogatego hełmu ceremonialnego. (Już sam fakt posiadania hełmu stanowi o wyjątkowości). Po raz tysięczny z mitem rogatych hełmów u wikingów rozprawia się R. Hall w: The Vikings w rozdziale: Horned Helme Syndrome Jak już ceremonialnie to może mu taką maskę dać? Znalezisko z czasów wikińskich z Hedeby. Czasami na plakietkach są przedstawienia ceremonialne postaci w podobnych "zwierzęcych" maskach. Do poczytania do poduszki więcej na ten temat TUTAJ W ostateczności można powedzieć, ze to statysta z opery Wagnera - wtedy nie powiem słowa na temat rogów. Pozdrawiam Eryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 1 Listopada 2009 Autor Share Napisano 1 Listopada 2009 Haha, widzę że to forum ma specjalistów nie tylko od niemieckich maszyn Niestety ale siła wyższa chce zęby miał skrzydła jastrzębia więc powiedzmy że to Człowiek z Północy z Władcy Pierścieni :P http://www.digart.pl/zoom/3777764/Jastrzab.html Piękne, nie ? I Surfacer poszedł: Oczywiście z góry mówię żę efekt nie będzie zbyt dobry bo jest to mój pierwszy raz Ale następne będą już lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 1 Listopada 2009 Share Napisano 1 Listopada 2009 może jak piszą koledzy z merytoryką na bakier ale figurka bardzo fajna Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erolek Napisano 1 Listopada 2009 Share Napisano 1 Listopada 2009 Skoro nie ma to być w 100% merytorycznie poprawna figurka to może chociaż jakiś fikuśny wikiński wzorek na tarczę? Coś w stylu Jelling: Ringerike: albo Urnes: Pozdrawiam Eryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 1 Listopada 2009 Autor Share Napisano 1 Listopada 2009 Kalki nie wydrukuję niestety... Ale może coś co bym z aero od taśmy Tamiyi namalował ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erolek Napisano 1 Listopada 2009 Share Napisano 1 Listopada 2009 Pędzelek, lupa i heja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 21 Listopada 2009 Autor Share Napisano 21 Listopada 2009 Coś porobiłem. Figurka praktycznie gotowa od pasa w górę (oprócz płaszcza). Oczywiscie oczy robię od nowa bo te nie wiem czemu mi nie pasowały..... Skrzydeł jak widać nie ma i nie będzie Skończyłem podstawkę Oczywiście flash psuje efekt. Kolejne zdjecia będą robione normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 21 Listopada 2009 Share Napisano 21 Listopada 2009 Kolejne zdjecia będą robione normalnie. mam nadzieję, bo nie chce mi się przekręcać monitora a dotychczasowa robota wygląda całkiem przyzwoicie, podoba mi się Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 21 Listopada 2009 Share Napisano 21 Listopada 2009 Trochę mnie szyja boli od oglądania , ale widać duży postęp od ostatniej relacji, figurka prawie gotowa . Co do malowania to mi się skóra podoba oraz kolczuga i hełm, po prostu dobra robota . I jeszcze jedno według mnie hełm bez skrzydeł wygląda znacznie lepiej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jam ci to Napisano 21 Listopada 2009 Share Napisano 21 Listopada 2009 Tylko małym nietaktem nazwałbym używanie w temacie wątku firmy Pegaso jako producenta żywicznej kopii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 21 Listopada 2009 Autor Share Napisano 21 Listopada 2009 hmmm jam ci to masz rację, zdawało mi sie że w temacie napisałem "Pegaso (powiedzmy...)" Już poprawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 23 Listopada 2009 Share Napisano 23 Listopada 2009 a może jakieś zdjęcia z budowy? malowania? bo chyba o to chodzi w konkursie, a nie o wrzucanie gotowych modeli :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 23 Listopada 2009 Autor Share Napisano 23 Listopada 2009 postaram sie poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 5 Grudnia 2009 Share Napisano 5 Grudnia 2009 Świetnie malowany. Jakieś fotki z produkcji można prosić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 26 Lutego 2010 Autor Share Napisano 26 Lutego 2010 Jak pewnie zauważyliście miałem przerwę w modelarstwie Pewnego dnia siadłem jednak do figurki, przemalowałem tu i ówdzie, dokończyłem i prezentuje się tak Na tych zdjęciach coś tam moze zobaczycie, nie bardzo mogłem zrobić lepsze... Teraz chcę go pobrudzić, dokończyć tarczę i zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 26 Lutego 2010 Share Napisano 26 Lutego 2010 Coś ten warsztat strasznie "ubogi" w fotki z malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 26 Lutego 2010 Super Moderator Share Napisano 26 Lutego 2010 Coś ten warsztat strasznie "ubogi" w fotki z malowania.Z ubolewaniem podtrzymuję kwestię poruszoną przez kolegę Daj więcej fotek - interesuje mnie to szczególnie, gdyż jestem posiadaczem identycznej figurki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 27 Lutego 2010 Autor Share Napisano 27 Lutego 2010 Tu nei ma co pokazywać. Na pomalowanej powierzchni w zaglębieniach daję brąz Van dycka a potem suchy pędzel bielą tytanową i ot cała filozofia, szkoda zdjęć wstawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi