Tysiuniek Napisano 28 Listopada 2009 Share Napisano 28 Listopada 2009 Skończyłem mój "Dumveepodobny" model. W tym egzemplarzu praktycznie niewiele zostało z oryginalnego modelu Academy - wykorzystałem mnóstwo plastiku, drucików, szpachli, modeliny i co tam jeszcze. Koła żywiczne. Blaszki Eduard. Budowa była utrudniona ze względu na bardzo ograniczoną dokumentację fotograficzną, jako że jest to pierwsza wersja Dumvee. Dziękuję wszystkim za uwagi i pomoc merytoryczną podczas budowy modelu, a także...kilka części. MG 3 oraz koło zapasowe pochodzą od Kubisza, zostałem obdarowany ( ciekawe, czy Kubisz odprowadził należny podatek od darowizny?). Wygląda to tak - jeszcze w przyszłości zostaną dorobione pasy bezpieczeństwa nowego typu, oraz wymienione kanistry - też na nowego typu. Może jeszcze km 12,7 mm zostanie zasłonięty pokrowcem - tak jak to jest na niektórych zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 28 Listopada 2009 Share Napisano 28 Listopada 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 28 Listopada 2009 Share Napisano 28 Listopada 2009 ...ciekawe, czy Kubisz odprowadził należny podatek od darowizny?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 28 Listopada 2009 Share Napisano 28 Listopada 2009 Podatek od spadków i darowizn płacony jest od otrzymanego w drodze spadku lub darowizny określonego majątku w postaci ruchomości, nieruchomości, wartości pieniężnych, praw majątkowych lub MG3. Podatnikami podatku od spadków i darowizn są osoby fizyczne, które nabyły w sposób wyżej opisany własność rzeczy i prawa majątkowe Tysiunek - zacznij się bać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek66 Napisano 28 Listopada 2009 Share Napisano 28 Listopada 2009 Tysiuniek Mogłeeś się nie ujawniać, nigdy nie wiadomo kto skleja modele Bardzo ładnie wyszedł Ci Humerek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 28 Listopada 2009 Share Napisano 28 Listopada 2009 Model bardzo ładny. Fajnie wygląda, bo ma w sobie charakterystyczny, masywny i drapieżny wygląd. A teraz z drugiej strony Poczytaj zamiast literatury modelarskiej np. ustawę o podatku od spadków i darowizn z 28.07.1983 (tekst jednolity Dz.U. Nr 142, poz. 1514 z 03.06.2004 z późn.zm.). a podstawa zastosowania preferencyjnego opodatkowania powinna być w umowie darowizny wskazana. Art. 15 ustawy zawiera tabelę podatku od 3% do 12 %, której zastosowanie zależne jest od pokrewieństwa stron umowy darowizny. Jeśli MG3 wycenimy na 5zł, to zapłacisz w najgorszym razie 60gr. Albo naliczymy odsetki w postaci minimum kilku galerii z Humvee... Rozporządzenie Ministra Finansów w sprawie obowiązku składania zeznań podatkowych przez podatników podatku od spadków i darowizn z 04.05.2001 r. określa obowiązki w zakresie informowania organów podatkowych przez strony umowy darowizny. W zakresie rozliczeń z fiskusem zastosowanie mieć będą także przepisy ordynacji podatkowej. Samo zobowiązanie podatkowe przedawnia się z upływem lat 5 i do tego czasu fiskus zawsze skutecznie może się o swoją daninę upomnieć - nie tylko do wysokości samego podatku, lecz również o odsetki skarbowe za czas zwłoki. Cytaty z http://e-prawnik.pl Zacznijcie się bać (Joke) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 28 Listopada 2009 Autor Share Napisano 28 Listopada 2009 Zgadza się BaldPumo i Zderzaku, ale jednak mam większy problem. Cytuję z Księgi Trzeciej Kodeksu Cywilnego: Darowiznę może odwołać darczyńca gdy obdarowany zachował się w stosunku do niego w sposób rażąco niewdzięczny, stosuje się wtedy przepisy o bezpodstawnym wzbogaceniu. Odwołanie darowizny musi być wyrażone na piśmie i jest niedopuszczalne jeśli darczyńca przebaczył obdarowanemu. Niestety, podczas odbioru, nieopatrznie zakwestionowałem jakość darowizny ( Kubisz nie raczył nawet dla mnie pomalowac km-u, przekazując mi go w stanie pierwotnym, czyli zielonym).Niestety, wobec moich nieśmiałych protestów ,sama uroczystość przekazania przedmiotu darowizny zakończyła się niezłą awanturą związaną z narastająca agresją kol. Kubisza wobec mojej skromnej osoby i moich nieśmiałych protestów. Awantura przeniosła sie na zewnatrz budynku, w którym miała miejsce uroczystość. Do zamieszania przyłączyła sie rodzina Kubisza, następnie moja, jego znajomi, a w odpowiedzi, oczywiście również moi. Potem znajomi znajomych oraz pewien pan który akurat przechodził w pobliżu, wraz z pacjentem pobliskiego gabinetu stomatologicznego, który również postanowił zareagować (już bez zęba, ale tak jakby nie miał w tej chwili innych problemów).Były też straty materialne w postaci całkowicie zdemolowanej sali. Koniec końców, obawiam się czy darczyńca nie odwoła darowizny. Wtedy będę musiał zwrócić MG-3, niestety razem z modelem. Nie da się go już odkleić. Bodek66 - dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 28 Listopada 2009 Share Napisano 28 Listopada 2009 No to będzie problem, bo kontakty nie za dobre. Sprawa skończy się w sądzie Historyjka fajna Ale możesz kupić Debonder, rozklei A czym po całej sytuacji odjechał Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 29 Listopada 2009 Share Napisano 29 Listopada 2009 Tysiuniek - oddawaj MG3 Albo inaczej - zjawię się u Ciebie i zabiorę karabin i wszystko inne co znajdzie się w promieniu metra od niego w ramach rekompensaty PS. Obejrzałem zdjęcia jeszcze raz, ocena ogólna modelu wzrosła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 29 Listopada 2009 Autor Share Napisano 29 Listopada 2009 Kubisz - będę bronił km-u jak niepodległości. Już wymieniłem zamki w drzwiach na mocniejsze oraz zakupiłem solidną trzepaczkę do dywanów - do celów obronnych, oczywiście. Żonę uzbroiłem w solidnego mopa. Nie oddamy, co nasze... PS. Dzięki za opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 30 Listopada 2009 Share Napisano 30 Listopada 2009 Model bardzo fajny. Dobrze się prezentuje. Jestem na tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter 1410 Napisano 1 Grudnia 2009 Share Napisano 1 Grudnia 2009 Super dumvee,widać ile włożyłeś pracy w ten projekt.Duży szacun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi