kwiatektatek Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 Na prośbę Skotiego zamieszczam inbox największego modelu w moich zbiorach. Fura jest rzeczywiście duża i jest to jej największa (nomen omen) zaleta. Później już nie jest tak różowo. Oszklenie mocno przeciętne; połówki skrzydeł w kształcie banana; wnętrze moim zdaniem mogło być bardziej szczegółowe; linie podziału są wklęsłe, ale bez specjalnej finezji. No i te kilka śladów po wypychaczach mniej by się przydało: Kalkomania nieskomplikowana: Dwudziestostronicowa instrukcja jest czytelna: Dla zobrazowania wielkości samolotu sfotografowałem go w towarzystwie Junkersa 86 i Focke Wulfa 190. Jeśli to komuś niewiele mówi dostawiłem też buteleczkę pactry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 kwiatektatek - bardzo dziękuję za fotki tego giganta. Zawsze chciałem go mieć, ale ostatnio stwierdziłem, że nie mam miejsca na tak duży model. Jest naprawdę ogromny, w skali 1/72 jest niewiele mniejszy od revellowskiego Heinkla 111 w 1/32 . A że wnętrze ubogie - i tak prawie go nie będzie widać przez te szkiełka. Koniecznie umieść warsztat, jak zdecydujesz się go ruszyć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolx Napisano 18 Listopada 2011 Share Napisano 18 Listopada 2011 Witam,a pływaki też były w zestawie pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 18 Listopada 2011 Share Napisano 18 Listopada 2011 tyci tyci modelik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BigJ Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Bardzo fajny A jakością zestawu się nie przejmuj - z obiektów porównywalnej wielkości w 1:72 chyba nic nie przebije Avro Shackletona z Chematica (duży, tani i efektowny po złożeniu, tylko że to złożenie zajęło mi 2 miesiące ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 25 Listopada 2011 Autor Share Napisano 25 Listopada 2011 Nie narzekaj. To doskonały wynik! Ostatnimi czasy zrobienie jednosilnikowca zajmuje mi około roku. A Shackletona pokaż. Chętnie go obejrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BigJ Napisano 26 Listopada 2011 Share Napisano 26 Listopada 2011 No nie wiem czy taki doskonały... Chodziło mi o samo sklejenie i pomalowanie (pędzlem - aerografu jeszcze wtedy nie miałem). Żadnej waloryzacji itd (na razie to jeszcze nie moja liga). Czas budowy wynikał z pewnego niedopasowania części oraz ich deformacji (np. połówki kadłuba były skręcone wzdłuż, przez co samo sklejenie prawie 40 cm kadłuba bez użycia imadła było ciężkim zadaniem). Na dodatek kalki okazały się wyjątkowo delikatne - pomimo zachowania maksimum ostrożności trochę się porwały linie na górnej powierzchni skrzydeł Jako ciekawostkę dodam, że malowałem go na podstawie zdjęć z internetu dobierając kolory na oko - w zestawie są kalki do egzemplarza nr 1722 należącego do RPA, który jest obecnie inaczej pomalowany, niż to przedstawiono w instrukcji. Ponieważ obecne malowanie bardzo mi się spodobało, to postarałem się jak najdokładniej odwzorować wygląd maszyny widocznej na poniższych zdjęciach: http://www.airliners.net/photo/South-Africa--/Avro-716-Shackleton/0465223/L/&sid=8612e879ab7bf662987330f57c956841 http://www.airliners.net/photo/South-Africa--/Avro-716-Shackleton/0457271/L/&sid=8612e879ab7bf662987330f57c956841 http://www.airliners.net/photo/South-Africa--/Avro-716-Shackleton/0465137/L/&sid=8612e879ab7bf662987330f57c956841 Ogólnie uważam, że model wyszedł fajnie, ale nie jestem pewien czy chcę się nim publicznie chwalić Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 1 Grudnia 2011 Share Napisano 1 Grudnia 2011 Kurcze, robi wrażenie. Całe szczęście, że w 72, a nie 48 czy 32. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BigJ Napisano 1 Grudnia 2011 Share Napisano 1 Grudnia 2011 Istotnie. Szczególnie to malowanie - wygląda bardzo elegancko. To raczej niszowy samolot, więc na wznowienia lub modele w większej skali niestety nie ma co liczyć. Szkoda - w 1:32 miałby ponad metr rozpiętości Generalnie jak ktoś lubi duże maszyny w 1:72, to Shackleton może być ciekawym elementem kolekcji, tym bardziej że w gotowym modelu wszystko się rusza - stery, koła, śmigła (te, jak widać na zdjęciach, są podwójne). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi