TRF Napisano 6 Lipca 2015 Share Napisano 6 Lipca 2015 (edytowane) Witam. Przedstawiam dzisiaj świeżo ukończony model Subaru Impreza WRC z 2001 roku. Model firmy Tamiya w skali 1/24. Malowany sprayem color Mica Blue na to bezbarwny Pearl Clear. O samym zestawie nie ma się co rozpisywać.... po prostu Tamiya. Zapraszam do galerii i do oceny modelu. Pozdrawiam Edytowane 6 Lipca 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 6 Lipca 2015 Share Napisano 6 Lipca 2015 Pięknie się prezentuje. Również mam ten model, pozostało malowanie kasty i złożenie w całość. Mógłbyś pokazać zdjęcie farby którą użyłeś oraz przybliżoną cenę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TRF Napisano 6 Lipca 2015 Autor Share Napisano 6 Lipca 2015 Dzięki Drozdek Malowałem takim czymś . Jedna puszka wystarczy spokojnie na trzy modele. Cena tak średnio 25 zł za sztukę, zależy w jakim sklepie. Jeżeli chodzi o bezbarwny, pierwsze warstwy kładłem sidoluxem a ostania poszła już z puszki ta perłowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 6 Lipca 2015 Share Napisano 6 Lipca 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 6 Lipca 2015 Share Napisano 6 Lipca 2015 Tak na początku, każdy złośliwiec szuka czegoś aby się przyczepić znalazłem!! Na ostatnim zdjęciu strasznie dziwnie wygląda ten kwadrat lusterku bocznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TRF Napisano 6 Lipca 2015 Autor Share Napisano 6 Lipca 2015 Tak na początku, każdy złośliwiec szuka czegoś aby się przyczepić znalazłem!! Na ostatnim zdjęciu strasznie dziwnie wygląda ten kwadrat lusterku bocznym Hahahaha a ja oglądam swoje subaru w poszukiwaniu kwadracika na lusterku. A to chodzi o to z mondeo w skali 1:1 , muszę je koniecznie poprawić Wrzuciłem jeszcze kilka fotek do galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 6 Lipca 2015 Share Napisano 6 Lipca 2015 Dzięki Drozdek Malowałem takim czymś . Jedna puszka wystarczy spokojnie na trzy modele. Cena tak średnio 25 zł za sztukę, zależy w jakim sklepie. Jeżeli chodzi o bezbarwny, pierwsze warstwy kładłem sidoluxem a ostania poszła już z puszki ta perłowa. Bardzo ladny efekt koncowy. Czy spuszczales farbe puszki do aerografu? Jesli nie to czy nie bylo problemow z zaciekami? Ta perlowa to polysk jest ? Poleruje sie to jakos na lustro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TRF Napisano 6 Lipca 2015 Autor Share Napisano 6 Lipca 2015 Czy spuszczales farbe puszki do aerografu? Jesli nie to czy nie bylo problemow z zaciekami? Ta perlowa to polysk jest ? Poleruje sie to jakos na lustro? Malowałem prosto z puszki, trzeba robić to bardzo powoli i ostrożnie żeby nie zrobić zacieku, niekiedy trzeba poprawiać bo nie zawsze farba siądzie w zagłębieniach. Maluje się dużo szybciej i szybciej farba wysycha, ale jednak aerograf lepszy, regulacja kreski, regulacja ciśnienia itp w puszcze tego nie ma. Co do bezbarwnego jest to farba dedykowana do modeli samochodów, jak najbardziej z połyskiem i to bardzo fajnym połyskiem. Dwie warstwy wystarczają do uzyskania fajnego efektu. Można to polerować najlepiej papier wodny 2500 i potem pasty Tamiya Coarse Fine i Finish po takim zabiegu można się przeglądać w modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 7 Lipca 2015 Share Napisano 7 Lipca 2015 Musze sprobowac tego lakieru jak przy top coat wypadnie. Jest agresywny na kalki i inne farby np gunze c lub h? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TRF Napisano 7 Lipca 2015 Autor Share Napisano 7 Lipca 2015 Jest agresywny na kalki i inne farby np gunze c lub h? Kalki kładłem na sidolux i zabezpieczałem je też sidoluxem i dopiero na to kładłem perłowy także jak zachowa się na kalkach to nie sprawdzałem jeszcze ale z sidoluxem nie reagował w żaden sposób, powstała ładna gładka powłoka. W składzie farby jest aceton ale wątpię żeby naruszył powłokę z farby innej firmy niż Tamiya. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misioptys Napisano 7 Lipca 2015 Share Napisano 7 Lipca 2015 Moja dziedzina to i ja cos dorzuce. Widac staranne zlozenie modely i to sie chwali, ale niestety po przyjrzeniu sie dokladnie wychodzi troche baboli, a mianowicie: można się przeglądać w modelu przygladajac sie dokladnie zdjeciom, widac, ze wcale takie lusterko to to nie jest, szczegolnie widac to przy przednich nadkolach, ale tez uwaznie ogladajac cala kaste. Szwy ktore zostawiles na oponie. Zapusciles linie podzialu z przodu, ale juz na tylnych drzwiach nie. Na tylnej puszce wydechu widac szew a i sama rura wydechowa troche jakbe postrzepiona. Pewnie nie mam sie co czepiac, ale po ogolnym wykonaniu widac potencjal, a te kilka detali bardzo poprawia model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TRF Napisano 7 Lipca 2015 Autor Share Napisano 7 Lipca 2015 przygladajac sie dokladnie zdjeciom, widac, ze wcale takie lusterko to to nie jest, szczegolnie widac to przy przednich nadkolach, ale tez uwaznie ogladajac cala kaste. No nie jest lusterko bo nie był polerowany co do reszty to dziękuje za uwagi, przy następnym modelu (corolla WRC) postaram się uniknąć takich błędów. Co do szwów na oponie, czym je skutecznie usunąć żeby nie uszkodzić gumy? Skalpel czy coś innego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misioptys Napisano 7 Lipca 2015 Share Napisano 7 Lipca 2015 Co do szwów na oponie, czym je skutecznie usunąć żeby nie uszkodzić gumy? Skalpel czy coś innego ? Ja uzywam dremela z koncowka z papierem sciernym, ale mozna tez zwyklym papierem sciernym, usuniesz szwy a takze zmatowisz opone nadajac jej bardzej realistyczny wyglad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 7 Lipca 2015 Share Napisano 7 Lipca 2015 Co do szwów na oponie, czym je skutecznie usunąć żeby nie uszkodzić gumy? Skalpel czy coś innego ? Ja uzywam dremela z koncowka z papierem sciernym, ale mozna tez zwyklym papierem sciernym, usuniesz szwy a takze zmatowisz opone nadajac jej bardzej realistyczny wyglad. Ja korzystając z rady przeczytanej na tym forum wkładam je najpierw do zamrażalnika. Są wtedy twarde i lepiej się szlifują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TRF Napisano 7 Lipca 2015 Autor Share Napisano 7 Lipca 2015 Dzięki Panowie za radę, skorzystam przy następnym modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi