Skocz do zawartości

Gruman F6 F-5 Hellcat [REVELL] 1/72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich i pozdrawiam serdecznie! ! !

Wystawiam mój najświeższy zrobiony model. Model jest z Revella w skali 1/72.

Grumman Hellcat był (jak większość powinna wiedzieć) jest samolotem produkcji USA i był używany w lotnictwie amerykańskim USAF w latach 1940 - 1947.

Początkowo do lata 1944 malowanie samolotu było trójbarwne (biały matowy od spodu i 2 odcienie niebieskiego) Samolot był używany do celów ( początkowo do roku '44) rozpoznawczych oraz myśliwsko-bombowych.

Po roku '43 samoloty były wyposarzone już w niekierowane rakiety, 2 bomby po 225kg każda oraz dodatkowy zbiornik z paliwem co zwiększało jego zasięg.

Samolot wycofano z użytku w roku 1947 ponieważ był już zbyt przestarzały...

Oto zdjęcia samolotu:

k9.jpg

k.jpg

k1.jpg

k2.jpg

k3.jpg

k4.jpg

k5.jpg

k6.jpg

k7.jpg

k8.jpg

k10.jpg

Model oczywiście malowany aerografem. Ogólnie samolot robiłem niestety dość długo bo aż 2 miechy... Co do całości zrobionej maszyny mam sporo zastrzerzeń. . . Jest to mój pierwszy samolot pomalowany aero i który stoi na półeczce. Następny będzie Spitfire Mk.V który muszę poprawić i dopracować.

Myślę że model oceniając w skali 0/10 to odemnie by dostał może 7/10.

Zdecydowałem się nie doklejać bomb. Jakoś wydaje mi się że wygląda lepiej bez nich... Zrobiłem też otworzony kokpit żeby lepiej było widać środek kabiny.

Oczywiście pytajcie, oceniajcie, komentujcie i piszcie czego powinienem się wystrzegac przy robieniu następnej maszyny

Proszę piszcie.

PZDR

Napisano

Ładny, tylko nie podobają mi się te jasnoszare imitacje okopceń, chyba bez nich wyglądałby lepiej. No i powierzchnia jest z takimi mikro paprochami ( osłona silnika dół) chyba że to wina zdjęć bo prawdopodobnie pstryknąłeś z błyskiem.

Hej

Napisano

Ten niebieski powinien być zdecydowanie błyszczący (choćby Humbrol 181) ale możesz to jeszcze poprawić bezbarwnym.

Napisano
czego powinienem się wystrzegac przy robieniu następnej maszyny
Robienia fotek z fleszem.

Widać film od kalek. Następnym razem warto by było zastanowić się nad różnicowaniem paneli, czyli rozjaśnieniem nieco niektórych.

pzdr

Napisano

Bardzo profesjonalnie zrobiona maszynka. Ale te okopcenia i odrapania mnie nie przekonują. Duże, w dziwnych miejscach,....i jamki skurczowe na klapach. Ale ich usunąć się nie dało..straciłbyś fakturę.

Podoba się.

I plus za photobucketa, bo nie wiem czy tylko mnie się nie otwiera imageshack...

Napisano
okopcenia lepiej by wyglądały na kolor rdzawy + gun metal...

A no wiem kiepsko wykonałem ale kolor chyba jest dobry poniewaz widziałem w encyklopedii własnie cosik takiego. Pewnie się pomyliłem

Robienia fotek z fleszem.

Nie bedzie photos'ów z fleszem

I plus za photobucketa

No jest lepszy i poreczniejszy.THX

PZDR