koniu Napisano 10 Listopada 2009 Share Napisano 10 Listopada 2009 (edytowane) Witam. Chciał nie chciał przyszedł czas na mój pierwszy wątek warsztatowy. Długo z nim zwlekałem, bo i zrobione na razie tyle co nic, ale narastająca lista wątpliwości skłoniła mnie do założenia wątku, abyście mogli dopomóc co nieco A zatem zapraszam. Model zakupiony za Wielką Wodą, wyprodukowany w ’82 roku. O jakości modelu napisałem co nieco w in-boxie:>KLIK< Na początek kilka fotek, co by nie było, że temat niepotrzebny (z jakości fotek nie do końca jestem zadowolony, ale to max, co udało mi się wycisnąć przy sztucznym świetle ): Sklejone, zaszpachlowane i wstępnie zmatowione do malowania elementy: „sypialnia” Nadbudówka sleepera Tak to wygląda razem: I tu pierwszy przystanek na refleksje. Mocno zastanawiam się nad dorobieniem wnętrza sleepera, producent niestety takowego nie przewidział, a skala aż sama się prosi o podłubanie przy mebelkach itd. Z drugiej jednak strony, po złożeniu wszystkiego do kupy, wnętrze będzie niemalże niewidoczne. Rozwiązaniem mogłoby być pozostawienie nie sklejonej nadbudówki, ale spasowanie tych części jest dość słabe, tj. bardzo ciasno na siebie zachodzą i obawiam się, że zakładanie jej przy zbudowanym modelu mogłoby przynieść więcej szkody niż pożytku. Temat pozostaje otwarty...do przedyskutowania. Dalej kilka elementów wstępnie sklejonych, pozbawionych fabrycznego chromu (niech nam żyje kret ) lecz jeszcze nie obrobionych po sklejeniu. Wydechy z tłumikami – pozostaje jeszcze m.in. syzyfowa praca wywiercenia otworów w tłumikach I kilka drobiazgów Na koniec sesji zdjęciowej dwie fotki zajawkowe, jak mniej więcej będzie wyglądać złożona kabina. (dla porównania Scania w 1:24) Na razie tyle. Chyba nie muszę pisać, że prace będą się toczyć na pewno wolno, oczywiście z braku czasu. Do napisania... Edytowane 13 Listopada 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 10 Listopada 2009 Share Napisano 10 Listopada 2009 Kurde czekałem kiedy się pojawi coś w tej skali, podziwiałem w Paryżu w sklepie koło Luwru modele w tej skali coś pięknego. PS> Mogę dać namiar jak ktoś się do Luwru będzie wybierał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 10 Listopada 2009 Share Napisano 10 Listopada 2009 Witaj, modelik fajny, skala pozwala wiele waloryzacji, czekam na kolejne aktualizacje, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 10 Listopada 2009 Share Napisano 10 Listopada 2009 Wydechy z tłumikami – pozostaje jeszcze m.in. syzyfowa praca wywiercenia otworów w tłumikach Długo żałowałem, ze nie zrobiłem tego w swoich truckach w tej skali, ale teraz gdybym miał wiercić otworki (plastik jest dosć gruby i może kiepsko to wyglądać), to wolał bym obciąć końcówki tłumików i okleić je dziurkowaną blaszką - o ile nie mylę sie jest taka w ofercie Abera Co do wnętrza sleepera, nawet jak je zrobisz to i tak nie będzie go widać (ciemne szyby, no i te spasowanie dachu). W moim keniu w przejściu z kabiny do sleepera zamontowałem zasłonki i jest git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Listopada 2009 Share Napisano 10 Listopada 2009 Fajnie, że zacząłeś Kenia, będę tu często zaglądał. Patrząc na Twojego In-boxa, dostrzegam bardzo wiele podobieństw do mojego Petka, niektóre wypraski wręcz takie same. Mój jest w podobnym stanie, choć chyba trochę mniej elementów wypadło z wyprasek. Podobnie, jak Ty, porysowaną mam przednią szybę oraz brakuje kloszy lampek dachowych. Co w tej kwestii chcesz zrobić? Czym będziesz malował chromy? Będziesz robił jakąś instalację (pneumatykę) lub skręcane koła? Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koniu Napisano 13 Listopada 2009 Autor Share Napisano 13 Listopada 2009 Witam. Chwilowo zaniedbałem temat, ponieważ zrobiłem sobie mały urlop, ale dziękuję Panowie za wpisy. Tornado bardzo dziękuję za podsunięcie pomysłu z tłumikami! Też obawiam się tej grubości plastiku, a na Twój pomysł jakoś nie wpadłem. Muszę rozejrzeć się w takim razie w ofercie Abera, a jak nic nie znajdę, może pokuszę się o zrobienie czegoś takiego samemu. Jarku, jeśli chodzi o przednią szybę, to tak jak pisałeś w temacie "zakupów", ma ona dosyć prosty kształt, więc nie powinno być problemu ze spreparowaniem takiej, jeśli oczywiście próby odnowienia oryginalnej nie przyniosą rezultatu (chociaż nie wiem, czy warto tak naprawdę próbować, bo oryginał jest ze strasznie grubego plastiku zrobiony ) Jeśli chodzi o klosze lamp (ale to są drobiny ) u mnie również ich brakuję i to niestety dość sporo, planuje spróbować odlać je z przezroczystej żywicy (z racji ich rozmiarów zapewne razem z obudową lamp). Zobaczymy jak to się uda. Chromy planuje malować specyfikami Alclada II. Instalacje zarówno pneumatyczną jak i elektryczną jak najbardziej mam w planie. Tym bardziej, że znalazłem ciekawe artykuły przedstawiające jak zrobić takie instalacje właśnie na przykładzie modeli Monograma w 1:16. Natomiast skręcane koła sobie podaruje. truckman czy ten sklep o którym piszesz ma jakąś stronkę www? A może masz więcej fotek z wizyty w sklepie? Chętnie przejrzę, także jak masz i możesz to podeślij mi na PW. Na razie chyba tyle. Wieczorkiem jak znajdę chwile czasu, przedstawię Wam pod dyskusję moje plany co do malowania. P.S. Zmniejszyłem troszkę rozmiary fotek, tak chyba troszkę wygodniej się je ogląda. Pozdrowienia z Podkarpacia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 13 Listopada 2009 Share Napisano 13 Listopada 2009 Są jeszcze wolne miejsca ? Jeśli tak to z chęcią przyłącze się do oglądania ,bo uważam że będzie na co popatrzeć Powodzenia! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 13 Listopada 2009 Share Napisano 13 Listopada 2009 http://www.eol-model.fr/ strona tego sklepu, a co do zdjęć z wizyty to ma 4 zdjęcia. Wizyta tam była krótka bo miałem 15 minut by od wejścia do Luwru do sklepu skoczyć i z powrotem. Jedna z bardziej zwariowanych rzeczy jakie mnie spotkały we francji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 13 Listopada 2009 Share Napisano 13 Listopada 2009 Mam Petka w tej skali, jak pomalujesz go w fajne barwy, To ja swojego tez tak pomaluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koniu Napisano 13 Listopada 2009 Autor Share Napisano 13 Listopada 2009 Mam Petka w tej skali, jak pomalujesz go w fajne barwy, To ja swojego tez tak pomaluje. Witam! No właśnie...Truckerek93 poruszył dobry temat. Jak obiecałem wcześniej, czeka Was teraz mały esej na temat malowania A więc, opcja pierwsza, najpierwsza, jedyna słuszna i tylko taka Uważniejsi czytelnicy Forum na pewno natknęli się już na tą fotkę. Natknąłem się na to zdjęcie zupełnie przypadkiem i strasznie mi się spodobało. Jestem w 99% pewien, że właśnie tak chce pomalować swojego Kenia. Ale - jak to zwykle jest jedno ale. Jak widzicie koń na zdjęciu jest sporo nowszym modelem niż ten który ja posiadam. Potrzebuje Waszej obiektywnej oceny, czy ten stareńki Kenio również tak samo rewelacyjnie będzie wyglądał w barwach CATa. Oczywiście wiązałoby się to z kilkoma przeróbkami jak np przedłużenie baków, ale generalnie aż tak mocno to ja go nie odmłodzę Drugą opcją (a właściwie ostatecznym planem awaryjnym, gdybyście kategorycznie odradzili, a wręcz zabronili malować Kenia w barwy CAT ) jest koncepcja typowego oldschool'owego Amerykańskiego trucka z '82 roku: To też piękny i dostojny egzemplarz, ale jednak ten CAT... Podpowiedzcie coś Panowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 13 Listopada 2009 Share Napisano 13 Listopada 2009 Jak najbardziej. Takie malowanie jak pierwsze. Jest jedynym jakie będzie pasować. Hmm ale czy do petka 359 przypasuje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Listopada 2009 Share Napisano 13 Listopada 2009 Koniecznie 2 malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koniu Napisano 13 Listopada 2009 Autor Share Napisano 13 Listopada 2009 No i się zaczyna to czego się obawiałem A tak poważnie, Panowie żebyśmy się dobrze zrozumieli: Pytanie nie brzmiało nr 1 czy nr 2, ale czy nr 1 TAK. Bo jeśli NA PEWNO NIE - to ewentualnie nr.2 Pytanie prawie jak na logice na studiach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 13 Listopada 2009 Share Napisano 13 Listopada 2009 mi sie podoba te czerwone malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Listopada 2009 Share Napisano 13 Listopada 2009 jak pomalujesz go w fajne barwy, To ja swojego tez tak pomaluje. To zrobisz plagiat koniu, poprosiłem o pomoc jednego z kolegów z Modelworka i również będę miał odlewy brakujących kloszy (chyba samych). Możemy się dogadać, co do zakupu żywicy i/lub odlewów. Kiedyś reanimowałem szybę w Magni, zalaną klejem i efekt był całkiem niezły przy użyciu specjalnej pasty polerskiej. Ale zobaczymy, chyba też dorobię nową. Schemat malowania wybierz, jaki Ci bardziej odpowiada. Może być całkiem fikcyjny, przecież nikt nie każe Ci odwzorować konkretnego trucka. Daj jakieś namiary na te instalacje, o których piszesz. Trzymam kciuki. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raben Napisano 13 Listopada 2009 Share Napisano 13 Listopada 2009 Zdecydowanie pierwsze. Co do reszty to wszystko jak na razie wygląda bardzo ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 13 Listopada 2009 Share Napisano 13 Listopada 2009 jak pomalujesz go w fajne barwy, To ja swojego tez tak pomaluje. To zrobisz plagiat A to tak można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 13 Listopada 2009 Share Napisano 13 Listopada 2009 a moze takie malowanko jak by co kalkomanie sa dostępne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 13 Listopada 2009 Share Napisano 13 Listopada 2009 Widzi mi się to malowanie CAT'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 13 Listopada 2009 Share Napisano 13 Listopada 2009 Ja mam do Ciebie taką jeszcze propozycję: albo: Chociaż te malowanie CAT jest świetne, nie szkodzi że nie ta wersja, przypuszczam że gdzieś jeździ taki w barwach CATa taki :P Tu jeszcze wrzucam kilka zdjęć od siebie możę się przydają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koniu Napisano 16 Listopada 2009 Autor Share Napisano 16 Listopada 2009 Witam po małych wakacjach Dzięki wszystkim za propozycje malowań, wszystkie są ciekawe, ale raczej pozostanę przy swoim "żółtku" Nawiasem mówiąc, znalazłem jeszcze jedno ciekawe malowanie, ale to już wymagałoby dużych umiejętności "malarsko-kalkomaniowych" Może kiedyś, któryś z kolei model będzie wyglądał właśnie tak. Jarku bardzo chętnie podłącze się pod Twoje zamówienie na te klosze. Ponieważ było by to moje pierwsze odlewanie, chętnie skorzystam z łatwiejszego rozwiązania. Kwestia podziału kosztów żywicy, bądź po prostu kupna odlewów jest jak najbardziej do uzgodnienia. Mnie osobiście nie robi większej różnicy która opcja. Gdybyś znał więcej szczegółów, daj proszę znać na PW. A tutaj link do artykułów o których pisałem: http://public.fotki.com/modeltrucks25thscale/model_magazine_articles/car_modeller/ Wśród nich znajdują się m.in tutoriale odnośnie instalacji, okablowania silnika CAT3408, skrzyni biegów, siodła, pneumatycznych siedzeń w kabinie - właśnie na przykładzie modeli Monograma w 1:16. Do następnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 24 Listopada 2009 Share Napisano 24 Listopada 2009 Szanowny Kolego !! Wielkość i skala modelu powala na dywan. Obowiązkowo do tego lawetka a na niej czołg !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckertom Napisano 24 Listopada 2009 Share Napisano 24 Listopada 2009 To ja Cie utwierdzę. Pierwsze malowanie jest git malina:) I myślę że będzie pasować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koniu Napisano 25 Listopada 2009 Autor Share Napisano 25 Listopada 2009 Obowiązkowo do tego lawetka a na niej czołg !! Jak najbardziej jest mniej więcej coś takiego w planie. Aczkolwiek z racji tego, że pancerka dla mnie jakoś tak nie teges no i wybrane malowanie zobowiązuje, planowałem na lawecie jakiś sprzęt ciężki wiadomej firmy . Z drugiej strony jednak, skąd ja jaką koparkę czy cuś wezmę w 1:16 Pożyjemy zobaczymy. Na razie koń do zrobienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 25 Listopada 2009 Share Napisano 25 Listopada 2009 koniu może jakieś foty z budowy dasz:>. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi