Skocz do zawartości

Bleriot Spad S.51C1 - 1/72 - AZ Model

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pragnę zaprezentować moją wariację na temat AZ Modelowej wariacji na temat Spada S.51C1.

Na początek garść pochwał:

1. Tani

2. Dostępny

3. Ładne kalki

Ok, starczy tego miodu, teraz wady:

1. Bez publikacji Stratusa model niemożliwy do wykonania.

2. Silnik - żywiczny odlew podobny do Jupitera liczbą cylindrów.

3. Dolny płat podzielony na 3 elementy, właściwie nie wiadomo po co.

4. Producent zapomniał o owiewkach centropłata - owiewki były potężne - korekta błędu też.

5. Również zapomniano o trzech gardzielach doprowadzających powietrze do silnika (takie trzy wielkie rury pomiędzy goleniami podwozia).

6. Gdyby zainstalować górny płat na nie przerobionych zastrzałach miałby on wznios ok. 20 stopni w stosunku do dolnego.

A teraz popastwię się nad sobą.

Model jest :

1. Zbyt czysty

2. Zbyt matowy

3. Niezłoszowany

A teraz obrazki:

DSCF3563.jpg

DSCF3561.jpg

DSCF3567.jpg

DSCF3568.jpg

DSCF3574.jpg

DSCF3571.jpg

Reasumując - jak ktoś toto ma, to niech sobie to sprzeda i kupi żywicę Choroszy Modelbud.

PZDR

Napisano

No to ja już nic nie napiszę

No dobra dodam ,że można zobaczyć go w filmie"Wielka Droga"z 1945roku.Właśnie w tym malowaniu.

Napisano

Film był produkowany w trakcie wojny w 1945 miał premierę tylko na zachodzie.Duża część filmu to oryginalne materiały dokumentalne i wśród nich jest samolot i nie tylko ten

Napisano

Podejrzewam, że w filmie wykorzystano zdjęcia archiwalne. A model zaprezentowany nam przez Konrada to jak dla mnie pierwsza klasa! Niewymęczony, czyli dokładnie taki jakie najbardziej lubię.

Napisano

No i znów wyciągnąłeś z rękawa ciekawego Polonika.

Wady modelu i wykonania wymieniłeś sam. Ja za to wymienię zalety, którymi jest sama chęć wykonania tego samolotu i bardzo ładnie wykończony silnik

Pozdrawiam

Kornik

Napisano

2. Silnik - żywiczny odlew podobny do Jupitera liczbą cylindrów.

Oczywiście dołączam się do "chwalców" . Żywica z zestawu czy dokupiona?

Napisano

Zawsze chętnie zaglądam do galerii kolegi ZIO NOCĄ Podoba mi się konsekwencja, z jaką buduje kolekcję modeli samolotów w polskich barwach. No i podobają mi się te modele, ten też Nieśmiały z natury jestem, więc nawet nie będę prosił o jakieś zbiorowe zdjęcia kolekcji...

Napisano

Dziękuję kolegom za dobre słowo

Korniku zapewniam Cię że następne też będą ciekawe, co by była równowaga dla Spitów, Jedenastek, Łosi i innych popularnych na forum poloników.

Mate82 - zastosowałem silnik z zestawu z radykalnymi przeróbkami - to co zaproponował producent było niezwykle ubogie w detale a i one mijały się z prawdą.

DSCF3578.jpg

Co do propozycji kolegi Kubisza pokazania całej kolekcji, to jest to dość skomplikowane logistycznie - wszystkiego jest coś koło 130 sztuk a zdjęcia gablot prezentują się "tak se".

Być może popełnię kilka fotografii tematycznych - tak będzie prościej.

PZDR

• Super Moderator
Napisano
wszystkiego jest coś koło 130 sztuk
Imponująca ilość. Szczerze gratuluję

A jesli chodzi o ten modelik to mi osobiście brakuje washa - ale rozumiem konsekwencję autora