PKD4GA Napisano 18 Lutego 2007 Share Napisano 18 Lutego 2007 To były czasy co ?! Chodzilo sie do kina na amerykanskie filmy ktorych premiera byla 5 lat wczesniej – do Polski docieraly z takim opoznieniem, ale i tak fajnie bylo zobaczyc jak się zyje na zgnilym, kapitalistycznym zachodzie (tfu tfu) Jednym z niewielu zachodnich filmow o tematyce lotniczej – jakie trafily za PRL’u do naszych kin był wyprodukowany w 1983 roku „Blekitny Grom”. Tytulowa role gra tu smiglowiec ktory zostal stworzony do walki z terrorystami ktorzy ewentualnie mogli szerzyc terror podczas olimpiady w Los Angeles w 1984 (i dlatego cenzura puscila film do kin – Top Gun nie mial tyle szczescia bo tam „zli” byli Rosjanie latajacy na swoich MiG’ach-28 ) Nie bede tu streszczal calej fabulu (bo kto chce to sobie film obejrzy) napisze tylko ze nasz Blue Thunder potrafil przeciac ogniem dzialka policyjny radiowoz na pol, zestrzelic F-16A czy „Latajace Jajko”… Mial calem mnostwo nowoczesnych gadzetow do podsluchiwania i sledzenia itd.itp. Pamietam dyskusje na przedostatniej stronie Skrzydlatej Polski czy taki smiglowiec istnieje czy nie. Podobne toczyly się na podworkach mojego osiedla. Wracając do modelu to tak jak pisal juz okonek jest to przepak Monogramu nr 6036. Wyglada calkiem sympatycznie jedyna rzecz ktora jest slaba to transparentnosc (trudne slowo ) oszklenia – moglo byc troszke lepiej…no ale tragicznie tez nie jest. Kalki tez sa ok – jak na Kitach. Formy juz dosc leciwe - ale da sie z pomoca skalpela i szpachli zbudowac fajny/ciekawy model. Calosc kosztowala mnie 24 PLN czyli taniocha Reszte ocencie sami. Mam nadzieje ze na zdjęciach bedzie cos widac…(to moj pierwszy in-box – a zdjęcia robilem bez statywu) Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Lutego 2007 Share Napisano 18 Lutego 2007 FAjna sprawa. Mam oryginał monogramu z tym że z drugiej ręki.Zrobiony jest tak że musiałbym go całego pokryć szpachlą. Gdzie to można kupić? Tak Błękitnego Groma jak i Airwolfa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 18 Lutego 2007 Autor Share Napisano 18 Lutego 2007 Ja swojego kupilem na Allegro. Wczoraj w Leclerc'u (w saloniku prasowym) widzialem Kitech'a Mi-24 1/72 za 20 PLN - prawdopodobnie jakis dystrybutor zabawek juz to importuje na duza skale Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Lutego 2007 Share Napisano 18 Lutego 2007 Przekopałem Allegro i net ale polskiego dystrybutora nie widziałem , tylko zachodzni bądź ebay:( poczekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 18 Lutego 2007 Autor Share Napisano 18 Lutego 2007 Wdrapalem sie ponownie na szafe Naklejka na pudle glosi: "Importer: MADEJ Sp. z o.o. Pulawska 48, 05-500 Piaseczno" Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Lutego 2007 Share Napisano 18 Lutego 2007 Dzięki wielkie!!!!!!! Właśnie dokonałem zakupu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cruenzo Napisano 18 Lutego 2007 Share Napisano 18 Lutego 2007 PKD4GA czy przewidujesz jakąś relację z budowy błękitnego gromu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 18 Lutego 2007 Share Napisano 18 Lutego 2007 Khiehie, ten film to byl dobry spot reklamowy dla firmy Aerospatiale. Swoja droga, takie smiglowce jak "Blekitny grom" istnieja. Moze nie sa tak opancerzone i uzbrojone (no i nie sa to Gazelle, rzecz jasna ), ale cala ta wypasiona aparature obserwacyjno-podsluchowa woza na pokladzie. Nowojorska Policja ma tak wyekwipowane Hueye. Pawel, kiedy ta relacja? Acha, wrzuc jeszcze in-boxa Airwolfa, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 18 Lutego 2007 Share Napisano 18 Lutego 2007 http://www.gregdonner.org/blue_thunder/bluethunder.avi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 18 Lutego 2007 Autor Share Napisano 18 Lutego 2007 Pawel, kiedy ta relacja? - trudno powiedziec Pewnie duzo wody uplynie... Acha, wrzuc jeszcze in-boxa Airwolfa, co? - jasne. Moze jutro jak znajde chwilke czasu i troche dobrego swiatla. Okonek Fajny filmik ! Wiadomo ze BT musial wygrac... Air Wolf to totalna kaszana Na filmiku widac ze do nakrecenia fimu (a moze tylko serialu - byl taki - ale strasznie lichy...) uzywano oprocz przerobionej Gazeli rowniez latajacego modelu RC. Latwo go poznac - wirnik ma tylko dwie lopaty. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Lutego 2007 Share Napisano 27 Lutego 2007 Każdy z nich ma swój czar...ja tam wolę wolfa:-) A co sądzicie o Mig-u 31 FIREFOX? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 28 Lutego 2007 Share Napisano 28 Lutego 2007 Fajny filmik http://www.youtube.com/watch?v=FI1OIWf4tzw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 1 Marca 2007 Autor Share Napisano 1 Marca 2007 Dzieki okonku No serial Blue Thunder to paw totalny, podobnie jak Airwolf - takie MacGyver'y lotnicze Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi