temir 2 Napisano 18 Września 2008 Share Napisano 18 Września 2008 (edytowane) Witam! Ofiara to italerowska reikarnacja wiekowego modelu ESCI. Model ma jedną niezaprzeczalną zaletę - JEST,i to za cca. 22-25 PLN. Jest i druga zaleta - ESCI w swoim stadium agonalnym do kilku pojazdów wykonała gąsienice plastikowe (w orginale fakultatywnie do zestawu dołączony był tragiczny winyl). Tym razem relacja okrojona z widoczków postępu prac bo model powstawał dosyć długo z przerwami ok. półtora roku czy więcej - lądował w pudle skąd wyciągałem go od czasu doczasu i patrzyłem czy już dojrzał. No i wreszcie doszedł . Mniej wymagający modelarze mogą wykonać pojazd prosto z pudła, jednak chcąc go przybliżyć wyglądem do orginału należy dokonać w modelu jednej istotnej modyfikacji i kilku uzupełnień: Projektanci form nie wiedzieć czemu wpadli na orginalny w swoim kretyniźmie pomysł by zrobić wcięcie pomiędzy nadbudową przedziału bojowego i przedziału silnikowego . Szczęście w nieszczęściu polega na tym że nadbudowa wykonana jest jako osobna część - za pomocą szpachlówki humbrola i plastikowej płytki udało mi się skorygować tego ewidentnego babola . Przy okazji wymieniłem na cieńszą płytę nad wlotem powietrza do przedziału silnikowego i wykonałem jej minimalny spadek. Idąc dalej wziąłem się za obudowę przedziału silnikowego - tu również należy wykonać delikatny spadek. Przedział wykonany jest jako jedna całość wraz z błotnikami. Odciąłem go, wstawłiem "klinki" z plastikwej płytki - i dopiero teraz kadłub zyskał poprawny wygląd . Gąsienice modelu składają się z prostych odcinków i pojedyńczych ogniwek, są troszkę grubawe (ale nie bądźmy już tacy drobiazgowi), grunt że przy odpowiedzniej dawce brzydkich słów udało mi się je ułożyć na kołach i uzyskać ich pożądany wygląd. Wszystkie pokrywy szczelin obserwacyjnych są za grube - tu na szcęście producent również ten detal wykonał osobno więc z pocienieniem ich nie ma problemu . Pozostałe prace polegały na wymianie lub uzupełnieniu takich detali jak: narzędzia i ich uchwyty,winda,Notek,rynienka na antenę itp. Część tych detali wziołem z przepastnego magicznego pudełeczka z pozostałościami z poprzednich modeli, resztek blaszek ,blaszki po browarze, plastikowych pręcików itp.. To różwawe to rura filtra powietrza którą zrobiłem okręcając drucikiem z trafo plastikowy pręcik i dodałem opaski. Uplastyczniłem też nieco wydech, zrobiłem kosz na kanistry - te będą z zestawu MarSa, natomiast kaemy pochodzą z żywicznego zestawu AIRESa kaemów lotniczych ( te z zestawu nic nie przypominają ). Haki na wieży (widoczne na zbliżeniu) i kadłubie są niewykorzystanymi uchwytami z zestawu trawionki do KW. Na koniec mam zamiar dodać jeszcze linę holowniczą z EUREKi XXL. Pojazd będzie w barwach i oznakowaniu DAK. Wszelkie uwagi i komentaże mile widziane . Pozdrawiam! Edytowane 18 Września 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 18 Września 2008 Share Napisano 18 Września 2008 Zapowiada się dobrze, tym bardziej, że z oryginału pozstanie chyba tylko bryła ogólna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 19 Września 2008 Share Napisano 19 Września 2008 Slicznie, tylko gaski mogles wziasc z T-26 albo Pz.I Fujimi (jest prawie 1/72). Orginalne sa troche za masywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 19 Września 2008 Autor Share Napisano 19 Września 2008 Witam! Orginalne sa troche za masywne. To prawda - wspomniałem o tym opisie budowy. Model liczy sobie całe 6 cm. długości więc rzuca się to w oczy, przy innej wielkości pewnie by to gdzieś uciekło . tylko gaski mogles wziasc z T-26 Nie da rady z kilku powodów: 1) gąsienice od T-26 (jeśli chodzi oczywiście o blaszane PARTa) są ok. 1mm. szersze - wystawały by więc poza obrys błotników. 2) mają zupełnie niepodobną rzeżbę ogniw niż te w Panzer I. 3) a co najistotniejsze - w T-26 i jemu podobnych koła napędowe były PODWÓJNE a w Panzerze I POJEDYŃCZE a co za tym idzie otwory na zęby są inaczej umiejscowione... albo Pz.I Fujimi (jest prawie 1/72). Kluczowe jet tu słowo "prawie". Modele Fujimi są po prostu dość dokładnie w skali 1/76. Niegdyś próbowałem takiego peszczepu transgatunkowego z gąsienicami z ich Jacksona do Shermana Italerii - o ile od wielkiej biedy dało by się przymknąc oko na ich szerokość (choć różnicę było by widać) to niestety paru milimetrów brakowało na obwodzie . Następnie - model Fujimi to wydatek ok. 30-35 PLN. więc jeśli różnica w skali była by tak nieistotna to szkoda wykosztowywać się na model by podebrać z niego tylko gąsienice - lepiej go poprostu zrobić w 76, zwłaszcza że modele Fujimi są ładnie odwzorowane (dawno,dawno temu miałem jakieś pojedyńcze sztuki). Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 19 Września 2008 Share Napisano 19 Września 2008 Dzięki za szczegółowy opis przeróbek z pierwszego postu, przyda się w przyszłości właśnie się zastanawiałem ile by pracy było potrzebne nad taką jedyneczką. Jakie jest pochodzenie tych karnistrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 19 Września 2008 Autor Share Napisano 19 Września 2008 Witam! Jakie jest pochodzenie tych karnistrów? Krakowski MarS. Kanistry również uległy przeróbce: mają za szeroki uchwyt, musiałem toto porozcinać i zlepić na powrót do kupy . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 19 Września 2008 Share Napisano 19 Września 2008 o cholercia,umknałby mi w spisach tematów, Fajnie pociągniety detalami, tu na 4um, czas jakis wstecz pisano także o błotnikach, rozumiem, że to już musztarda po obiedzie, jednak i bez tego -ładna prezencja- SUPER ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 19 Września 2008 Share Napisano 19 Września 2008 Też go sklejałem ale pokazywać nie będę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemos19 Napisano 19 Września 2008 Share Napisano 19 Września 2008 W zasadzie poprawiłeś wszystkie znane mi błędy tego modelu ;) Można się tylko przyczepić do braku miniaturowych nitów na wizjerach (wiem, czepiam się, zastanawiam się czy ktoś w ogóle pokusił się w tej skali o dorabianie czegoś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 29 Września 2008 Autor Share Napisano 29 Września 2008 Witam! Finał Na więcej zdjęć ukończonego modelu zapraszam do galerii: viewtopic.php?t=9844 Życzę miłego oglądania! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 30 Września 2008 Share Napisano 30 Września 2008 Male nity, a dlaczego nie ? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/490bc5e3043fd965.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 30 Września 2008 Share Napisano 30 Września 2008 Wiesz pioter, nity na 7tp są jednak spore ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 30 Września 2008 Share Napisano 30 Września 2008 Akurat nie mialem innej fotki pod reka. Ja robie nawet 0,3 mm http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cd23fdc2237f6d30.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi