Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zakładam krótki temacik, nic niestety narazie nie buduję ale dostałem zleconko na oklejenie gotowego modelu Mitsubishi Lancer WRC05 w skali 1:18 firmy AutoArt. Jest to Plain Body Version a więc cały biały do oklejenia we własnym zakresie. Model ma być prezentem dla osoby płci żeńskiej pracującej w firmie Castrol. Oklejenie ma być proste i związane z marką... A oto jak wygląd sam model:

OklejenieWRC1.jpg

OklejenieWRC2.jpg

OklejenieWRC3.jpg

OklejenieWRC4.jpg

OklejenieWRC5.jpg

OklejenieWRC6.jpg

A to wydruk przygotowanego oklejenia:

OklejenieWRC7.jpg

Wcześniej zrobiłem próbne wydruki by sprawdzić wielkości i dopasowanie oklejenia:

OklejenieWRC8.jpg

OklejenieWRC9.jpg

Ciąg dalszy nastąpi

Napisano

W róż go i kffiatki !

Będziesz potem lakierował całą budę ?

Napisano

Prace trwają, wnęk nie będę poprawiał gdyż tak jest w oryginale:

http://www.ultimatecarpage.com/pic/2337/Mitsubishi-Lancer-WRC05_1.html

Co do lakierowania to raczej dam spokój - za dużo rozbierania lub maskowania a i tak model będzie raczej stał spakowany w gablocie... ale jeszcze nad tym pomyślę ...

Przód już powoli nabiera "kolorów" :

OklejenieWRC10.jpg

OklejenieWRC11.jpg

OklejenieWRC12.jpg

OklejenieWRC13.jpg

Napisano

Ja rowniez jestem ciekawy jak w domowych warunkach wprodukowac kalki. Tylne skrzydlo w aucie to porazka, wyglada jakby przypadkowo spadlo na bagaznik.

Napisano

Ja również jestem ciekaw sposobu wykonania kalek. A co do prezentowanego modelu to prezentuję się ładnie, tylko nie wiem w jakim celu wstawiłeś tablice rejestracyjną z przodu, wygląda jak wstawiona na siłę, moim zdaniem nie potrzebna. Ale reszta OK, pozdrawiam

Napisano
Ja również jestem ciekaw sposobu wykonania kalek. A co do prezentowanego modelu to prezentuję się ładnie, tylko nie wiem w jakim celu wstawiłeś tablice rejestracyjną z przodu, wygląda jak wstawiona na siłę, moim zdaniem nie potrzebna. Ale reszta OK, pozdrawiam

Popatrz sobie np. na zdjęcia samochodów z rajdu polski. Zobaczysz że jest dokładnie tak jak kolega kamit zrobił

Napisano

A więc tak: najpierw robimy zakupy - kupujemy czystą kalkę w dużym arkuszu np. Techmod (w zestawie 2 arkusze o wymiarach 260x180 mm), potem szukamy loga do projektu w miarę jak najlepszej rozdzielczości - mogą być jpg'i a ideałem są projekty logo w np. Corelu lub PS`ie. Potem robimy projekt w którymś z tych programów lub innym graficznym... robimy próbny wydruk na zwykłej kartce w celu sprawdzenia wielkości i poprawności druku. Następnie gdy wszystko jest OK drukujemy już na kalce - ale druk może się odbyć jedynie na drukarce laserowej-kolorowej. Trzeba ustawić preferencje drukowania "na folii" i odpowiednio dopasować druk do wielkości arkusza... Po wydruku a przed moczeniem nie trzeba zabezpieczać kalek lakierem bezbarwnym... dopiero po położeniu na model po dokładnym wyschnięciu można położyć kilka warstw bezbarwnego. Oczywiście drukarka laserowa-kolorowa nie drukuje koloru białego, tak więc pozostaje nam projektowanie w kolorze pamiętając o białej bazie pod naklejki (w tym przypadku karoseria auta)... Są w sprzedaży także arkusze białej czystej kalki... To chyba tyle

Model jest już w 90% oklejony... pozostały jeszcze jakieś szczegóły. No i pomaluję na czarno klamki

OklejenieWRC14.jpg

OklejenieWRC15.jpg

Rajdówki muszą mieć tablice rejestracyjne, ale podczas zawodów praktykuje się zastąpienie przedniej naklejką - po pierwsze nie zasłania wlotu powietrza a po drugie: podczas dzwonu lub zwiedzania np. rowów nie jest podatna na zgubienie co wiąże się z kosztami. Dlatego najczęściej przednia tablica "podróżuje" wewnątrz auta najczęściej przymocowana z tyłu do klatki "tyrytytkami"

Napisano

Jestem pod wrażeniem Twoich kalek, świetna robota, pozazdrościć.

Napisano

Kawał świetnej roboty

Ten spoiler to jakaś porażka ... Wygląda jakby był od Peugeota 206

AutoArt robi nawet fajne i dokładne modele, tylko szkoda, że takie drogie. Chociaż zdarzają się wyjątki

Pozdro

Napisano
Rajdówki muszą mieć tablice rejestracyjne, ale podczas zawodów praktykuje się zastąpienie przedniej naklejką - po pierwsze nie zasłania wlotu powietrza a po drugie: podczas dzwonu lub zwiedzania np. rowów nie jest podatna na zgubienie co wiąże się z kosztami. Dlatego najczęściej przednia tablica "podróżuje" wewnątrz auta najczęściej przymocowana z tyłu do klatki "tyrytytkami" Very Happy

Dzięki za wyjaśnienie, w sumie nigdy nie zwróciłem na to uwagi. Model prezentuje się świetnie.

• 3 weeks later...
Napisano

No i zakończyłem oklejanie WRC Brakujące napisy na szybach już uzupełniłem i mogę śmiało oddać model właścicielowi

OklejenieWRC16.jpg

Zapraszam do małej galerii:

viewtopic.php?p=323425#323425