Mateusz BIS Napisano 11 Listopada 2009 Share Napisano 11 Listopada 2009 (edytowane) Umieściłem ten projekt na forum, żeby pokonać swoje wrodzone lenistwo i zakończyć ten temat gotowym modelem. Liczę ponadto na uwagi braci modelarskiej. A więc.... Ten zestaw będę męczył i ten model. Dodatkowo chcę wykorzystać conieco z blaszek i siatek. W zestawie HF brakuje haków i łańcuchów. Dorzuciłem takie: I jeszcze mały album ze zdjęciami detali ok. 150 fotek. Zapomniałem jeszcze o kołach. Będą z zestawu również HP. Prace wstępne rozpoczęte. Zestawy HF musiały trochę poleżeć. Po otworzeniu pudełek żywica oddaje związki, które mi osobiście drażniły śluzówki oczu. Mycie elementów żywicznych w wodzie z płynem - nie polecam. Lepiej odtłuścić powierzchnie rozcieńczlnikiem-wystarczy mała wanienka i mały pędzelek. Na razie elementy ponumerowane i pomalowane podkładem Gunze. I do roboty. Aby spełnić wszystkie warunki konkursu dodaję IN BOX-a Hemtt-a. Edytowane 20 Listopada 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 11 Listopada 2009 Share Napisano 11 Listopada 2009 To ja sobie chetnie popatrze, szkoda ze nie latwo teraz dostac ten model Italki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 12 Listopada 2009 Share Napisano 12 Listopada 2009 Również z miłą chęcią popatrzę na zmagania z tym zestawem. Mateusz jak oceniasz zestaw Hobby Fan warto wydać na niego te przeszło dwieście złoty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz BIS Napisano 12 Listopada 2009 Autor Share Napisano 12 Listopada 2009 (edytowane) ...Mateusz jak oceniasz zestaw Hobby Fan warto wydać na niego te przeszło dwieście złoty ? Jak kupowałem ten zestaw był o wiele tańszy, ale teraz też bym go kupił. Oczywiście ze względu na walory. Ma dużo uproszczeń, ale jest solidną podstawą do budowy tej wersji. Brakuje trochę szczegółów, które mogą zadecydować o końcowym wyglądzie modelu, tzn. brak imitacji przewodów hydraulicznych, haków (uproszczona tylna belka podnośnika), szekli. Na pewno "skopana" jest osłona wciągarki. Konstrukcji osłony nie malowałem podkładem, chcę ją wykonać z profili z siatką o oczku rombowym, taka jest w rzeczywistości. Imitacje przewodów hydraulicznych odlanych w żywicy prawdopodobnie popękałyby, dlatego lepiej zrobić je we własnym zakresie. Na razie ocena ogólna w skali od 1 do 5 to 4+. Edytowane 20 Listopada 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 12 Listopada 2009 Share Napisano 12 Listopada 2009 Dziękuje za informację. Jeżeli chodzi o zestaw to popatrzymy i zobaczymy czy warto Tak na marginesie może zgłoś temat do przeniesienia do zimowego konkursu bo konstrukcja przednia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz BIS Napisano 12 Listopada 2009 Autor Share Napisano 12 Listopada 2009 ... Tak na marginesie może zgłoś temat do przeniesienia do zimowego konkursu bo konstrukcja przednia. "I słowo stało się...". Dzięki Ritter za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 13 Listopada 2009 Share Napisano 13 Listopada 2009 No niezły klamot będzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz BIS Napisano 14 Listopada 2009 Autor Share Napisano 14 Listopada 2009 Kolejna porcja informacji o budowie modelu. Etap kolejny to koła do modelu Michelin z zestawu HF. Przed położeniem podkładu na żywicy należało poprawić bieżnik opon. Tak się składa, iż producent pozostawił na bieżniku trochę niepotrzebnej żywicy. Nadlewki zeszlifowałem. Przy pierwszym kole zaznaczłem przybliżony zarys rowków, przy następnych już nie. Rowki "rzeźbiłem" przy pomocy freza kulkowego o średnicy kulki 0,5mm. Na zdjęciu frez na pierwszym planie. I efekt. Do oceny. (Są koła z bieżnikiem lepiej wyrzeźbionym) Koła są wykonane lepiej niż koła np. TWS (kiedyś takowe posiadałem), ale HF pozostawiło na bokach opon "super napisy". Niestety częściowo je usunąłem, a częściowo lekko zeszlifowałem. Efekt niezbyt zadawalający - nie robiłem zdjęcia. Po wyrzeźbieniu bieżnika we wszystkich kołach, odtłuszczone rozpuszczalnikiem schną i czekają na położenie podkładu Gunze. Do rzeźbienia mininarzędziem z frezem musiałem używać lupy z podświetleniem i oczywiście przy stale działającym wyciągu. Na filtrze widać co można wrzucic do płuc. Na tym koniec wątku. Pzdr. Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi