jarecki Napisano 28 Listopada 2009 Share Napisano 28 Listopada 2009 Byłem dziś w modelarskim i nabyłem takie małe cudo od samego początku mzastanawiam się jakie malowanie i to chyba będzie DAK.Dobra dość gadania czas na foty created by picasa2html.com jeśli ktoś posiada zdjęcia tegoż pojazdu z DAK to bardzo prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 28 Listopada 2009 Share Napisano 28 Listopada 2009 Będziesz miał pracy nad tym modelem mimo jego mini wielkości. Sam pracuję nad Sd.Kfz. 260 tego producenta w tej skali i wiem, że szpachla jest na prawdę potrzebna. Życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 28 Listopada 2009 Share Napisano 28 Listopada 2009 Nawet nie wiedziałem że w tych zestawach dają fototrawionkę Tak czy inaczej dobry gest ze strony producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarecki Napisano 28 Listopada 2009 Autor Share Napisano 28 Listopada 2009 oto pierwsze efekty a tera z przymierzonym obuwiem(kołami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 28 Listopada 2009 Share Napisano 28 Listopada 2009 Klej, klej widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarecki Napisano 28 Listopada 2009 Autor Share Napisano 28 Listopada 2009 trochę się ulało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarecki Napisano 28 Listopada 2009 Autor Share Napisano 28 Listopada 2009 kolejne postępy nałożona barwa podstawowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 28 Listopada 2009 Share Napisano 28 Listopada 2009 Nie wiem czy dobrze widzę na tych zdjęciach ale dorobiłeś już fakturę z tego kleju ! Za dużo kleju podajesz na łączone części, popracuj nad tym bo inaczej model będzie nadawał się tylko do śmieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarecki Napisano 28 Listopada 2009 Autor Share Napisano 28 Listopada 2009 this not glue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 28 Listopada 2009 Share Napisano 28 Listopada 2009 Widzę, że czeka Ciebie szlifowanie tego co pomalowałeś, bo powstały smugi. Tak więc papier 2000 na mokro i jedziesz z nim. Gdzie nie gdzie powinieneś użyć szpachli. Obijasz się z samym szlifowaniem, na kole zapasowym dobrze to widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kabanos Napisano 28 Listopada 2009 Share Napisano 28 Listopada 2009 Jeśli mogę dać jedną radę. Nie spiesz się tak. Dwa razy obejrzyj daną część zanim ją przykleisz. W tej skali i przy tej ilości części możesz bez problemu zwolnić tępo. I jeszcze jedno..co do "this not glue"..Może tak mniej enigmatycznie.? Pozdro, cierpliwości życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 28 Listopada 2009 Share Napisano 28 Listopada 2009 Piszesz że to nie klej a dla mnie akurat po powiekszeniu zdjęć wynika jednoznacznie że za dużo kleju używasz. Tak na marginesie jakiego kleju używasz ? Jeżeli masz z tym problem poczytaj dział na forum gdzie takie kwestie są poruszone. Warto spróbować nakładac klej np. za pomocą igły czy nawet szpilki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarecki Napisano 28 Listopada 2009 Autor Share Napisano 28 Listopada 2009 używam kleju z igłą od revella Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek_K Napisano 28 Listopada 2009 Share Napisano 28 Listopada 2009 Powinieneś spróbować jakąś szpilką tak jak radzi kolega Ritter. Contacta revella jest dobra, ale do takich drobnych elementów się na pewno nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarecki Napisano 28 Listopada 2009 Autor Share Napisano 28 Listopada 2009 ok spróbuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarecki Napisano 29 Listopada 2009 Autor Share Napisano 29 Listopada 2009 kolejne efekty z już pomalowanym podwoziem zastanawiam się jakie dać kalki ma ktoś może jakieś zdjęcia z afryki z widocznym oznakowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 29 Listopada 2009 Share Napisano 29 Listopada 2009 Widzę ,że nie posłuchałeś rad starszych kolegów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 29 Listopada 2009 Share Napisano 29 Listopada 2009 Aż muszę coś od siebie wtrącić. Ja na Twoim miejscu bym najpierw wszystko posklejał do kupy (oprócz kółeczek) i dopiero wtedy zaczął malowanie pojazdu. Nakładasz za grube warstwy farb, jakich używasz? Co do siatki nie będę oceniał, bo samemu mi ona nie wyszła przez co musiałem ją zasłonić płachtą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarecki Napisano 2 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2009 kolejne zdjęcia ale stare bo nie miałem dostępu do neta a to nowe foty a no i podstawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killer007 Napisano 2 Grudnia 2009 Share Napisano 2 Grudnia 2009 Witam. Może specem nie jestem i sam pięknie nie sklejam ale Ten model to jak narazie dla mnie masakra. Najbardziej na - są siatki i te "obicia" Może lepiej zacząć od czegoś większego np jakiś prosty model w 1:35 a nie od razu z motyką na słońce jeśli umiejętności jeszcze nie dopracowane bo 1:72 jest dość trudną skalą . Ale to tylko moje skromne zdanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarecki Napisano 3 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2009 z tego co wiem to 1:72 to skala dla początkujących choć nie wiedziałem że model będzie aż taki nie dokładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 3 Grudnia 2009 Share Napisano 3 Grudnia 2009 Niestety tak wyglądają modele robione w dwa dni. Nie wiem dlaczego kolega nie słucha rad innych. Wystarczy na spokojnie podejść do tematu i z pewnością efekty będą lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 3 Grudnia 2009 Share Napisano 3 Grudnia 2009 1:72 skalą dla poczatkujących? zachęcam do przejrzenia wątków w galerii... materiału do refleksji nie zabraknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xaatzs Napisano 3 Grudnia 2009 Share Napisano 3 Grudnia 2009 1:72 jak najbardziej się nadaje dla początkujących w prostych modelach. Jest "tania". I można kombinować jak kleić i malować. Sam to przerabiam i nie żałuję. jarecki najprawdopodobniej (oby) zaserwował debiut jak i na forum tak i modelarski. Ocena warsztatu? ;) edit: (przejrzałem poprzednie wątki - to nie debiut - to plagiat ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi