jarek38 Napisano 29 Stycznia 2010 Share Napisano 29 Stycznia 2010 Witam wszystkich w galerii A.W. Siskin IIIa. Po artykule W. Fajgi o naciągach i rzymskich śrubach które stosuje w swoich modelach, postanowiłem ten sposób wypróbować i tak oto sięgnąłem po stary model Siskina kupiony jeszcze w czasach prechistorycznych. Jak zobaczyłem podwójną gwiazdę silnika Jaguar IV,stwierdziłem, że nie można go zostawić tak jak proponuje Matchbox no i się zaczęło .... Model klejony w oparciu o plany A. Grangera i zgromadzoną dokumentację ikonograficzną. Własne dodatki: wnętrze kabiny, osprzęt silnika, kolektory ssania i wydechu, przewody,śmigło z kołpakiem, k-emy, wlew paliwa,celownik Aldisa fotokarabin, prądnica, pompa paliwa, prądnica do akumulatorów radia i trochę jeszcze drobiazgu z tym związanego. Model malowany farbkami Humbrol 11+biały, 60, 30+chyba 86, werniks Pactra matt 1/1 z sidoluxem(wyszło zbyt matowo)na to jeszcze sido. Kalki bardzo złe, po płynach Agamy "zważyły się"-ostrożnie z Matchboxem, jeśli ktoś jeszcze to ma. Rys historyczny; Armstrong Whitworth Siskin III powstał na bazie projektu z 1919r. Siddeleg Deasy SR2 Siskin (konstrukcja drewniana). Siskin zaprojektowany został jako konstrukcja całkowicie metalowa, stając się po wprowadzeniu do służby w 1924r. pierwszym w RAF myśliwcem o metalowej konstrukcji. Służył w dywizjonach bojowych do października 1932r. kiedy to został zastąpiony przez Bristol Bulldogs. Nareszcie fotki, oglądajcie, oceniajcie, wpisujcie uwagi. Zdjęcia z okresu przed ćwiczeniami "Winter 1932" i tuż po W świetle dziennym zdjęcia zrobię dopiero w niedzielę. Pozdrowienia Jarek. PS. Podstawka a'la RH-Dzięki za pomysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanadam Napisano 29 Stycznia 2010 Share Napisano 29 Stycznia 2010 I niech ktoś powie że z Matchboxów się nic nie da zrobić. Fakt... nie wyszedł model... tylko mały samolocik Jakieś makro mógłbyś silniczkowi strzelić jak będziesz focił w świetle dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 1 Lutego 2010 Autor Share Napisano 1 Lutego 2010 Hanadam napisał "Fakt... nie wyszedł model... tylko mały samolocik" Wielkie dzięki, kilka fotek silnika strzeliłem ale chyba nie mam odpowiedniego obiektywu do makro, pokadrowałem co się da i wstawiłem. Poniżej zdjęcia za dnia; Pozdrawiam Jarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 1 Lutego 2010 Share Napisano 1 Lutego 2010 Czadzik, mistrzowska robota w królewskiej skali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 2 Lutego 2010 Autor Share Napisano 2 Lutego 2010 Czadzik, mistrzowska robota w królewskiej skali Wielkie dzięki, mistrzem to jeszcze nie jestem ale cały czas dążę do tego, podglądając między innymi Twój warsztat Ależ mnie zmotywowałeś, pozdro Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 2 Lutego 2010 Share Napisano 2 Lutego 2010 Na nowych fotkach widać i dopiero można docenić pracę jaką włożyłeś w model. Niuansów z epoki nie znam , ale model znakomity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 2 Lutego 2010 Autor Share Napisano 2 Lutego 2010 Dzięki, dzięki, dzięki, nie spodziewałem się, że model zostanie tak przyjęty, przez dwa miesiące byłem z nim wieczoro - nockami sam na sam i się pewnie do jego niewątpliwego uroku przyzwyczaiłem. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Jarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 5 Stycznia 2012 Share Napisano 5 Stycznia 2012 Wydaje mi się, e widziałem ten model w Bytomiu. Wyjątkowej urody samolocik i niezwykle precyzyjnie zrobiony model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi