Skocz do zawartości

[HUMVEE]M1097 Avenger x2 Ita/Eduard//CMK/scratch 1:35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No to kolejny wątek warsztatowy, który mam nadzieję pomoże mi skończyć tenże model.

Zmontować chcę takie zestawienie łącznie z podstawką:

75739899.jpg

Jeden z Hummerów jest już rozpoczęty i wygląda obecnie tak:

p1220793.jpg

p1220795y.jpg

p1220796.jpg

p1220797.jpg

p1220798.jpg

Drugi natomiast jest jeszcze nienaruszony, czeka na blaszki i koła... w sumie to na koła czekają oba. Jednak budowa "nowego" Avengera będzie realizowana TUTAJ

Dodatkowe założenia w kontraście ze zdjęciem to otwarte wieże, uzupełnione detalami których brak, otwarte drzwi w modelu "nowym" i otwarty silnik w modelu rozpoczętym.

Malowanie jak na zdjęciu. Jeśli koledzy się orientują, to proszę o podpowiedź do jakiej jednostki należą te Hummery. Domniemam że zdjęcie jest z Pustynnej Burzy.

Napisano

Czyli 2 Avengery na raz, jeden w projekcie i jeden w konkursie. Wilk syty i owca cała Super pomysł, choć myślałem, że jednego zrobisz w wersji późniejszej. Mocno kibicuję, jak na razie jest bardzo ok.

Malowanie jak na zdjęciu. Jeśli koledzy się orientują, to proszę o podpowiedź do jakiej jednostki należą te Hummery. Domniemam że zdjęcie jest z Pustynnej Burzy.

Na tych dwóch zdjęciach jest ten sam pojazd chwilę po wyładowaniu z okrętu w porcie Damman w Arabii Saudyjskiej, w listopadzie 1990 r. (operacja Pustynna Tarcza):

Avenger1.jpg

Avenger2.jpg

Czarno-białe jest z "Nowej Techniki Wojskowej" nr 7/96, kolorowe z książki Concorda "HMMWV - Workhorse of the US Army". Przedstawiają Humvee z 4. Batalionu, 5. Pułku Obrony Przeciwlotniczej, 1. Dywizji Kawalerii (oznaczenia na masce i tylnym zderzaku: 1CAV 4 - 5 ADA | HHH 312)

Oznaczenie jednostki na Twoim zdjęciu wygląda na takie samo. Oznaczenie pojazdu to chyba D-66.

Napisano

Po konwersacji z kubiszem, doszliśmy do wniosku, że pojazd na głównym zdjęciu należy do 1CAV 4-5ADA i ma numer D-66. Ponieważ nie widać oznaczeń hummera na drugim planie, przyjmijmy, że również należy do 1CAV 4-5 ADA, a numer pojazdu będzie zbliżony... powiedzmy D-63.

Gdzieś znalazłem, że w jednostce są 24 Avengery.

Ponadto dotarły do mnie blaszki i koła.

p1220852.jpg

p1220870.jpg

Oczywiście blaszka "Avenger" jest dla modelu konkursowego, blaszka z tabliczkami dla obu, tak jak i koła.

Z przyczyn oczywistych pierwszy zostanie wykonany model konkursowy.

Napisano

Elementy podwozia pojazdu konkursowego zostały przygotowane:

p1230039.jpg

Cały proces tworzenia został przedstawiony TUTAJ.

Napisano

Rób, rób - potem wycyganię skan instrukcji i wydrukuję ze 200 fotek z Twojego warsztatu konkursowego i będę miał zajęcie na emeryturę

Napisano

To są koła starego typu. Różnica polega na pewno we wzorze bieżnika opon, natomiast nie wiem jak się ma sprawa z felgami. Te koła to jest klon Tamiyowskich, natomiast opony z Italeri i Academy to fikcja.

• 2 months later...
Napisano

Mała niespodzianka. Zamontowałem w końcu silnik. oczywiście jest trochę za mały i krzywy więc czeka mnie jeszcze troche szpachlowania i łatania.

p1230638.jpg

p1230639.jpg

p1230641.jpg

p1230642.jpg

p1230643.jpg

p1230640.jpg

no i jeszcze tak troszkę na sucho:

p1230645.jpg

p1230646.jpg

p1230647.jpg

Napisano

Spasowanie tragiczne - CMK się nie postarało. Silnik jest co prawda dedykowany do Tamiyi, ale i do niej też za bardzo nie pasuje - trzeba się ostro napracować przy odcinaniu i potem łataniu dziur. Dasz radę

Na pewno masz furę zdjęć silnika Humvee, pamiętaj tylko że przez te ponad 20 lat produkcji tego pojazdu silnik zmieniał się trochę - dobieraj uważnie zdjęcia oryginału, bo warto tam trochę podorabiać, szczególnie przewody.

Zdjęcia na sucho -

Napisano

coś pomyślę. na razie walka ze szpachlą.

Swoja drogą, moja "zdrada" przyjechała.:P

• 4 months later...
Napisano

Szpachla przy silniku jest w obróbce, ale skończyła mi się kropelka, wiec dziś bez fajerwerków. zmontowałem podstawę wieży:

P1240649.jpg

P1240648.jpg

No i trochę się plany. Ponieważ ambitne projekty ciągną się i ciągną i nie mogę ich skończyć, trzeba trochę zejść z ambicji. Prawdopodobnie nie będę dorabiał wnętrza wieży. Zostanie złożone to co jest i zamknięte. Wystarczy mi zabaw z silnikiem.

Natomiast druga zmiana to to, że powstanie tylko jeden Avanger, a nie tak jak zakładałem na początku 2. Drugi posłuży jako baza... pod coś innego, ale to w swoim czasie.

Napisano

Fajnie, że wróciłeś do tego tematu

Prawdopodobnie nie będę dorabiał wnętrza wieży.

Przemyśl to jeszcze raz. Wnętrze wieży jest doskonale widoczne przez dużą szybę - bardzo efektownie wyglądałoby wyeksponowane nawet przez szybę zamkniętą. Owszem, do dorobienia jest sporo elementów, ale może jednak warto? Znalzłem niedawno w sieci nowe zdjęcia wnętrza, po weekendzie je wrzucę (choć pewnie jeszcze bardziej Cię zniechęcę) W każdym razie nalegam, żebyś jednak z tego dorabiania nie rezygnował.

Napisano

Pożyjemy zobaczymy. Na razie ciągle brak CA, więc kilka elementów plastikowych skleiłem i przygotowałem na dodanie blaszek:

P1240650.jpg

P1240651.jpg

i jeszcze mała próba na sucho:

P1240652.jpg

P1240654.jpg

Napisano

Powiedzcie, wnętrza (kabina kierowcy i kabina wieży) zrobić zielone czy piaskowe?

Napisano

P1240695.jpg

P1240696.jpg

P1240697.jpg

Przepraszam za paprochy, zapomniałem je zmieść przed zdjęciami.

Napisano

Wnętrze - Dodaj jeszcze jakieś tabliczki znamionowe i będzie gitara.

Silnik - na razie niewiele widać, pooglądam dokładniej jak skończysz.

Napisano

Dodałem tabliczki w środku (samoprzylepne, Kuba - ). Jednak nic na nich nie widać. Swoją drogą, to w kabinie będą otwarte tylko drzwi kierowcy (nic nie robię z fotelem pasażera) więc i tak niewiele będzie widać.

A co do silnika to fajerwerków bym się nie spodziewał.

Napisano
Dodałem tabliczki w środku (samoprzylepne, Kuba - ). Jednak nic na nich nie widać.

Owszem, ale lepszy rydz, niż nic. Edwardy są za drogie, żeby kupować do każdego modelu.

• 3 months later...
Napisano

Pora odgrzać kotleta.

Uprościłem uproszczenie wnętrza wieży i wyskrobałem takie coś (a do tego trochę krzywo):

P1250562.jpg

Malowanie niedługo.