Pawel90 Napisano 14 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2010 Witam. Jako że model nie zadowalał mnie z oczywistych względów przeprowadziłem błyskawiczną akcję "kret-mycie-farba", myślę że było to najlepsze co mogłem z tym malowaniem zrobić. Podwozie, kadłub i wieża złożone są na sucho.Kadłub oraz wieża są pomalowane pierwszą warstwą, natomiast fartuch pancerny pomalowany jest już drugą, poprawa myślę że jest zdecydowana. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 14 Kwietnia 2010 Share Napisano 14 Kwietnia 2010 Za bardzo kombinujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 20 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2010 Rzeczywiście, przy modelach zbyt dużo kombinowałem, i teraz jakby na potwierdzenie tych słów znów zbyt zacząłem kombinować, ale myślę że to ostatni raz. W wyniku prośby paru bliskich mi osób, postanowiłem przerobić tą panterę na pojazd von Malotkiego z okresu walk o Poznań w 1945 roku, znanego ze zdjęć wykonywanych na poznańskiej Wildzie. "Festung Posen 1945" Pancerna Rezerwa Uderzeniowa. Poznań 1945. Oczywiście, wiązało się to z dosyć sporymi zmianami w mojej panterze (biedna ona jest, mam nadzieję że wyglądem jej to wynagrodzę ). Zmienić musiałem: rury wydechowe; wieżę; usunąć fartuchy pancerne; usunąć narzędzia; Oraz... rozpocząć wreszcie wzorowanie się na zdjęciach prawdziwej maszyny. Efekt póki co jest taki: Gąsy na wieży i boku kadłuba nie przyklejone, tak jak i górne na kołach. Czy te koło na wieży może takie być? W oryginale koło to było w modelu Airfixa, ja jednak zastanawiam się nad umieszczeniem go na tej panterze. Gdy wyschnie we wszystkich miejscach farba, mam zamiar wykonać zimowe kamo z wykorzystaniem lakieru do włosów, o której słyszałem że przynosi dobre efekty (czy ktoś byłby w stanie wytłumaczyć mi tą technikę krok po kroku jak małemu dziecku? Byłbym bardzo wdzięczny. ). Pozdrawiam, Paweł T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 21 Kwietnia 2010 Share Napisano 21 Kwietnia 2010 Hej. Paweł, wróć. Zostaw malowanie..a właściwie to poszedłbym drogą zmycia i WYCZYSZCZENIA całego modelu. Jeśli 1 warstwę dałeś grubo, kolejne to tylko spotęgują. Zaszpachluj/zeszlifuj miejsca po wypychaczach na ogniwach zapasowych. Wcześniej pisałem ci o debonderze, a ślady po kleju na wieży jak byk.To samo powierzchnia w koło mocowań narzędzi.Tak nie powinno zostać. Staraj się wrzucać fotki tylko tego modelu, który jest tytułem...w pewnym momencie zgłupiałem widząc serie innych. Koło może tam zostać, tak je montowano w tych czołgach. Wyczyść model i wejdź do działu Jak to zrobić, jak pokazać. Masz tam poradniki i podpowiedzi na wszystkie pytania "pieniądze leżą na ulicy, wystarczy się schylić" p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 21 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2010 Witam Mocowania narzędzi w moim wykonaniu to jest niestety wielka pomyłka, za dużo zacząłem kombinować, chciałem mieć coś fajnego na modelu a wyszedł tylko początek tragedii. Wieża na ostatnich dwóch zdjęciach jest wieżą od innej pantery, czyściutka, bez żadnego zabrudzenia, tamta już raczej nie będzie użyta do żadnego modelu, jedyna szansa dla niej to poligon.. Tak jak i reszta pantery, gdyż no muszę przyznać że nie wyszła, pokonała mnie.:( Balansuje ona teraz na krawędzi kosz/kret.;) Chciałem zrobić najlepszy swój model, zrobiłem najgorszy.;) Czyli też naj.;) Muszę od panter odpocząć, zrobić jakiś model prosto z pudła, najprostszym sposobem, bez kombinacji, po kilku próbować zacząć coś dodawać, zmieniać... Temat najchętniej bym usunął, ale niech zostanie dla początkujących modelarzy z nauką jak NIE sklejać modelu. Pozdrawiam. PS Chyba czas iść kupić dodatkową butlę kreta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 21 Kwietnia 2010 Share Napisano 21 Kwietnia 2010 odpuść kreta, lepiej zaopatrz sie w cleanluxa - plyn do czyszczenia sidoluxu. O wiele mniej inwazyjny, nic Ci nie rozpusci a bardzo skuteczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 21 Kwietnia 2010 Share Napisano 21 Kwietnia 2010 Paweł, moim celem nie było zniechęcenie Cię do pracy, wręcz przeciwnie. Wiesz, ja w domu też mam takiego "mondrale" co chce wszytko i po swojemu ;) Najczęściej kończy się to zmywaniem i szlifowaniem(z resztą, miewam tak i ja, nieraz wmawiam sobie że coś przejdzie - nie przechodzi). Zerwij całe te narzędzia oraz wieszaki do ogniw. Weź kawałek plastiku(choćby kartę do aparatów tel.) dotnij takiej samej wielkości paski i wklej. Niewiele roboty a nie będziesz musiał się trzymać części zestawowych. Bywa, że taki cienki plastik podczas cięcia się roluje. Przygnieć kartę(ten plastik) z dwóch stron linijkami zostawiając miejsce cięcia odsłonięte.Tak zabezpieczone nie powinno się rolować. Trzonki możesz wykonać z patyczków(zasoby na ziemi, wystarczy się schylić) Warsztatu nie usuwaj , wręcz przeciwnie - udowodnij przede wszystkim sobie, że dasz radę(widzowie to tylko tło - bez urazy kogokolwiek) Problem zostawiony w rosole może wrócić, ze zdwojona siłą. Decyzja należy do Ciebie. p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 21 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2010 Dzięki Panowie za słowa otuchy. Jak to mówią, jak się zaczyna sypać jedno, to sypie się potem wszystko. Wiem że nie chciałeś mnie zniechęcić, że miałeś i masz chęci pomocy. U mnie po prostu w złym momencie przyszły te dodatkowe nie powodzenia z panterą.;) Ale nie będę żali wylewać, zęby trzeba zacisnąć i tyle... Cleanluxa więc chyba zakupię i zacznę jakoś powolutku, po cichutku to dziubać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik Napisano 21 Kwietnia 2010 Share Napisano 21 Kwietnia 2010 Jeżeli chodzi o mocowanie uchwytów. Nie mocuj drutów bezpośrednio na klej do modelu bo zaciapiesz cały model a druty i tak nie będą się trzymać. Spróbuj tak: 1. Biorę wiertło fi nieco większe od drucika który chcę zamontować (ok 2 PLN/szt), 2. Lekko wwiercam się w plastik (idzie jak w masło) 3. Dopasowuję drucik do otworów 4. Następnie zaostrzonym patyczkiem delikatnie wkraplam odrobinę kleju CA do tych dziurek 5. Wkładam przygotowany drucik do tych otworów, 2 sek. i gotowe. W przypadku gdybyś zastosował dużo większe wiertło pozostanie Ci jeszcze uzupełnienie dziur szpachlą, ale wydaje mi się, że jest to łatwiejsze niż zmywanie kleju CA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 21 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2010 Póki co, zerwałem te wszystkie druciki z modelu, nożyk do tapet i papierek ścierny zrobiły swoje z resztkami kleju. Jutro wrzucę wszystko do Cleanluxa, jak wszystko ładnie się wymoczy, oczyści - być może wtedy kupię jakiegoś zimmerita Parta do tej pantery i przykryję raz na zawsze niedoskonałości mojego modelu. Chociaż póki co to skupiam się na tym, by go ładnie wyczyścić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 23 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2010 Pantera powolutku robi się czyściutka. W przyszłym tygodniu powinienem mieć blachy do niego (zimmerit Parta), wtedy będą prace mogły ruszyć z miejsca... Nawiasem mówiąc ciekaw jestem tych blach, jak będzie się nakładało całe takie płaty zimmeritu na model. Mam nadzieję że jakoś to wyjdzie. Póki co muszę uzbroić się w cierpliwość i ładnie go umyć i czekać aż przyjadą blaszki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 5 Maja 2010 Autor Share Napisano 5 Maja 2010 Przybyło do mnie takie cudo: Już niedługo kolejny update prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Kmiecik Napisano 5 Maja 2010 Share Napisano 5 Maja 2010 ale kalki to masz raczej do panter D... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 5 Maja 2010 Share Napisano 5 Maja 2010 Gdzie dorwałeś tę kalke Piomodels ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 5 Maja 2010 Autor Share Napisano 5 Maja 2010 Przyszła w paczuszce z zimmeritem, też się zdziwiłem, a co, rarytas to jakiś? Możliwe że do D, ale łeb pantery mogę wykorzystać też w G. Mam też pytanie - czy za rurami wydechowymi był zimmerit? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Kmiecik Napisano 5 Maja 2010 Share Napisano 5 Maja 2010 łeb pantery w G? której? chyba, że robisz s-f... łeb pantery to godło 52. Pz.Abt. z lata 1943. widziałem go tylko na wczesnych panterach D... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 5 Maja 2010 Autor Share Napisano 5 Maja 2010 Też się Piotrku zdziwiłem, a że ciekawostka to chciałem ją wykorzystać. Top Colors z Kagero (Podziękowania dla jednego z Forumowych Kolegów za skan:) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Kmiecik Napisano 5 Maja 2010 Share Napisano 5 Maja 2010 hmmm. ciekawe to. fajnie byłoby zobaczy jakieś zdjęcie tej maszyny - bo malujkom jakos nie ufam... a temat fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 7 Maja 2010 Autor Share Napisano 7 Maja 2010 Z tylną płytą będę mieć chyba problem - zimmerit trochę wymiarowo mi nie pasuje, więc będę musiał sztukować i przerabiać go, aby wyszło jakoś. I tylko nie wiem czy za rurami wydechowymi był też zimm... wydaje mi się że nie, ale wolę zapytać... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nera Napisano 7 Maja 2010 Share Napisano 7 Maja 2010 Absolutnie, za wydechem nie było zimmeritu. Ale za to zimmerit był na jarzmie kulistym KM na przedniej płycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 18 Maja 2010 Autor Share Napisano 18 Maja 2010 Walki z Panterą ciąg dalszy... Już na przyszłość wiem - jak będę chciał Panterę G to kupię sobie z Dragona z zimmeritem gotowym...;) To jednak nie na moje umiejętności ten blaszkowy zimmerit... Oblaszkowałem wieżę... Efekt mizerny... Ale co zrobić, na tyle umiem to zrobić... Za bardzo ręce mi się trzęsą...:( Oceniajcie, chociaż ocenę raczej znam... ;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 26 Maja 2010 Autor Share Napisano 26 Maja 2010 Pantera G Revella póki co ze mną wygrała.:( Nie zamykam tego tematu jednak, tylko dokładam drugą Panterę G - tyle że Dragona (muszę ukończyć którąś, no muszę! ) Modelik znany, raczej chyba lubiany. Postępy z jednego dnia. Póki co razi brak blaszek, dodam je jak tylko zakupię jakiegoś cyjanoakryla. Dodatki na pancerzu na sucho, do zdjęcia. Zapraszam do komentowania, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi