Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witojcie Witojcie

Dokonałem ostatnio zakupu modelu wymienionego w temacie... Zauważyłem go w sklepie i bez namysłu wyciągnąłem pieniądze przeznaczone na inne rzeczy niż akurat w tej chwili model... Potrzeba była jednak wyższa i nie mogłem się oprzeć... Zobaczyłem wypraski i od razu wiedziałem... SKUBAŃCU będziesz MÓJ

Ale do rzeczy... Model sam w sobie jest według mnie przeskalowaną "siódemką" ze skali 1:72 do 1:144...

Tak wygląda pudło

th_1001.jpg

W pudle znajdują się dwie połówki kadłuba i trzy wypraski. Instrukcja jest bardzo przejrzysta i czytelna... Jest 6 Schematów malowania

th_1007-1.jpg

th_1010-1.jpg

th_1015.jpg

Szczegóły kadłuba

th_1011-1.jpg

th_1012-1.jpg

Kiosk jest dość zdetalizowany jak na tą skalę...

th_1019.jpg

widać nawet drewnianą lamperię

th_1020.jpg

A teraz rzut oka na detale pokładu...

th_1027.jpg

th_1030-1.jpg

W modelu można dodatkowo wykonać ruchome peryskopy (góra-dół, lewo-prawo), ruchome działo wraz z podstawą oraz ruchome śruby napędowe. (szał)

P.S. Szczerze mówiąc to zabrałem się od razu za niego i jestem w pełni zadowolony z zakupu. Model pokazuje nam takie lekkie niedoróbki do jakich Revell zdążył nas już przyzwyczaić... Lekkie szlify nadlewek i delikatne pasowanie... Ale model jest wart tego by K A Ż D Y mógł się nim nacieszyć w trakcie pracy. Ja się zabieram z powrotem do DZIAŁAŃSKA

Napisano
Ja się zabieram z powrotem do DZIAŁAŃSKA

więc za in-boxem wkrótce zapewne zobaczymy relację warsztatową, super

Jędrek

Napisano

Uuuuu, jak ja bym chciał zrobić U-boota... Toć na tym można zrobić takie fajne wyraźne cieniowanie... Aż się prosi o zacieki. Powodzenia w budowie!

Napisano

Oj KRUCA Panowie Kruca.... Zabiorę się za niego i to z kopyta... W święta nie będę ŻARŁ tylko się w kleju babrał... Już połówki kadłuba w komplecie... Chcę go jeszcze dociążyć by zrobić go pływającego (atrapę)... Relacja-NIEDŁUGO

P.S. A i jeszcze nie napisałem że są do wykonania Dwie wersje. Wczesna ( z przecinakiem sieci zagrodowych) i późna ( bez niego). Malowanie będzie przedstawiało jedynego słusznego UBoota U-96

• 3 weeks later...
Napisano

Również zaopatrzyłem się w ten model

Jeżeli autor in boxa nie będzie miał nic przeciwko to dorzucę coś od siebie

Model posiada podobne ramki co omawiany przeze mnie U-boot typu VIID. W związku z tym posiada te same niedociągnięcia:

- bardzo uproszczone działo 88 mm

- poręcze na kiosku odlane razem z kioskiem

- brak charakterystycznych poronieni na pokładzie wokół działka 88 mm.

Producent przewidział możliwość zbudowania jednego z pięciu U-botów, zarówno wczesnej wersji jak i po wprowadzonych zmianach. Jednak jakie zmiany dotyczą poszczególnych jednostek z instrukcji się nie dowiemy stąd postanowiłem się trochę rozpisać na ten temat ponieważ nie trudno w tym przypadku o błąd.

W odróżnieniu od VIID są inne opisy poszczególnych jednostek w instrukcji.

Zamiast flotylli, bazy i roku, obszar działania i lata występowania na danym obszarze:

- U-96 Atlantyk 1940-1943 a w zasadzie tylko do 1942 roku. (9 Flotylla Brest)

Model opwinien posiadać tzw. stewę standardową czyli kąt dziobu w stosunku do poziomu morza jest zgodny z modelem. Powinien posiadać również przecinak sieci (cz.81,82,83). Na kiosku tuż przy wejściu na platformę powinna znajdować się kratka wentylacji. Trzeba zatem zamiast cz. 91/92 zamontować cz.87/86, nie skracać cz. 93,63 i nie montować anteny sztabowej cz. 94,95,96.

- U-201 Atlantyk 1941-1942 (1 Flotylla Brest)

Okręt zawiera tzw. stewę atlantycką przebudowaną podczas modernizacji. Brak przecinaka sieci. Kąt dziobu pozostaje bez zmian.

Ta wersja posiada kiosk po modernizacji (cz.92/92 zamiast 87/86), zamontowaną antenę sztabową z lewej strony kiosku.

-U-204 Morze Śródziemne 1941 (1 Flotylla Brest)

(Tak jak U-201)

-U-251 Północny Atlantyk 1941-1942 (6 Flotylla Danzig)

(Tak jak U-201)

-U-617 Morze Śródziemne 1942-1943 (7 Flotylla St. Nazaire do 30.11.1942 i 29 Flotylla La Specia od 1.12.1942)

W tym przypadku okręt posiada Stewę atlantycką wybudowaną w stoczni. Ma odrobinę większy kąt natarcia dziobu od stewy standardowej i po modernizacji. Chcący wykonać ten model muszą przedłużyć pokład w stronę dziobu o 3 mm i wyrównać to z istniejącą stewą w modelu. Koniec dorobionej stewy ma się łączyć z fabrycznym kadłubem modelu na wysokości dolnej krawędzi górnych pokryw aparatów torpedowych. Podczas budowy najlepiej zajrzeć do książki: "Ubooty typu VII geneza, opis konstrukcji, budowa" Przemysław Federowicz, jest tam dokładny rysunek przedstawiający różnicę w stewach kadłuba (str. 34).

Kiosk okrętu pozostaje tak jak w U-201

Mam nadzieję że to się komuś przyda. Model ogólnie jest piękny i szkoda by było go "skopać" w tak głupi sposób.

EDIT:

Zapomniałem jeszcze o osłonie przed wiatrem i wodą na kiosku (cz. 90/93)

Do U-96 należy zamontować cz. 90 na pozostałych okrętach należy zamontować przedłużaną osłonę cz. 93.

Dla tych co chcą odtworzyć U-96 z okresu do końca roku 1940 powinni nie przyklejać osłony przed wiatrem. (W oryginale montowana od początku 1941 ponieważ stara wersja nie zdawała egzaminu na Atlantyku)

• 3 weeks later...
Napisano

Ja go zakupiłem po dość okazyjnej cenie 65 zł wraz z wysyłką... NAwet jakbyś miał ten model kupić w cenie 80 zł to i tak ŚMIEM twierdzić że model będzie wart tej ceny... Ma parę merytorycznych błędów dla wprawnego podwodniaka (uboociaka) zaraz do wychwycenia i do delikatnego poprawienia...

Napisano
ok. 80-90zł.

Wymieniłem cenę "krakowską". Tam mieszkam, liczę sie z tym, że w każdej sprzedaży wysyłkowej zapłacicie mniej.

• 7 months later...
Napisano

Miałbym wielka prosbe, bo wlasnie kupilem ten model i okazalo sie, ze w srodku nie ma kalkomanii. wiec gdyby komus zbywała [przynajmniej dla jednej wersji] to chetnie bym handlował

Acha, nie ukrywam, że najbardziej by mi odpowiadała wersja dla U-96 ;)