albert091283 Napisano 15 Grudnia 2008 Share Napisano 15 Grudnia 2008 Witam wszystkich jak obiecałem jakiś czas temu w dziele “plac zabaw” Przyszła do mnie paczuszka wiec zaczynam. Na wstępie chciałem napisać ze nie będzie to niewiadomo jak zdezelowany i sponiewierany przez życie pojazd z racji tego, że będzie to przemieszczacz samego Rommla. Jak w temacie podstawą jest model firmy TAMIYA w skali 1/16 dodatkowo klamry do narzędzi I zatrzaski firmy ABER i kilka samorubek a co dokładnie to okaże się w trakcie budowy? Oto regulaminowy IN-BOX Pudełko Wypraski Elementy fototrawione Strony z materiałami pomocniczymi http://www.primeportal.net/trucks/yuri_pasholok/typ_82_kubelwagen/ http://www.ww2vw.com/index2.php?resultpage=3&str=gallery&shwid=31&shwup=26 http://www.battlegroupsouth.com/vehicles2.html Wkrótce coś się zacznie dziać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 15 Grudnia 2008 Share Napisano 15 Grudnia 2008 Fajne no i DUUUŻE powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 15 Grudnia 2008 Share Napisano 15 Grudnia 2008 No to poprosimy o pięknie zdetalizowany silnik i zawieszenie Życzę powodzenia bo w dej skali można poszaleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 15 Grudnia 2008 Share Napisano 15 Grudnia 2008 Hy hy hy hyyyyyyyyyyyyy ale krzyżacki kloc( aż dziwnie brzmi, jesli sie tak określa kubła) Figurki w tej skali...no, no, no..to wyzwanie;) Będziesz robił "ortodoksyjnie" wierna replikę, czy z przymrużeniem oka ? Projekcik BOMBA , a i przyznam się że jak kobiety, mam podobne zdanie w tym temacie - DUŻE jest piękne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 15 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2008 y hy hy hyyyyyyyyyyyyy ale krzyżacki kloc( aż dziwnie brzmi, jesli sie tak określa kubła) Figurki w tej skali...no, no, no..to wyzwanie;) Będziesz robił "ortodoksyjnie" wierna replikę, czy z przymrużeniem oka ? Witam Rafale. Poszukam jakiś informacji na temat konkretnego egzemplarza Rommla jak coś znajdę to postaram się coś wiernego stworzyć a jak nie to poleci malowanie z pudła. DUŻE jest piękne Co prawda to prawda. No co do figurek to są aż dwie może nie wyjdą "manekiny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 15 Grudnia 2008 Share Napisano 15 Grudnia 2008 OK, zatem trzymam kciuki,knykcie,kłykcie nadgarstki i łydki(zaraz, bo się zaplątałem), coby Ci się powiodło jak w poszukiwaniach,tak i w wykonaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 15 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2008 Dzięki wielkie postaram się nie zepsuć aż tak bardzo. A jak zepsuje to poddam się dobrowolnie karze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 15 Grudnia 2008 Share Napisano 15 Grudnia 2008 Wiesz co,z tym rommlowym autkiem to może być problem. Wszystkie fotki jakie mam "pod nosem" to w tle albo beemki,albo jego esdek - w każdym bądź razie nie VW. Może ktoś z "oglądaczy" Ci podsunie fotki ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 15 Grudnia 2008 Share Napisano 15 Grudnia 2008 albert091283 mógłbyś ustawić pudełko zapałek obok ramki z bokami kadłuba? Tak orientacyjnie chciałem zobaczyć ile to ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 15 Grudnia 2008 Share Napisano 15 Grudnia 2008 No duże bydle powstanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 16 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2008 Zapałek nie miałem pod ręką, ale porównanie z panterą w 1/35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 16 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2008 Witam. I tak oto ruszyło pierwsza mała doróbka. Część silnika gotowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 17 Grudnia 2008 Share Napisano 17 Grudnia 2008 Może jakąs fakturke na tym silniczku hm? A gdzieniegdzie na el z cienkiej blachy wgnieconka Wyobraź sobie, po pomalowaniu,zasmarowaniu płynami ustrojowymi silnika, będa sie pięknie prezentowały Wiem, wiem...TAK się wymskło :p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 17 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2008 Cosik napewno popracuje nad tymi częściami które były odlewane a aluminium. Czyli blok silnika i obudowa skrzyni co do wgnieconek to moze tez coś wymysle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 17 Grudnia 2008 Share Napisano 17 Grudnia 2008 Przeryłem moje wszystkie alboomy ze zdjęciami z 2 WŚ i nie znalazłem żadnego z Rommlem w "kibelwagenie". w innych pojazdach owszem, a w szczególności lubiał