Michal1980 Napisano 22 Listopada 2009 Napisano 22 Listopada 2009 Zestaw VEB Plasticart kupiłem w czewcu tego roku. Długo zastanawiałem się nad sposobem budowy tegoż modelu. Z racji tego, że udało mi się dostać dokładne rysunki tego samolotu w skali postanowiłem sporo namieszać w oryginalnym zestawie. W zasadzie to można powiedzieć, że poza ogólnym w miarę poprawnym zarysem kadłuba, wszystko inne jest do poprawy. I tak: -nieprawidłowe jest umieszczenie okien samolotu i ich wzajemne odstępy, -nieprawidłowe jest umieszczenie drzwi do samolotu, -w niewłaściwym miejscu zaczyna się przejście kadłuba w skrzydła, -zdecydowanie za grube ścianki modelu -złe umiejscowienie silników i ogona To chyba tyle z pierwszych wrażeń. Aktualnie jestem na etapie poprawnego rozmieszczania okien i drzwi oraz pocieniania ścianek kadłuba. Odcięty został ogon, który po wszystkich pracach przy kadłubie zostanie umieszczony we właściwym miejscu. Zostanie też najprawdopodobniej skorygowany jego kształt. Niebawem umieszczę zdjęcia z budowy modelu. Tak swoją drogą to negatywnie zaskoczyło mnie to, że w sumie tak mało jest informacji o szczegółach konstrukcji Tu-154. Nigdzie chociażby nie mogę znaleźć planu wnętrza samolotu w jakiejkolwiek wersji pasażerskiej (stary rozkład lotów PLL LOT z 1991 roku nie jest podstawą do wymiarowania). Cytuj
letalin Napisano 22 Listopada 2009 Napisano 22 Listopada 2009 Będę śledził postępy i kibicował. Czy malowanie lotowskie z pomocą kalek Brasil Decal? Podziwiam chęć wykonania tak licznych poprawek. Sam mam sentyment do Plasticartów i zamierzam zbudować w niedalekiej przyszłości An-24, ale ingerencję ograniczę do zeszlifowania przerysowanych linii i nitów. No i juz się tu chwaliłem, będzie to poligon doświadczalny projektowania i drukowania własnych kalkomanii. Cytuj
Michal1980 Napisano 23 Listopada 2009 Autor Napisano 23 Listopada 2009 Będę śledził postępy i kibicował. Czy malowanie lotowskie z pomocą kalek Brasil Decal? Niestety, te kalki są w skali 1/144, a ja mam 1/100. Chyba tu znowu zdecyduję się na samoróbkę, ale czy to będzie LOT czy inny przewoźnik to zdecyduję poźniej. Podziwiam chęć wykonania tak licznych poprawek. Niestety, w przypadku tego modelu (co do innych to jeszcze nie sprawdzałem) taka ilość poprawek jest konieczna. Bez ich wykonania model byłby zwykłą zabawką dla dzieci przypominającą Tu-154 Sam mam sentyment do Plasticartów i zamierzam zbudować w niedalekiej przyszłości An-24, ale ingerencję ograniczę do zeszlifowania przerysowanych linii i nitów. Też mam w posiadaniu An-24 , ale zbudowany 20 lat temu i wymagający odbudowy, a w zasadzie przebudowy. Ale to kiedyś, jak skończę Tu-154 a wcześniej nie trafi się Ił-62. A oto obiecane zdjęcia zestawu: jak i modelu w budowie (jak na razie przeróbki dotyczą jednej połówki kadłuba-widać wyrażnie jak duże są różnice w stosunku do modelu nieprzebudowanego) Cytuj
letalin Napisano 24 Listopada 2009 Napisano 24 Listopada 2009 Daleka droga przed Tobą...Rozumiem , że kolekcjonujesz modele w 1/100 i dlatego nowa, niezła Zvezda nie wzbudziła Twojego zainteresowanie? Cytuj
Michal1980 Napisano 25 Listopada 2009 Autor Napisano 25 Listopada 2009 Daleka droga przed Tobą...Rozumiem , że kolekcjonujesz modele w 1/100 i dlatego nowa, niezła Zvezda nie wzbudziła Twojego zainteresowanie? Tak, wolałem 1/100, bo po pierwsze modele są większe, a po drugie w kolekcji brakowało mi m.in. Tu-154. Po trzecie Plasticart mimo wszystko dobrze mi się kojarzy (lata dzieciństwa) Cytuj
letalin Napisano 25 Listopada 2009 Napisano 25 Listopada 2009 Daleka droga przed Tobą...Rozumiem , że kolekcjonujesz modele w 1/100 i dlatego nowa, niezła Zvezda nie wzbudziła Twojego zainteresowanie? Tak, wolałem 1/100, bo po pierwsze modele są większe, a po drugie w kolekcji brakowało mi m.in. Tu-154. Po trzecie Plasticart mimo wszystko dobrze mi się kojarzy (lata dzieciństwa) Obyś nie przeklinał swojej decyzji Są większe, ale i dużo większe błędy zawierają...Ich np. Ił-62 nie nadaje się do niczego i ja sobie cierpliwie czekam na nowe 1/144, a Plasticarty służą mi jako pamiątki dzieciństwa (kilkadziesiąt sztuk w kartonach i niektóre jeszcze w foliach i do pojedynczych eksperymentów ( oczywiście tylko dublety z kolekcji-planuję poza An-24 zbudowac Tu-2 i drobnicę w stylu Draken , Mi-1 i 4). Z postu wynika, że masz już zbudowane inne Plasticarty? Ja mam podobny sentyment z dzieciństwa i byłoby dla mnie wielką radością obejrzec zdjęcia Twoich modeli tej firmy. Cytuj
Michal1980 Napisano 25 Listopada 2009 Autor Napisano 25 Listopada 2009 Z postu wynika, że masz już zbudowane inne Plasticarty?Ja mam podobny sentyment z dzieciństwa i byłoby dla mnie wielką radością obejrzec zdjęcia Twoich modeli tej firmy. Zdjęcia z miłą chęcią bym zamieścił, gdyby nie fakt, że są to początki mojego modelarstwa. Nie bardzo jest się czym pochwalić, a modele mające po 20 lat też wymagają znacznej renowacji. W mojej kolekcji jest AN-24, Mi-10K, Boeing 727 oraz L-410 (chyba to ten). Niestety, więcej nie udało mi się wtedy zdobyć. Teraz nadrabiam zaległości, poprawiając jednocześnie niedoróbki tych modeli. Cytuj
Michal1980 Napisano 2 Stycznia 2010 Autor Napisano 2 Stycznia 2010 Mała aktualizacja. Model buduje się dość ciężko, co w połączeniu z ograniczonym czasem daje efekt powolnego postępu prac. Sytuacja na dzień dzisiejszy to wykonane przeszklenie części pasażerskiej,ustalenie ostatecznego położenia drzwi głównych prawej strony kadłuba oraz wklejenie kołków pomocnych w ustawieniu pokładu we wnętrzu kabłuba na właściwym miejscu. Szpachli jest dużo, część z tego jeszcze nie jest przeszlifowana docelowo. CDN... Cytuj
HiTower Napisano 2 Stycznia 2010 Napisano 2 Stycznia 2010 Mała aktualizacja. Model buduje się dość ciężko, co w połączeniu z ograniczonym czasem daje efekt powolnego postępu prac. Sytuacja na dzień dzisiejszy to wykonane przeszklenie części pasażerskiej,ustalenie ostatecznego położenia drzwi głównych prawej strony kadłuba oraz wklejenie kołków pomocnych w ustawieniu pokładu we wnętrzu kabłuba na właściwym miejscu. Szpachli jest dużo, część z tego jeszcze nie jest przeszlifowana docelowo. CDN... Na sam koniec napisze jesteś hardcorem,osobiście nigdy bym się nie podjął takiej pracy w tak prostym i tandetnie wykonanym modelu. Cytuj
Franz75 Napisano 4 Stycznia 2010 Napisano 4 Stycznia 2010 Czekam wlasnie na ten model, idzie do mnie z Polski. Chcialem miec cos duzego do powieszenia. Czy ten model az tk duz ruzni sie od orginalu? Dolanczam sie do opini kolegow, podziwiam. Cytuj
Michal1980 Napisano 4 Stycznia 2010 Autor Napisano 4 Stycznia 2010 Model bez przeróbek to czysta zabawka. Różnice są spore niestety. Ale pomału je usuwam na ile pozwala mi dostęp do literatury o tym samolocie. Szczerze powiedziawszy myślałem, że co jak co ale o Tu-154 będzie więcej informacji. Ogólniki typy prędkośc czy pułap przy budowie modelu są mało ważne. Cytuj
marcin1323 Napisano 4 Stycznia 2010 Napisano 4 Stycznia 2010 w poprzednich aeroplanach z 2009 był tuptus 101 albo 102 - nie pomne już. Jak coś daj znac podeslę skany Cytuj
Michal1980 Napisano 4 Stycznia 2010 Autor Napisano 4 Stycznia 2010 w poprzednich aeroplanach z 2009 był tuptus 101 albo 102 - nie pomne już. Jak coś daj znac podeslę skany Masz na myśli artykuł o rządowym Tu-154M? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi