macotra21 Napisano 31 Października 2009 Share Napisano 31 Października 2009 Nie do konca wiem czy jestem w dobrym dziale, ale samolot to to na pewno nie jest ) I ja postanowilem dolaczyc do konkursu, nie liczac oczewiscie na zadne nagrody, modelem Armaty 75 mm wz. 1897 firmy Tom Modellbau w skali 1:35. Model jest bardzo uproszczony sklada sie co widac w in-boxie z moze 30 - 40 czesci odlanych w bialym bardzo twardym plastyku. Instrukcja nie podaje jak jest to wersja armaty, jest mowa i o Amerykanach, Francuzach, Polakach i Brytyjczykach. Rowniez jako malowanie podane jest ... by uzywac farb Humbrolla, ale bron Boze nie jest padany jakikolwiek kolor tego Humbrolla ) mam wrazenie ze jest to wersja polska, gdyz nawet zolnierz na rysunku przypomina strojem naszego artylerzyste, ale rysunek jest wykonany przez Pana J. Wrobela. I oto obowiazkowy in-box: i jako ciekawostko to co juz opisalem: Zapraszam do pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macotra21 Napisano 7 Listopada 2009 Autor Share Napisano 7 Listopada 2009 no i malutki update o postepach pracy. Coz caly model to wypychacze i szpachlowanie. Postaram sie zamiescic jeszcze dokladniejsze zdjecia ale bedzie to mam nadzieje widac ile i w jakich miejscach sa slady po wypychaczach. na kazdym kole jest 8 (slownie:osiem) sladow po wychychaczach. A oto co do tej pory zrobilem, czyli loze lufa i oczyszczanie pola przed dalsza praca. i potrzebuje pomocy od moich Szanownych kolegow: Czym moge pomolowac armate? Mam khaki od Agamy dobra podobno do polskiego pancerza (choc wielu kolegow z tego forum ma inne zdanie na ten temat). Czy bedzie to dobry odcien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Śmigły Napisano 7 Listopada 2009 Share Napisano 7 Listopada 2009 Khaki to nie. Armaty polskie malowano na zielono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tastas Napisano 7 Listopada 2009 Share Napisano 7 Listopada 2009 Jeżeli malujesz olejnymi to Humbrol H155 będzie bardzo dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macotra21 Napisano 7 Listopada 2009 Autor Share Napisano 7 Listopada 2009 dzieki za rade, olejnymi raczej nie maluje a poza tym w moim miejscu zamieszkania ciezko Humbrole dostac, ale znajde sobie jakis odpowiednik tego koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macotra21 Napisano 14 Listopada 2009 Autor Share Napisano 14 Listopada 2009 I co mnie podkusilo zeby zabrac sie za ten "model"? Dopiero po "glebszej analizie" zobaczylem ze to jest "model" RPMu.... A juz po tankietce obiecalem sobie ze to ostatni moj model tej firmy. Znalezc dwie pasujace do siebie czesci to jest wyczyn nie byle jaki. Plastyk jest twardy ale lamliwy i peka przy probie wyciecia z ramek. Czysta zywa tragedia..... Niby nie spodziewalem sie niczego fajnego ale po zrobieniu czeskiej 38 z Tristara przesiadka na RPM boli strasznie, prawie jak ogladanie Polskiej reprezentacji w pilce noznej. a oto i opis "modelu" na armoramie: http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=Reviews&file=index&req=showcontent&id=1582 zdjecia z postepow zamieszcze pozniej jak wutrzezwieje po: 1. wspanialym wystepie naszej reprezentacji z Rumunia, 2, po kosztujacej mnie 2 godziny obrobce jednej (!) czesci tego wspanialego projektu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 20 Listopada 2009 Share Napisano 20 Listopada 2009 Ja właśnie zaczynam ten model. Makabra, mogłem wcześniej poszukać opinii o wypraskach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 Niestety TOM Modellbau=RPM, trzymam kciuki bo to nie lada przeprawa. Jeśli chcesz mieć na prawdę dobrego schneidera to musisz kupić zestaw DML (schneider przerobiony przez Niemców) i do niego dokładać poszczególne elementy z RPM/TOM (koła, osłonę itp). Cierpliwości życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macotra21 Napisano 24 Listopada 2009 Autor Share Napisano 24 Listopada 2009 Dexter: Ja właśnie zaczynam ten model. Makabra, mogłem wcześniej poszukać opinii o wypraskach No to moje szczere wspolczucie. Moge Cie pocieszyc ze jesli pracujesz nad modelem RPM to i tak masz duzo lepsza instrukcjie niz ja z Tom-a:)) A i tak musisz zgadywac i poriwnywac do zdjec co gdzie i jak. Ja popelnilem pare baboli ale prawde mowiac nie mam sie i ochoty juz tego "modelu" meczyc dalej. Black Widow czeka w kolejce .... I krupp z 3.7 ppancem i wiele innych jeszcze ) Jendrass1: Cierpliwości życzę. Tej juz niestety brak...:( A teraz stan na dzien dzisiejszy. Loze , ogon i wszelkie usztywnienia, hamulce zrobione. a teraz dwie rzeczy jakie bede przerabial: 1. lufa - na koncu lufy producent zaproponowal klocek... a powinno byc troszeczke inaczej..... tak byc powinno: a tak jest wg producenta: no i druga przerobka to oslona. Nie bede jej pilowal raczej choc jakby zachowac skale to grubosc blachy musiala by wynosic ok 5 cm, ale sprobuje wyruc jakis podzial blach ktory zostal calkowiciw pominiety przez producenta: za TBiU a w/g producenta wyglada to tak i to na tyle, moze wystarczy mi cierpiwosci..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macotra21 Napisano 5 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2009 No i armata prawie skonczona. Pomalowana i popsikana blyszczacym lakierem. Postaram sie ja troche pobrudzic jeszcze ale to juz po powrocie z urlopum, czyli gdzies za jakies dwa tygodnie. A na razie pare zdjec i rosba o komentarze i z pokazaniem ewentualnych mozliych jeszcze poprawek. A tak nawiasem mowiac to wyszedl z tego calkiem fajny model: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi