Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.Jestem tu nowy, właściwie to mój pierwszy post.

Mam problem, a mianowicie po pomalowaniu kasty clearem na gotowo,jej powierzchnia zamiast być gładka i świecąca, pokryta jest masą kropeczek.Nie wiem gdzie popełniłem błąd. Nie wiem czy użyć papieru ściernego i pasty polerskiej aby efekt ten zniknął?Jeśli tak to jakiego i w jaki sposób mam to zrobić? Prosze o pomoc, pozdrawiam

Napisano

Jeśli możesz - pokaż jakieś fotki - wtedy będzie wiadomo o jakie "kropki" chodzi i co z nimi zrobić

• Super Moderator
Napisano
w spraju - DEKOCOLOR

Wymieszałeś go dokładnie? Ja też kedyś prysnąłem i powstały mi bąbelki powietrza. Odczekałem aż wyschnie, papierem przetarłem całą powierzchnie i malnąłem jeszcze raz po dokładnym wytrzęsieniu puszki.

• Super Moderator
Napisano
A jaka frakcja tego papieru teraz?

Robiłem to papierem wodnym, od 1500 do 2500. Tylko ja miałem do naprawy niewielką powierzchnie, a ty masz pewnie dużo. Więc rób to delikatnie.

Napisano

Jeżeli kalkomania jest. To może połóż druga warstwę, bo rozumiem że kalki przykryte lakierem. Jak już druga warstwa wyschnie( daj jej z tydzień) to zaatakuj papierem 2000. Za jednym razem pozbędziesz się bąbelków a kalki będą zabezpieczone lakierem i będzie to ładniej wyglądać. Jak zeszlifujesz( rób to delikatnie i często sprawdzaj) to pokryj dany element lakierem tylko teraz zrób to z większej odległości i daj mniejszą warstwę. Używałem teko lakieru, i jakoś udało się naprawić ten sam błąd.

Napisano (edytowane)

A czy kalki są przykryte lakierem? jeżeli dwoma warstwami. To zeszlifuj lakier papierem 2000 na wodę. Szlifuj tak aby dookoła kalek nie było widać uskoku. Podczas szlifowania zrobi się taka ramka z lakieru będzie błyszcząca, musisz szlifować tak żeby jej nie było. Ale rób to delikatnie żeby nie zacząć drzeć kalki.

Edytowane przez Gość