się fotografowac w GREIFie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 17 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2008 Wiem, bo tez od 3 dni siedzę na necie i nic nawet filmy dokumentalne przeglądałem i dalej nic. W każdym bądź razie kiedyś napewno tym musiał jeździć, bo dlaczego nie? Jeżeli sam Hitler podobno bardzo lubił tym samochód.Nawet, jeżeli nie to wybiorę takie malowanie gdzie, Rommel na pewno przebywał i będzie OK.. Chyba ze ktoś ma jakiegoś asa w rękawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 17 Grudnia 2008 Share Napisano 17 Grudnia 2008 Wiesz, wbrew pozorom - bo te stworzyła ówczesna propaganda(jak widać robili to eksperci, gdyż jest popularny do dziś) - na której tak Adolfowi zależało(opinia publiczna), Rommel był dość... no nie lubiano Go, za właśnie tą popularność, tak i za zachowanie na froncie. Może i kubłem jechał, jednak jak wspomniałem jego "stajnia" była nieco bogatsza, i rzadko sam kierował pojazdami(siedząc za kierownicą),a większość zdjęć, jakie mamy okazję oglądać..niestety są pozowane(ostatnio doczytałem, że nawet kilkukrotnie je powtarzano, by dobrze na nich wyszedł) Więc nawet zwykły DAK, temu kubełkowi nie zaszkodzi, a historyjkę zawsze się jakąś dorobi ;) Rommel niech zejdzie na dalszy plan,a gwiazdorem będzie zwykły wół roboczy III Rzeszy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 18 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2008 Witam ponownie. Rommel niech zejdzie na dalszy plan,a gwiazdorem będzie zwykły wół roboczy III Rzeszy To będzie najrozsądniejsze wyjście, bo już oczopląsu dostaje od wypatrywanie w filmach tego duetu Dzisiejszego dnia udało mi się dłbnąc małe, co nieco. I tak z przedniej płyty pancernej od pantery dorobiłem tylną cześć obudowy nawiewu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 super, mała uwaga - patrząc na ten plastik, zdaje sie być nieco za równy(chodzi mi o fakture) Póżniej(jeśli będziesz ją nadawał np nitro) może Ci nie wyjść. Znaczy wyjść( że się zrobi) wyjdzie, ale pozlepia Ci także części i znów będziesz musiał to skrobać(ryć) I nie wiem, czy wykonanie walorki el. silnika przed ich zlepieniem ogólnie nie będzie bezpieczniejszym krokiem. Jako pojedyńczy el. zawsze to możesz obrobic, czy doskrobać - po zlepieniu w całość niewygodnie może być. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 19 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2008 To jaszcze nie jest zlepione założyłem tak tylko do zdjęcia. A jeżeli chodzi o fakturę to na tym elemencie nie musi być aż tak widoczna z racji tego ze jest to element z tłoczonej blachy a nie odlew. Później dodam inne zdjęcie, na którym lepiej widać, że jest gładko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corsair Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 Przyda się ? (fot. Paul Debois ) Oryginalny podpis do fotki : " The wartime engines, although the same in principle, were intended for the Kubelwagen and differ from the post- 1945 units in having a larger and lower air filter and a drilled crankshaft pulley wheel." http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/b2fd474179925b61.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 19 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2008 Wielkie Dzieki za fotke napewno się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corsair Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 Kilka linków, może się przydadzą : http://infobot.pl/r/XWC - spora dawka artykułów http://www.thesamba.com/vw/forum/album_cat.php?cat_id=22 - galeria - musisz poszperać http://www.thesamba.com/vw/forum/viewtopic.php?p=3439949 - to raczej wyłącznie jako ciekawostka (nie sugeruj się aż nadto tymi fotkami, bo mogą być niewiarygodne, choć chylę czoła przed wykonawcą tego modelu, choćby za zwolnice, występujące, o ile się nie mylę, właśnie tylko w Kubłach) http://www.thesamba.com/vw/classifieds/detail.php?id=670434 W ogóle, jeśli zamierza ktoś dłubać jakiegokolwiek Vwieja to polecam zaczynać poszukiwania od www.thesamba.com oraz www.bbt4vw.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 20 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2008 Jeszcze raz wielkie dzięki. coś napewno wypatrze nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 20 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2008 Witam Dzisiejszy dzień upłynął pod znakiem przewodów wysokiego napięcia i cewki zapłonowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi