smialus Napisano 8 Stycznia 2013 Napisano 8 Stycznia 2013 Więc chylę rąbka tajemnicy jak robić przepalenia na silnikach. Na początek troszkę o chemii. Do uzyskania danego koloru używam suchych pasteli ścieranych na papierze wodnym oraz ołówka. W przypadku ołówka twardość zaczyna się tylko i wyłącznie od miękkości "B" im miększy tym lepiej. I tak samo postępuję jak z pastelami, ścieram na papierze wodnym. Kolor bazowy zazwyczaj jest to metalizer. W moim przypadku są to metalizery Alclad, Model Mster i Gunze. Chodzi o szybkość schnięcia, oprócz Alclada który wymaga czarnego błyszczącego podkładu. Barwa jaką stosuję przeważnie jest koloru aluminium, srebrnym, chrom, burn metal i złota. Po wyschnięciu poleruję na błysk i na tak przygotowaną powierzchnię aerografem nakładam odpowiednie barwy przegrzanego metalu. W przypadku zdjęć poniżej zastosowanie miał rewelacyjny produkt Life Color Kerosene TSC209. Farba ta ce:bip:e się praktycznym sposobem redukcji nasycenia koloru poprzez ścieranie gumką (przy małym nacisku). Po wyschnięciu około 30 minut zabieram się za nanoszenie pigmentów (pastela, ołówek) w przypadku ołówka barwa odpowiada nam barwie Gun Metal. Wykorzystana chemia: Aluminium Modlem Master metalizer, Life Color Tensocrom Kerosene TSC209, ołówek: i nanoszenie pędzelkiem ołówka. Jeśli chodzi o pędzelki tutaj można stosować różne grubości, w zależności jaki efekt chcemy uzyskać. i efekt końcowy: Przykład dysz w Su-27. Wykorzystana chemia: Metalizer Model Master Aluminium, Metalizer Model Master Burn Metal, Life Color Tensocrom Kerosene TSC209, pastela pomarańczowa, niebieska, fioletowa: Może się komuś przyda Cytuj
traker Napisano 9 Stycznia 2013 Napisano 9 Stycznia 2013 Jak dla mnie to trochę zbyt niebieskie. Cytuj
Piotr_P Napisano 9 Stycznia 2013 Napisano 9 Stycznia 2013 Wcale nie. W wawie stojący tam su-22um3k ma bardzo zbliżony kolor dyszy, co do su-27 tez sporo zdjęć niebieskawych dysz. Ale w Migu-29 realnie zrobić w mniejszej skali....to zabawy jest... Smialus...jak robiony złotawy odcień na su-27? Pastele czy jakąś farbką? Cytuj
smialus Napisano 9 Stycznia 2013 Autor Napisano 9 Stycznia 2013 Jak dla mnie to trochę zbyt niebieskie. Dlatego napisałem, że nasycenie koloru Tensocromu można uzyskiwać wycierając gumką. Modelarz panuje nad kolorem, nie kolor nad modelarzem Warsztat jest poglądowy i ukazuje w jaki sposób można uzyskać przepalenia. Zapomniałem dodać, że takie czynności należy wykonywać po uprzednim końcowym położeniu koloru bazowego. Pomalowanej powierzchni nie da się w żaden sposób zamaskować. Taśma nam zerwie, a maskol zmyje powierzchnię. Piotrze ten złotawy kolor to nic innego jak Burn Metal Model Mastera. A co do Miga, tutaj zastosowanie by miał Alclad transparentny, jest bardziej ciemny i błyszczący. Jak wygospodaruję trochę czasu to pobawię się jeszcze z Alcladem to ukażę efekty. Cytuj
Piotr_P Napisano 10 Stycznia 2013 Napisano 10 Stycznia 2013 Dzięki za informację o nazwie zlotawego kolorku. Ciekawe efekty daje tez wcieranie Tamiya weathering set d do wydechow/ dysz. Jest właśnie niebieskawy i zlotawy pigment. Ale nieco trudniej jest dobrze dobrac przejscie kolorów. Muszę spróbowac z Tensocromem . Ostatnio tez spróbowałem tez transparentnej niebieskiej tamiyi mieszanej z sido. Ciekawy efekt na niezabezpieczonym metalu daje. Ciekawe co mozna uzyskac z mieszanki sido z herbatą. Ale co do niebieskiego w dobie scieralnego tensocromu to chyba bardziej z ciekawości próby. Co do miga-29... Chodzi mi głównie o te punktowe niebieskie przepalenia. Jakby oodpadajace warstwy przegrzanego metalu. Sam " bazowy" kolor to nie problem. Można by sprobowac na ciemniejszy kolor nałożyć jasne metaliczne plamki i wetrzec na to np weatherin set d lub inny specyfik....jakie masz zdanie? Hmm przyjrzalem sie zdjęciu i z mojego sposobu nic nie wyjdzie :( Chyba trzeba bedzie spróbować z trzeba emaliami. Cytuj
smialus Napisano 10 Stycznia 2013 Autor Napisano 10 Stycznia 2013 Ja w weekend pokombinuje z Alcadem. On jest bardziej niebieski niż Tensocrom. Zobaczymy co z tego wyjdzie i podzielę się wynikami jak to wyjdzie. Tylko, że z Alcladem będzie troszeczkę inaczej bo jest błyszczący, a Tensocrom jest satynowy. No ale zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj
Moses Napisano 13 Stycznia 2013 Napisano 13 Stycznia 2013 Czy można temat przenieść do tajników? Warto aby temat nie zniknął w czeluściach Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi