Paranoid Napisano 7 Marca 2011 Napisano 7 Marca 2011 Witajcie, w końcu ukończyłem swój trzeci samolot ( jeśli liczyć Alfa i Glena w 700-ce to piąty , a RWD-8 jeszcze nie skończony ) Warsztat prowadziłem http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=23927&highlight= Jak wyszedł tak wyszedł, proszę o łagodny wymiar kary . Dzbanek dał mi trochę w kość, ja zresztą też się raczej nie popisałem. Nie śmiejcie się z okopceń silnika, wiem, że mi nie wyszły ( mechanik po remoncie maźnął pomyłkowo szmatą uwaloną w smarze taki pomysł na scenkę rodzajową ) . Następnym samolotem będzie I-15 bądź I-16 w jedynym słusznym malowaniu w skali 1/72 jako początek większej serii tematycznej. Te postanowiłem robić na poważnie, z washem, i kulturalnie. Pozdrawiam! Cytuj
Banny Napisano 7 Marca 2011 Napisano 7 Marca 2011 Mnie sie podoba! Jak na początkującego to nawet superrr! Fajnie sie położyły kalki, szczególnie szachownice. Tradycyjnie się do czegoś tam przyczepię: 1) prawe skrzydło ma ohydne rysy, jakby podrapane skalpelem? 2) okopcenia silnika, no tak... pomijając technicznie wykonanie wypadałoby wiedzieć, gdzie są wyloty rur wydechowych! Cytuj
bahamut24 Napisano 7 Marca 2011 Napisano 7 Marca 2011 Ładny modelik też mam w planach złożenie go ;] Moze oczy mnie myla ale czy na 3 zdjeciu ( lewe skrzydło) gwiazda nie jest na odwrót położona? Cytuj
kornik_69 Napisano 9 Marca 2011 Napisano 9 Marca 2011 Witam Swojego Thunderbolta wykonałeś tak na szkolną trójkę. Dlaczego właśnie tak ? Otóż na plus można wymienić: 1. Czyste i schludne złożenie do kupy, bez śladów szpachli; 2. Ładnie położony metalizer; 3. Nieźle położone kalkomanie (poza prześwitującymi białymi paskami przy gwiazdach na kadłubie); Ewidentnymi minusami są natomiast: 1. Prześwitujące zielone wnęki podwozia; 2. Nieco nierówno wymalowany zielony pas antyodblaskowy; 3. Nierówności malowania ramy oszklenia; 4.Wyżej wymienione rysy, które mogły być dość łatwo usunięte przed malowaniem; 5.Krzywe lufy km-ów; 6.Wyżej wymienione okopcenia; 7. Niewykończone bomby podwieszone pod skrzydłami; Sporo pracy jeszcze przed Tobą, ale efekty są coraz lepsze. Bardzo cieszy mnie to, że dobrze idzie Ci szpachlowanie, a powierzchnia lakiernicza jest gładka. Oby tak dalej! Pozdrawiam Kornik Cytuj
Paranoid Napisano 9 Marca 2011 Autor Napisano 9 Marca 2011 Mnie sie podoba! Jak na początkującego to nawet superrr! Fajnie sie położyły kalki, szczególnie szachownice. Tradycyjnie się do czegoś tam przyczepię: 1) prawe skrzydło ma ohydne rysy, jakby podrapane skalpelem? 2) okopcenia silnika, no tak... pomijając technicznie wykonanie wypadałoby wiedzieć, gdzie są wyloty rur wydechowych! Kalki w części ogonowej to była istna mordęga, nigdy więcej takich dużych powierzchni, sporo przycinki i docinki kalek trzeba było zrobić. Rysy powstały jak sądzę na początku budowy, gdy mordowałem się z połączeniem skrzydło kadłub. Muszę się zgodzić w całej rozciągłości w punkcie 2-gim. Lepiej nie robić takich rzeczy chyba wcale niż popsuć nimi efekt wizualny? Ładny modelik też mam w planach złożenie go ;] Moze oczy mnie myla ale czy na 3 zdjeciu ( lewe skrzydło) gwiazda nie jest na odwrót położona? Aj tam ładny, przeciętny, że nie powiem słaby, wiele innych modeli w galeriach jest znacznie lepiej wykonanych niż tan mój brzydal. Nie ma się czym zachwycać. Chcesz skleić P-47? Ten zestaw nie jest za rewelacyjny, sporo szpachlowania (choć to może zależeć od poszczególnych egzemplarzy jak na przykład RWD-8 z MasterCraftu i jeden egzemplarzwyprasek jest świetnie odlany a drugi wygląda jakby był opalany nad ogniem ) . Polecam Revella, ten jest świetny, znacznie dokładniejszy a i trzy razy tańszy. Academy nie znam. No chyba, że chodzi Ci akurat o N-kę. To wtedy wyboru nie ma zbyt dużego. Witam Swojego Thunderbolta wykonałeś tak na szkolną trójkę. Dlaczego właśnie tak ? Otóż na plus można wymienić: 1. Czyste i schludne złożenie do kupy, bez śladów szpachli; 2. Ładnie położony metalizer; 3. Nieźle położone kalkomanie (poza prześwitującymi białymi paskami przy gwiazdach na kadłubie); Ewidentnymi minusami są natomiast: 1. Prześwitujące zielone wnęki podwozia; 2. Nieco nierówno wymalowany zielony pas antyodblaskowy; 3. Nierówności malowania ramy oszklenia; 4.Wyżej wymienione rysy, które mogły być dość łatwo usunięte przed malowaniem; 5.Krzywe lufy km-ów; 6.Wyżej wymienione okopcenia; 7. Niewykończone bomby podwieszone pod skrzydłami; Sporo pracy jeszcze przed Tobą, ale efekty są coraz lepsze. Bardzo cieszy mnie to, że dobrze idzie Ci szpachlowanie, a powierzchnia lakiernicza jest gładka. Oby tak dalej! Pozdrawiam Kornik Muszę się z tobą Kornik zgodzić, wiem, że sporo muszę poprawiać, no ale lubię to więc problemu nie ma. Nie rozumiem za bardzo punktu 7-go. W tym zestawie nie ma kalek na bomby tzn. bomby zrobiłem jak instrukcja kazała, czy może chodzi o to, że za mało podwieszeń dałem prowadnice bez HVAR-ów ? PS.Aby było ciekawiej kalki kładzione na Decalfix Cytuj
kornik_69 Napisano 9 Marca 2011 Napisano 9 Marca 2011 Kalki w części ogonowej to była istna mordęga, nigdy więcej takich dużych powierzchni, sporo przycinki i docinki kalek trzeba było zrobić. Przyzwyczaisz się. Nie wgląda to najgorzej. Italeri ma dobre technologicznie kalkomanie, które ładnie się kładą i są podatne na płyny (na te dobre płyny oczywiście). Naprawdę nie ma na co narzekać.Czasem tylko kolorystyka Italerowskich kalek może pozostawiać trochę do życzenia. Co do samego nakładania to pamiętaj: Ćwiczenia czynią mistrza Nie rozumiem za bardzo punktu 7-go. W tym zestawie nie ma kalek na bomby tzn. bomby zrobiłem jak instrukcja kazała, czy może chodzi o to, że za mało podwieszeń dałem prowadnice bez HVAR-ów ? Chodzi mi o: 1. Kolorystykę bomb. Są trochę zbyt ciemne; 2. Wspomniane przez Ciebie oznaczenia, których brak, ale to nie Twoja wina; To co mi się podoba w Twoim modelowaniu, to to, że umiesz przyznać się do błędów i nie starasz się ich za wszelką cenę umniejszać albo kryć. Dobre jest to, że chcesz się doskonalić i słuchasz rad kolegów. Powinieneś tylko mniej ufnie podchodzić do instrukcji (niestety trzeba to powiedzieć, ale w wielu przypadkach instrukcje po prostu nie są rzetelnymi źródłami informacji), a więcej korzystać z dokumentacji związanej z daną maszyną. Tak trzymaj i działaj dalej! Pozdrawiam Kornik Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi