Skocz do zawartości

M-954A1 Recovery Vehicle

Mateusz BIS

Rekomendowane odpowiedzi

Umieściłem ten projekt na forum, żeby pokonać swoje wrodzone lenistwo i zakończyć ten temat gotowym modelem. Liczę ponadto na uwagi braci modelarskiej. A więc....

86ac3cad994716d2med.jpg

Ten zestaw będę męczył i ten

8a7335dae855eebbmed.jpg

model.

Dodatkowo chcę wykorzystać conieco z blaszek

bb304a3ca8b1c555med.jpg

i siatek.

76157973fe99237dmed.jpg

W zestawie HF brakuje haków i łańcuchów. Dorzuciłem takie:

7becf172bbf41c37med.jpg

I jeszcze mały album ze zdjęciami detali ok. 150 fotek.

12b766b3e22d62cbmed.jpg

9cb8ffcc7be78d26med.jpg

Zapomniałem jeszcze o kołach. Będą z zestawu również HP.

7cf352ced9fcb5ebmed.jpg

04acabb597d90eddmed.jpg

Prace wstępne rozpoczęte.

Zestawy HF musiały trochę poleżeć. Po otworzeniu pudełek żywica oddaje związki, które mi osobiście drażniły śluzówki oczu.

Mycie elementów żywicznych w wodzie z płynem - nie polecam.

Lepiej odtłuścić powierzchnie rozcieńczlnikiem-wystarczy mała wanienka i mały pędzelek.

Na razie elementy ponumerowane i pomalowane podkładem Gunze.

45b0dc11c4488973med.jpg

I do roboty.

Aby spełnić wszystkie warunki konkursu dodaję IN BOX-a Hemtt-a.

0376f811f174f902med.jpg

c65cac95a0161ed5med.jpg

54dd290d4935d1bfmed.jpg

Edytowane przez Gość

...Mateusz jak oceniasz zestaw Hobby Fan warto wydać na niego te przeszło dwieście złoty ?

Jak kupowałem ten zestaw był o wiele tańszy, ale teraz też bym go kupił. Oczywiście ze względu na walory. Ma dużo uproszczeń, ale jest solidną podstawą do budowy tej wersji. Brakuje trochę szczegółów, które mogą zadecydować o końcowym wyglądzie modelu, tzn. brak imitacji przewodów hydraulicznych, haków (uproszczona tylna belka podnośnika), szekli. Na pewno "skopana" jest osłona wciągarki. Konstrukcji osłony nie malowałem podkładem, chcę ją wykonać z profili z siatką o oczku rombowym, taka jest w rzeczywistości.

Imitacje przewodów hydraulicznych odlanych w żywicy prawdopodobnie popękałyby, dlatego lepiej zrobić je we własnym zakresie.

Na razie ocena ogólna w skali od 1 do 5 to 4+.

16da9188bf97dbd5med.jpg

4baac8bd0bb92e80med.jpg

Edytowane przez Gość

Kolejna porcja informacji o budowie modelu.

Etap kolejny to koła do modelu Michelin z zestawu HF.

Przed położeniem podkładu na żywicy należało poprawić bieżnik opon. Tak się składa, iż producent pozostawił na bieżniku trochę niepotrzebnej żywicy.

988368670bf7715emed.jpg

6468020ac04038f5med.jpg

Nadlewki zeszlifowałem. Przy pierwszym kole zaznaczłem przybliżony zarys rowków, przy następnych już nie.

5d66c74996a282c1med.jpg

Rowki "rzeźbiłem" przy pomocy freza kulkowego o średnicy kulki 0,5mm.

Na zdjęciu frez na pierwszym planie.

36ca84372f729542med.jpg

I efekt. Do oceny. (Są koła z bieżnikiem lepiej wyrzeźbionym)

547c6a23a806645emed.jpg

Koła są wykonane lepiej niż koła np. TWS (kiedyś takowe posiadałem), ale HF pozostawiło na bokach opon "super napisy". Niestety częściowo je usunąłem, a częściowo lekko zeszlifowałem. Efekt niezbyt zadawalający - nie robiłem zdjęcia.

8c3201e09af7eacamed.jpg

Po wyrzeźbieniu bieżnika we wszystkich kołach, odtłuszczone rozpuszczalnikiem schną i czekają na położenie podkładu Gunze.

eb21e36f46c887c8med.jpg

Do rzeźbienia mininarzędziem z frezem musiałem używać lupy z podświetleniem i oczywiście przy stale działającym wyciągu.

2d76f5631448192bmed.jpg

Na filtrze widać co można wrzucic do płuc.

4a6397c76d0e3eb3med.jpg

Na tym koniec wątku. Pzdr. Mateusz