Liteonit1 Napisano 4 Grudnia 2008 Napisano 4 Grudnia 2008 Witam wszystkich i pozdrawiam serdecznie! ! ! Wystawiam mój najświeższy zrobiony model. Model jest z Revella w skali 1/72. Grumman Hellcat był (jak większość powinna wiedzieć) jest samolotem produkcji USA i był używany w lotnictwie amerykańskim USAF w latach 1940 - 1947. Początkowo do lata 1944 malowanie samolotu było trójbarwne (biały matowy od spodu i 2 odcienie niebieskiego) Samolot był używany do celów ( początkowo do roku '44) rozpoznawczych oraz myśliwsko-bombowych. Po roku '43 samoloty były wyposarzone już w niekierowane rakiety, 2 bomby po 225kg każda oraz dodatkowy zbiornik z paliwem co zwiększało jego zasięg. Samolot wycofano z użytku w roku 1947 ponieważ był już zbyt przestarzały... Oto zdjęcia samolotu: Model oczywiście malowany aerografem. Ogólnie samolot robiłem niestety dość długo bo aż 2 miechy... Co do całości zrobionej maszyny mam sporo zastrzerzeń. . . Jest to mój pierwszy samolot pomalowany aero i który stoi na półeczce. Następny będzie Spitfire Mk.V który muszę poprawić i dopracować. Myślę że model oceniając w skali 0/10 to odemnie by dostał może 7/10. Zdecydowałem się nie doklejać bomb. Jakoś wydaje mi się że wygląda lepiej bez nich... Zrobiłem też otworzony kokpit żeby lepiej było widać środek kabiny. Oczywiście pytajcie, oceniajcie, komentujcie i piszcie czego powinienem się wystrzegac przy robieniu następnej maszyny Proszę piszcie. PZDR Cytuj
Leszek.Sz. Napisano 4 Grudnia 2008 Napisano 4 Grudnia 2008 Ładny, tylko nie podobają mi się te jasnoszare imitacje okopceń, chyba bez nich wyglądałby lepiej. No i powierzchnia jest z takimi mikro paprochami ( osłona silnika dół) chyba że to wina zdjęć bo prawdopodobnie pstryknąłeś z błyskiem. Hej Cytuj
jachud3 Napisano 4 Grudnia 2008 Napisano 4 Grudnia 2008 okopcenia lepiej by wyglądały na kolor rdzawy + gun metal... ogólnie samolocik fajny Cytuj
hanadam Napisano 4 Grudnia 2008 Napisano 4 Grudnia 2008 Ten niebieski powinien być zdecydowanie błyszczący (choćby Humbrol 181) ale możesz to jeszcze poprawić bezbarwnym. Cytuj
Ostach Napisano 4 Grudnia 2008 Napisano 4 Grudnia 2008 czego powinienem się wystrzegac przy robieniu następnej maszynyRobienia fotek z fleszem. Widać film od kalek. Następnym razem warto by było zastanowić się nad różnicowaniem paneli, czyli rozjaśnieniem nieco niektórych. pzdr Cytuj
brabazon Napisano 4 Grudnia 2008 Napisano 4 Grudnia 2008 Bardzo profesjonalnie zrobiona maszynka. Ale te okopcenia i odrapania mnie nie przekonują. Duże, w dziwnych miejscach,....i jamki skurczowe na klapach. Ale ich usunąć się nie dało..straciłbyś fakturę. Podoba się. I plus za photobucketa, bo nie wiem czy tylko mnie się nie otwiera imageshack... Cytuj
Liteonit1 Napisano 6 Grudnia 2008 Autor Napisano 6 Grudnia 2008 okopcenia lepiej by wyglądały na kolor rdzawy + gun metal... A no wiem kiepsko wykonałem ale kolor chyba jest dobry poniewaz widziałem w encyklopedii własnie cosik takiego. Pewnie się pomyliłem Robienia fotek z fleszem. Nie bedzie photos'ów z fleszem I plus za photobucketa No jest lepszy i poreczniejszy.THX PZDR Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi