subaroman Napisano 24 Grudnia 2007 Napisano 24 Grudnia 2007 (edytowane) Jedna z moich wariacji na temat 206`ki. Proba ozywienia mojego zbioru. Udana w 100%. Model, ktory przerabialem to nic innego, jak poczciwa tamiyowska 206 w wersji szutrowej. Do zestawu dorzucilem kalkomanie z Renaissance. I ekstra model 206 z Airfixa. Model zawdzieczam mojemu pechowi i zepsutej, podczas czyszczenia, budy modelu bazowego Tami. Pierwszy problem ,jaki wyniknal po zapoznaniu sie z instrukcja oklejania i dumentacja znaleziona z necie i czasopismach motoryzacyjnych, to maska modelu. Salonen jechal pierwsza wersja Puga z jednym, centralnym wlotem na masce, natomiast bazowy model mial ich az dwa i to obok siebie. Skladanie modelu zaczalem od zniszczenia kasty modelu Tamiyi. Zla farba i mycie murowane. Plastik nie wytrzymal mycia i polamal sie. Na szczescie w sklepie mieli model Airfixa, z idealnym nadwoziem, ze starszej wersji 206`ki. Po docieciu wypraski szyby, dopasowaniu podwozia wzgledem kasty i usunieciu kilku elementow z dachu, mozna bylo malowac i oklejac. Model pomalowany zostal humbrolowskim lemon yellow i pokryty clearem Pactry. Do tego troszke go przepolerowalem. Przednie swiatla w calosci zostaly zalozone z pozostalosci z tamiyowskiego modelu, podobnie jak klosze lamp tylnych, znaczek z przodu, zapinki na maske i klape, chlapacze i haki holownicze. Lusterka rowniez pochodza z Tami. Na dachu wyladowala lekko zaokraglona kamera w kolorze zoltym. Mimo trudnosci i pewnych niedociagniec, zwiazanych z inna kasta modelu niz oryginalna, projekt udal sie i wyglada doskonale. Edytowane 25 Grudnia 2007 przez Gość Cytuj
elefantes Napisano 24 Grudnia 2007 Napisano 24 Grudnia 2007 O takich szczegółach o jakich piszesz to tylko znawcy tematu wiedzą, ale duży plus za dołączony opis do fotek Dla mnie ten model jest kapitalnie wykonany, jedyne czego mi w nim brakuje to obrysówek wokół drzwi, zderzaków czy tylnej klapy Poza tym tak jak napisałem wcześniej: extra!!! Cytuj
subaroman Napisano 24 Grudnia 2007 Autor Napisano 24 Grudnia 2007 (...)jedyne czego mi w nim brakuje to obrysówek wokół drzwi, zderzaków czy tylnej klapy(...) Wiem, ale chyba lepiej bedzie tego nie robic bo troche to moze nie wyjsc. Zapomnialem oczyscic linie podzialu po poglebieniu. I troche syfu tam zostalo.... Cytuj
eKrystian Napisano 24 Grudnia 2007 Napisano 24 Grudnia 2007 Witam ! Widzę bardzo lubisz modele samochodów "wyścigowych" zgadzam się z kolegą co wyżej napisał że o takich błędach wiedzą tylko Ci co się tym interesują i jak nie jesteś czegoś pewien że wiesz że może nie wyjść to może nie rób nic na "hama".A co do modelu bardzo ładnie i czystko sklejony do niczego nie można się przyczepić. Pozdrawiam,eKrystian i Wesołych Świąt Cytuj
adize Napisano 24 Grudnia 2007 Napisano 24 Grudnia 2007 Dla mnie mistrzostwo! Swietnie wykonany model, gratulacje! A tak poza tym to Wesołych Świąt! Cytuj
modelarz1234 Napisano 12 Października 2011 Napisano 12 Października 2011 Super! Bardzo mi się podoba , szczególnie jak jest taki podniesiony. Po prostu brak słów . Gdzie go kupiłeś? Cytuj
subaroman Napisano 17 Października 2011 Autor Napisano 17 Października 2011 Gdzie kupilem...? Zbudowalem !! Na poczatku galerii jest opisik, tak sa szczegoly odnosnie tego gdzie, co i jak. Czasem warto przeczytac, co ludziska pisze nad zdjeciami Nie mniej milo mi, ze modelik Ci sie podoba. Pozdrawiam!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi