Moses Napisano 8 Maja 2007 Napisano 8 Maja 2007 Model rozpoczalem jakies 3 lata temu, robilem go z dlugimi przerwami i jest moim pierwszym modelem po bardzo dlugim okresie niemodelowania. Praktycznie jest skonczony i praktycznie mozna fotki wstawic Model to M151A2 Academy prosto z pudla w malowaniu Korpusu Piechoty Morskiej USA, z czasow interwencji na Grenadzie w 1983r. Figurki pochodza z zestawu firmy ICM "US Special Forces in Afghanistan", jednakowoz z afganistanem to maja tyle wspolnego co ja z szybkimi samochodami, czyli nic :P. M16A1 z dlugim magazynkiem na 30nb to prezent od serdecznego kolegi Iziego. Podstawka to ramka fotograficzna, kawalek plytki PCV z naklejona trawa z rolki. Tworzac model nie uniknalem bledow, a mianowicie zle spojzalem na opis w field manualu dotyczacym malowania tych pojazdow i pomalowalem go zla farba (zamiast brazowego powinien byc zielony) co zuwarzylem gdy bylo juz zapozno, dodatkowo pewnie teraz bym go bardziej zwaloryzowal. Jednakowoz osobiscie jestem zadowolony z modelu, chodz nieumywa sie do wielu modeli ktore sa na tym forum pokazywane. Milego ogladania Cytuj
reggy Napisano 8 Maja 2007 Napisano 8 Maja 2007 Witam, Jak na pierwszy model po długiej przerwie to jest nieźle. Sklejony jest całkiem całkiem, dobrze ze jest na nim tyle gratów, figurki dużo dodają. Jeżeli chodzi o malowanie, cóż, widać że to pędzel, ale najbardziej szkoda, że widać różne włoski i paproszki poprzyklejane tu i ówdzie do modelu. Może ty tylko zakurzenie, ale jeżeli włoski te zostały "wkomponowane" razem z farbą, to radzę przed każdym malowaniem umyć model w wodzie z płynem lub chociaż opłukać i osuszyć. Mała rzecz, a znacznie wpłynie na jakość. Dobrze, że eksperymentujesz z brudem i efektami eksploatacyjnymi. Szkoda tylko, że w nakładaniu błotka i kurzy wykazałeś pewną niekonsekwencję. Dlaczego np. koła nie są brudne w zagłębieniach felgi, a w miejscu mocowania są? Również koło zapasowe na prawej burcie jest nie tak zabrudzone - jeżeli miałoby ulec zakurzeniu w czasie jazdy, to dlaczego bak i progi nie są zakurzone? To oczywiście można poprawić, a najlepiej takie coś robić patrząc na fotki. No i na koniec kolor brudu nie pasuje jakoś do trawki:) Oczywiście chłopaki mogli wjechać najpierw w jakiś żwir a teraz wyjechać na trawnik przed willą, ale po co tak kombinować Ciekawiej by wyglądało, gdybyś wyciął w macie trawiastej pas na drogę i chociażby z wikolu i drobnego piasku wymodelował kawałek jakiejś drogi. To są tylko takie moje drobne sugestie:) Widać, że w model włożono dużo pracy i następne muszą być lepsze:) Pozdrawiam i miłego dalszego modelowania! Cytuj
Moses Napisano 8 Maja 2007 Autor Napisano 8 Maja 2007 Tak Reggy malowany pedzlem, a to co widac to kurz (musze sprawic sobie z pleksi "akwarium" bo mam go dosyc :P ) Co do niekonsekwencji zgodze sie, ale jak sam zauwarzyles to byly dopiero eksperymenty, i eksperymentowac bede dalej. Aha i jeszcze cos To oryginal Cytuj
Tomek Napisano 11 Maja 2007 Napisano 11 Maja 2007 Fajnie, że nareszcie coś Yuniorze skończyłeś. Gratuluję. Podobają mi się kamuflaże na figurkach i na samochodzie oraz obładowanie pojazdu. Ale faktycznie tak jak Reggy pisze, niezbyt zabrudzenia pasują do podłoża dioramki. A co to za samotny palik na podstawce? Czy chcesz dorobić ogrodzenie jak na zdjęciu oryginału? No a teraz czekam na Twoje następne skończone modele. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi