jarek38 Napisano 29 Stycznia 2010 Napisano 29 Stycznia 2010 Witam wszystkich w galerii A.W. Siskin IIIa. Po artykule W. Fajgi o naciągach i rzymskich śrubach które stosuje w swoich modelach, postanowiłem ten sposób wypróbować i tak oto sięgnąłem po stary model Siskina kupiony jeszcze w czasach prechistorycznych. Jak zobaczyłem podwójną gwiazdę silnika Jaguar IV,stwierdziłem, że nie można go zostawić tak jak proponuje Matchbox no i się zaczęło .... Model klejony w oparciu o plany A. Grangera i zgromadzoną dokumentację ikonograficzną. Własne dodatki: wnętrze kabiny, osprzęt silnika, kolektory ssania i wydechu, przewody,śmigło z kołpakiem, k-emy, wlew paliwa,celownik Aldisa fotokarabin, prądnica, pompa paliwa, prądnica do akumulatorów radia i trochę jeszcze drobiazgu z tym związanego. Model malowany farbkami Humbrol 11+biały, 60, 30+chyba 86, werniks Pactra matt 1/1 z sidoluxem(wyszło zbyt matowo)na to jeszcze sido. Kalki bardzo złe, po płynach Agamy "zważyły się"-ostrożnie z Matchboxem, jeśli ktoś jeszcze to ma. Rys historyczny; Armstrong Whitworth Siskin III powstał na bazie projektu z 1919r. Siddeleg Deasy SR2 Siskin (konstrukcja drewniana). Siskin zaprojektowany został jako konstrukcja całkowicie metalowa, stając się po wprowadzeniu do służby w 1924r. pierwszym w RAF myśliwcem o metalowej konstrukcji. Służył w dywizjonach bojowych do października 1932r. kiedy to został zastąpiony przez Bristol Bulldogs. Nareszcie fotki, oglądajcie, oceniajcie, wpisujcie uwagi. Zdjęcia z okresu przed ćwiczeniami "Winter 1932" i tuż po W świetle dziennym zdjęcia zrobię dopiero w niedzielę. Pozdrowienia Jarek. PS. Podstawka a'la RH-Dzięki za pomysły. Cytuj
hanadam Napisano 29 Stycznia 2010 Napisano 29 Stycznia 2010 I niech ktoś powie że z Matchboxów się nic nie da zrobić. Fakt... nie wyszedł model... tylko mały samolocik Jakieś makro mógłbyś silniczkowi strzelić jak będziesz focił w świetle dnia. Cytuj
jarek38 Napisano 1 Lutego 2010 Autor Napisano 1 Lutego 2010 Hanadam napisał "Fakt... nie wyszedł model... tylko mały samolocik" Wielkie dzięki, kilka fotek silnika strzeliłem ale chyba nie mam odpowiedniego obiektywu do makro, pokadrowałem co się da i wstawiłem. Poniżej zdjęcia za dnia; Pozdrawiam Jarek. Cytuj
Leszek.Sz. Napisano 1 Lutego 2010 Napisano 1 Lutego 2010 Czadzik, mistrzowska robota w królewskiej skali Cytuj
jarek38 Napisano 2 Lutego 2010 Autor Napisano 2 Lutego 2010 Czadzik, mistrzowska robota w królewskiej skali Wielkie dzięki, mistrzem to jeszcze nie jestem ale cały czas dążę do tego, podglądając między innymi Twój warsztat Ależ mnie zmotywowałeś, pozdro Jarek Cytuj
marek d Napisano 2 Lutego 2010 Napisano 2 Lutego 2010 Na nowych fotkach widać i dopiero można docenić pracę jaką włożyłeś w model. Niuansów z epoki nie znam , ale model znakomity. Cytuj
jarek38 Napisano 2 Lutego 2010 Autor Napisano 2 Lutego 2010 Dzięki, dzięki, dzięki, nie spodziewałem się, że model zostanie tak przyjęty, przez dwa miesiące byłem z nim wieczoro - nockami sam na sam i się pewnie do jego niewątpliwego uroku przyzwyczaiłem. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Jarek. Cytuj
no.tips Napisano 5 Stycznia 2012 Napisano 5 Stycznia 2012 Wydaje mi się, e widziałem ten model w Bytomiu. Wyjątkowej urody samolocik i niezwykle precyzyjnie zrobiony model. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi