bostap Napisano 21 Listopada 2009 Share Napisano 21 Listopada 2009 Witam kolegów modelarzy. Zacząłem przygodę z pierwszym plasitkowym modelem (jako że mam sporo czasu z racji złamanej nogi i zwolenia L4..). Na warsztat poszedł holownik portowy firmy Revell. Problem polega z malowaniem... Nie wiem czy to wina farby, czy pędzli, czy może techniki malowania. Pędzle są z naturalnego wlosia, farba jest firmy revell. Zobaczcie na zdjęciu o co mi chodzi, farba się rozmazuje, duzo czasu (tak mi się przynajmniej wydaje) spędzam na obrabaniu kolejnych części, jednakże malowania psuje efekt, który chciałbym osiągnąć z pierwszym modelem. Jak tylko rozwiążę problem z malowaniem, wrzucę kilka fotek z budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toff Napisano 21 Listopada 2009 Share Napisano 21 Listopada 2009 Z tego co widzę masz problem z białą farbą - najbardziej niewdzięcznym kolorem w malowaniu pędzlem. Dobrze rozmieszaj, następnie rozcieńcz farbę oraz maluj wieloma warstwami, kładąc kolejną dopiero gdy poprzednia wyschnie (najlepiej po 24h). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bostap Napisano 21 Listopada 2009 Autor Share Napisano 21 Listopada 2009 biała być może jest rzeczywiście niewdzięczna tym bardziej że plastik jest czerwony, jednakże z brązem malując inne części było bardzo podobnie, aby powierzchnia była jednolita, bez przetarć, muszę nałożyć dośc grubą warstwę farby. Być może malowanie dwa trzy razy poprawi wygląd elementów, jednakże nie mam doświadczenia, czy raczej powinienem dojść do sytuacji nakładania jednej warstwy, czy kilku w odstępach czasowych (do wyschniecia poprzedniej warstwy) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 21 Listopada 2009 Share Napisano 21 Listopada 2009 farbę musisz przede wszystkim dokładnie wymieszać, potem rozcieńczyć* i malować kilkoma warstwami po wyschnięciu każdej wcześniejszej, każdą kolejną warstwę możesz kłaść w poprzek wcześniejszej, nie mocz też całego pędzla w farbie ale np. 1/3 pozwoli to Tobie kontrolować ilość nakładanej farby Jędrek *nie rozcieńczaj w puszce, przenieś rozmieszaną porcję np. do wytłoczki po tabletkach i wtedy rozcieńcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bostap Napisano 22 Listopada 2009 Autor Share Napisano 22 Listopada 2009 a jak to jest z odtłuszczaniem powierzchni przed malowaniem? z dużymi i prostymi kawałkami nie ma problemu żeby przetrzeć ludwikiem a potem wytrzeć do sucha, jednakże jest problem z małymi elementami, które b. cieżako odtłuścić. Być może dlatego farba się tak rozmazuje? czym rozcieńszyć farby? i w jakiej proporcji? używać do tego zwykłego rozczeńczalnika do farb emaliowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkarolczak Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 Ja bym radził przesiąść się na akryle - znacznie mniej problemów. I kup sobie jakiś spray np. szary matt i używaj go jako podkładu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 kąpiel w wodzie z ludwikiem powinna wystarczyć, na temat farb i rozcieńczalników jest na forum fajny poradnik, polecam Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 22 Listopada 2009 Super Moderator Share Napisano 22 Listopada 2009 Bardzo mi się podoba temacik projektu kolejny przykład czegoś "innego" i zarazem fajnego Z ogromną przyjemnością kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi