Skocz do zawartości

Armata 75 mm wz. 1897 - Schneider - TOM Modellbau 1:35

macotra21

Rekomendowane odpowiedzi

Nie do konca wiem czy jestem w dobrym dziale, ale samolot to to na pewno nie jest )

I ja postanowilem dolaczyc do konkursu, nie liczac oczewiscie na zadne nagrody, modelem Armaty 75 mm wz. 1897 firmy Tom Modellbau w skali 1:35. Model jest bardzo uproszczony sklada sie co widac w in-boxie z moze 30 - 40 czesci odlanych w bialym bardzo twardym plastyku. Instrukcja nie podaje jak jest to wersja armaty, jest mowa i o Amerykanach, Francuzach, Polakach i Brytyjczykach. Rowniez jako malowanie podane jest ... by uzywac farb Humbrolla, ale bron Boze nie jest padany jakikolwiek kolor tego Humbrolla )

mam wrazenie ze jest to wersja polska, gdyz nawet zolnierz na rysunku przypomina strojem naszego artylerzyste, ale rysunek jest wykonany przez Pana J. Wrobela.

I oto obowiazkowy in-box:

schneider.jpg

DSC04445.jpg

DSC04446.jpg

DSC04447.jpg

DSC04448.jpg

DSC04449.jpg

DSC04450.jpg

i jako ciekawostko to co juz opisalem:

DSC04451.jpg

DSC04452.jpg

Zapraszam do pomocy

no i malutki update o postepach pracy. Coz caly model to wypychacze i szpachlowanie. Postaram sie zamiescic jeszcze dokladniejsze zdjecia ale bedzie to mam nadzieje widac ile i w jakich miejscach sa slady po wypychaczach. na kazdym kole jest 8 (slownie:osiem) sladow po wychychaczach. A oto co do tej pory zrobilem, czyli loze lufa i oczyszczanie pola przed dalsza praca.

DSC04475.jpg

i potrzebuje pomocy od moich Szanownych kolegow: Czym moge pomolowac armate? Mam khaki od Agamy dobra podobno do polskiego pancerza (choc wielu kolegow z tego forum ma inne zdanie na ten temat). Czy bedzie to dobry odcien?

I co mnie podkusilo zeby zabrac sie za ten "model"? Dopiero po "glebszej analizie" zobaczylem ze to jest "model" RPMu.... A juz po tankietce obiecalem sobie ze to ostatni moj model tej firmy. Znalezc dwie pasujace do siebie czesci to jest wyczyn nie byle jaki. Plastyk jest twardy ale lamliwy i peka przy probie wyciecia z ramek. Czysta zywa tragedia..... Niby nie spodziewalem sie niczego fajnego ale po zrobieniu czeskiej 38 z Tristara przesiadka na RPM boli strasznie, prawie jak ogladanie Polskiej reprezentacji w pilce noznej.

a oto i opis "modelu" na armoramie:

http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=Reviews&file=index&req=showcontent&id=1582

zdjecia z postepow zamieszcze pozniej jak wutrzezwieje po:

1. wspanialym wystepie naszej reprezentacji z Rumunia,

2, po kosztujacej mnie 2 godziny obrobce jednej (!) czesci tego wspanialego projektu....

Niestety TOM Modellbau=RPM, trzymam kciuki bo to nie lada przeprawa. Jeśli chcesz mieć na prawdę dobrego schneidera to musisz kupić zestaw DML (schneider przerobiony przez Niemców) i do niego dokładać poszczególne elementy z RPM/TOM (koła, osłonę itp). Cierpliwości życzę.

Dexter:

Ja właśnie zaczynam ten model. Makabra, mogłem wcześniej poszukać opinii o wypraskach

No to moje szczere wspolczucie. Moge Cie pocieszyc ze jesli pracujesz nad modelem RPM to i tak masz duzo lepsza instrukcjie niz ja z Tom-a:)) A i tak musisz zgadywac i poriwnywac do zdjec co gdzie i jak. Ja popelnilem pare baboli ale prawde mowiac nie mam sie i ochoty juz tego "modelu" meczyc dalej. Black Widow czeka w kolejce .... I krupp z 3.7 ppancem i wiele innych jeszcze )

Jendrass1:

Cierpliwości życzę.

Tej juz niestety brak...:(

A teraz stan na dzien dzisiejszy. Loze , ogon i wszelkie usztywnienia, hamulce zrobione.

IMGP0655.jpg

IMGP0656.jpg

IMGP0657.jpg

IMGP0658.jpg

a teraz dwie rzeczy jakie bede przerabial:

1. lufa - na koncu lufy producent zaproponowal klocek... a powinno byc troszeczke inaczej.....

tak byc powinno:

75mmwz1897.jpg

a tak jest wg producenta:

IMGP0662.jpg

no i druga przerobka to oslona. Nie bede jej pilowal raczej choc jakby zachowac skale to grubosc blachy musiala by wynosic ok 5 cm, ale sprobuje wyruc jakis podzial blach ktory zostal calkowiciw pominiety przez producenta:

armata75.gif

za TBiU

a w/g producenta wyglada to tak

IMGP0659.jpg

IMGP0660.jpg

i to na tyle, moze wystarczy mi cierpiwosci.....

• 2 weeks later...

No i armata prawie skonczona. Pomalowana i popsikana blyszczacym lakierem. Postaram sie ja troche pobrudzic jeszcze ale to juz po powrocie z urlopum, czyli gdzies za jakies dwa tygodnie. A na razie pare zdjec i rosba o komentarze i z pokazaniem ewentualnych mozliych jeszcze poprawek. A tak nawiasem mowiac to wyszedl z tego calkiem fajny model:

IMGP0751.jpg

IMGP0750-1.jpg

IMGP0756.jpg

IMGP0758.jpg

IMGP0752.jpg