Skocz do zawartości

OKRęT PODWODNY PROJEKTU 627 - NOVEMBER CLASS - ZVIEZDA 1/350

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Po pożarciu przez psa kadłuba eskortowca klasy Etorofu, postanowiłem się odstresować i zainspirowany wspaniałymi dokonaniami kolegów na polu okrętów podwodnych - wspaniałymi Alfami, Warszawianką i Novemberami postanowiłem coś w tej materii podziałać. Efekty poniżej. Gehenną było wycięcie otworów przelewowych, ale opłaciło się. Model właściwie z pudła, z niewielkimi dodatkami ode mnie. Model przedstawia okręt w późnym stadium jego życia, czyli prawdopodobnie niedługo przed trafieniem na złom...

4-5.jpg

2-5.jpg

3-5.jpg

14-3.jpg

5-5.jpg

7-5.jpg

9-8.jpg

8-6.jpg

1-5.jpg

10-5.jpg

Oraz z tradycyjnym przymiarami:

13-3.jpg

11-5.jpg

12-4.jpg

Pozdrawiam wszystkich radzieckich podwodniaków:)

Napisano

fajna podłodka, ogólnie podoba mi się

na plus zaliczam wykonanie poręczy, wiatrochronu, urządzeń podnośnych, eksperymenty z malowaniem, wycięcie otworów przelewowych oraz oczywiście tematykę

a na minus otwory na powiększeniach wyglądają nierówno (myślę, że dobry byłby tu patent kolegów z wycinaniem jednego większego i uzupełnianie go poprzeczkami), nierówno wydaje się także pomalowana osłona na dziobie (srebrny kolor)

liczę teraz na kolejnego podwodniaka Zvezdy czyli K-19

Jędrek

Napisano

Ten patent wykorzystałem ale w otworach dennych. Na grzbiecie kadłuba było trudniej gdyż otwory są od siebie znacznie oddalone. Dodatkowo pancerny plastik nie ułatwiał wycinania, a są zbyt małe aby iglak się w nich zmieścił. Osłona już poprawiona Natomiast kalka Zviezdy służąca do jej pokrycia to jakiś horror: ani nie odzwierciedla kształtu dziobu w tym miejscu ani nie chce usiąść porządnie.

Teraz czas na Kursk - tam otwory są większe

Napisano
Natomiast kalka Zviezdy służąca do jej pokrycia to jakiś horror: ani nie odzwierciedla kształtu dziobu w tym miejscu ani nie chce usiąść porządnie.

z tym to się zgadzam całkowicie, żałuję że ją użyłem - mimo nacinania i "litrów" płynów zmiękczających wyszła tak sobie, podobnie jak w K-19, jeśli kiedyś skuszę się jeszcze raz na te modele to też raczej będę osłonę malował

Teraz czas na Kursk - tam otwory są większe

i dwa stery do wykonania

Jędrek

Napisano

Wiem, wiem - od pewnego czasu seria o radzieckich podwodniakach jest moją stałą wieczorną lekturą gratuluję wykonanej roboty...

Trzeba powiedzieć jedno: Kursk jest NIECO WIęKSZY

Napisano

Niezła ponorka. Zgadzam się z uwagami Jędrka, dodam jedynie, że podoba mi się barierka (może ciut za mocno jest odsunięta od kiosku).

Dodatkowo pancerny plastik nie ułatwiał wycinania, a są zbyt małe aby iglak się w nich zmieścił.

Warto pocienić plastik połówek kadłuba przed wycięciem tychże otworów. Można wtedy operować samym nożykiem, w zasadzie bez konieczności działania iglakami.

Trzymam kciuki za Kursk.

Pozdrawiam,

Marek

Napisano

No ja właśnie każdy otwór nawiercałem od wewnątrz wiertłem 5mm aż czułem na palcu czubek wiertła. Wtedy przestawałem i zaczynała się dłubanina Olfą. Ale te otwory na górnej powierzchni kadłuba są po prostu małe około 0,7 x 1,2 mm i strasznie trudno tam "wjechać" czubkiem ostrza. W Kursku już pięknie wycięte i wklejone poprzeczki. Tutaj otwory są wręcz ogromniaste, brzeszczot by się zmieścił a nie tylko iglak Muszę im teraz zrobić "tło" i podebrać gdzieś taką siatkę jaką są zasłonięte. W ogóle Kursk ma znacznie przyjemniejszy w obróbce plastik. Bardziej miękki mimo swojej grubości.

Napisano

Jeśli otwory były wgłębne a nie tylko w postaci obrysu (nie wiem, nie mogę znaleźć warsztatu) to można je frezować od środka. Zdejmujesz materiał aż w końcu otworek sam się otwiera. Na U-boocie od Revella działa znakomicie. Oprócz otworów przel. to całość sprawia bardzo dobre wrażenie. Podoba mi się odważne brudzenie dołu kadłuba.

• 3 weeks later...
  • 4 months later...
Napisano

bardzo mi się podoba brudzenie. Widzę, ze chyba kalki sprawiły trochę problemu. No ale cóż, taki urok Zvezdy - przy swoich też się męczyłem.

...

Świetna robota

...

• 1 month later...