BaldPuma Napisano 9 Sierpnia 2009 Share Napisano 9 Sierpnia 2009 (edytowane) Jako że zostałem zmuszony do kompletnej zmiany planów weekendowych - zabrałem do pudełka - skalpel, wiertło, 2 igły do zastrzyków - trochę "śmieci modelarskich" i modele (a właściwie resztki z modeli) Dragona, Revella, CMK i wymyśliłem że zrobię małą konkurencję dla większych braci i co ciekawsze będzie to mój pierwszy zamknięty model - no..... poza włazem ). Na warsztat trafił już Wam znany M1045 z innych postów (www.unffmm.com; www.militaryphotos.net - forum - kolumbia; www.defensa.pe) a na podkład do działalności trafiły fotki z warsztatu kol. KUBISZA [opis tematami nie "czasowo-historyczny" bo robiłem partyzancko - w czasie odzysku materiałów z kompa (min. kolekcji Humvee), naprawą stacji CD, stawianiu systemu, itp, itd.] Pierwsze na warsztat poszło CMK a dokładnie wyrzutnia TOW 01.-03. jako ze nie specjalnie udało mi się odciąć od wlewki żywicznej "lufę" pierwsze musiałem załatać szew; 04. zaczynam maltretować Rewellowską obrotnicę; 05. Próbny montaż na dachu (resztki Dragona) z kórego kiedyś odciąłem przednią szybę (patrz następna część); 06. pierwszy "ślub" Dragona /szary/ z Revellem /beżowy/ i CMK /kość słoniowa/ + szpeja różne najczęściej papierowe i resztki blaszek /część skrajna blaszki z dziurkami/ 07.-09. przymiarka całości; 10.-12. pomalowane ale pozbawione kabli (do uzupełnienia pozostało - skończyć skrzynkę sterowniczą - joy+uchwyty+pomalować do końca; kable; no i szybki celowników + poprawić obiektyw wewnętrznego) 01. 02. 03. 04. 05. 06. 07. 08. 09. 10. 11. 12. W trakcie męczenia TOW: 13. kolejny ślub Dragon/Revell (nie wiem czy miały klapy z napisem - pewnie nie - ale mi się podoba); 14. przeróbka resztek dachu - też Dragon - oryginalny z tyłu; 15. klapa Dragona - aż szkoda zamykać bo ładnie na 72 odrobiona - w Revellu to gładki plastik odlany jako jedna całość z nadwoziem; 16.-18. pod nóż idzie rama przedniej szyby 19.-21. no i stojak na TOWy - z drzwi do kontenera czeskiej Tatry do HO- dla malkontentów informacja - przez właz widać tylko przednią część - więc nie robię tyłu (trzeba dorobić skrzynki montowane skosem, podkładki pod rury TOW-ów, i założyć skrzynki tam gdzie są te ślady gąbki - skrzynki wyciąłem z mikrogumy która jest jako przekładka w BOXach z CD) 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. cdn - tylko nie wiem w którym temacie - "tym" czy "Memugana".... a może Edytowane 30 Sierpnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 9 Sierpnia 2009 Share Napisano 9 Sierpnia 2009 Witam! No no Kolejny warsztat nam się zrobił Chociaż skala nie moja, to będę kibicował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter 1410 Napisano 9 Sierpnia 2009 Share Napisano 9 Sierpnia 2009 Super kolejne maleństwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 11 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2009 super nie super - najgorsze ze znalazłem znowu pare fajnych ekwadorczyków oprócz tego który robię w ramach warsztatu Dziś tylko 1 fotka - (następne szpejka z dragona przerzucane do Revella) i parę uwag z porównania Revell/Dragon do modelu wrzucę tablicę i radiostaję z Dragona a także fotele - to co Revell zrobił to "żenua" mimo że Dragon też cudów nie pokazał. W głównym pojedynku Revell - Dragon jak na dotychczasową działalność: 1. Kadłub zdecydowanie lepszy Revella - choćby możliwość zrobienia otwartej klapy silnika ale... tylna klapa lepsza Dragona - 2 wersje, grill na masce - Dragon lepszy w wersji gęstej, wersja 8-mio prętowa wymaga wykonania w obydwu - Revel niby ma ale totalnie schrzanił kształt - trzeba powiększyć otwór, wykroje pod drzwi lepsze Revell 2. Drzwi - zdecydowanie Dragon - drzwi revela są "dwa w kupie" i na dodatek gładkie od środka, Dragonowskie są profilowane obustronnie i jak na razie mam ich 4 rodzaje 3. wyposażenie wnętrza Dragon - revelowskie fotele, radiostacja są totalnie do d...., Revell ma tylko jeden +, to rozpórki za przednimi fotelami o których Dragon zapomniał 4. nadwozie (wersja limuzyna ) Dragon -> np otwierana dwustronnie odlana klapa, 3 (tyle mam) wersje (min z zaluzjami z tyłu, bez zaluzji) i pancernym oknem - jedyny minus - trochę gruby plastik bezbarwny z którego są robione - przy następnych od razu będę kasował słupki boczne (dla wersji zamkniętych i słupki oraz dach dla wersji z otwartymi dzwiami) prez to że plastik jest gruby nie bardzo jest jak zrobić wyposażenie wewnątrz pod dachem Jeśli kogoś te uwagi interesują mogę udokumentować fotkami - mam jeszcze nie ruszone zestawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 12 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2009 dziś malutka przeróbka - fotele z Dragona zamontowane do Revellki - ze względów oszczędnościowych pasy trafią na te które widać przez właz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 18 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Jako ze nastąpił atak dywersantów z Ekwadoru ( viewtopic.php?t=15864 post z 18.08.2009 ) niewiele się działo - przerobiłem metalową skrzyneczkę z fotki z 11 sierpnia na drewnianą (foto 1.) i zrobiłem przymiarkę do podestu strzelca (foto 2., 3.) z odgniecionej (i usztywnionej później od spodu wikolem) folii sniadaniowej na podeściku który robi CMK w zestawie IDF (Orev) 1. 2. 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 19 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Postanowiłem zamknąć dzisiaj chol.... tzn humwiego Całe szczęście że nie zamknąłem kufra - bo kable od sterowania to przy użyciu tresowanego karalucha bym podłączał - dobrze że zerknąłem na stronkę Kubisza - aż strach pomyśleć jakie wymagania ma taki karaluch Dla malkontentów - widać będzie tyle co przez właz - czyli prawie nic Pisać nie ma co - tyle że przez pomysł wymiany przedniej szyby z kolumbijczykiem musiałem przerobić dach - a ze nie miałem szpachlówki użyłem MILIPUTA - zgoza i profanacja - ale skutecznie ale i tak jeszcze trzeba "szlifnąć" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Na razie bardzo ok, ale szkoda, że nie planujesz bardziej pootwierać tego modelu. Wnętrze w wersji TOW jest na tyle ciekawe, że może warto jednak otworzyć to i tamto i pokazać więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 19 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Jak znam BaldPumę, to teraz będzie kombinował, co by tu otworzyć. Może chociaż wklei jedną szybkę jako opuszczoną, żeby wilk był syty i owca cała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 19 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2009 dobra / pójdę na kompromis / odkręcę 1 zakrętkę od wentyla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 23 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2009 Zabawa z podwoziem - do modelu idzie właściwe dla kadłuba czyli Revell / mała uwaga: jest napewno ciekawsze od Dragona bo całe składane z części - Dragon bebechy pomiędzy ramą ma już "złożone" - znacznie też łatwiej przerobić sprężyny / 1. części podwozia (szary Dragon); 2. obcięte sprężyny amortyzatorów; 3. dorobione nowe; 4. porównanie podwozia (lewe Dragon); 5. dodatkowa osłona przed przednim zawieszeniem; 6. przeróbka otworu na grila - jest za mały (prostokątny zamiast kwadrat); 1. 2. 3. 4. 5. 6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 30 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2009 Jakoś się samo złożyło - i wyszło tak: Pozostało zrobić: krata z przodu, szkła na reflektorach, odblaski i migacze, lusterka, kable TOWa, osłona dziury na antenę, minimalnie przetarć (ma być czyściutki - defiladowy) - czyli jeszcze proporczyk na kracie, pas pod "siedzenie" strzelca + szlifowanie okapu dachu na tyle lewego boku i wszędzie POPRAWKI MALARSKIE i wasche przy drzwiach i klapie (nawiasem mówiąc "oczami" to lepiej wygląda - macro nie jest cool) ps. + uchwyty silnika Wnioski ze ślubów Revell/Dragon - jest OK, tylko nie powinno się łączyć dacho-bagażnika Dragona z Revellowskimi drzwiami (ja tak zrobiłem) Revellowskie jednoczęściowe podwójne drzwi są do d.... , jak zdobędę komplet Dragona (mam tylko przednie) to pewnie wymienię. Jestem średnio zadowolony albo nie bardzo niezadowolony z efektów - ale jak się dołoży to co wyżej pisałem - będzie lepiej WARSZTAT ZAMKNIĘTY ( w poniedziałek - środa mam zamiar skończyć a dziecię zarekwirowało mi aparat ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 5 Września 2009 Autor Share Napisano 5 Września 2009 zapraszam do galeryjki viewtopic.php?t=16269 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi