Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zapoda ktoś prawidłowy i dokładny schemat malowania wersji mk IV w barwach kościuszkowskich? ( w necie mozna różne dziwne "mutacje" znaleść)

Pozdrawiam!

• 6 months later...
Napisano

Mustangi z 303 były w naturalnej barwie metalu.Kołpak srebrny lub czarny.Przed kabiną pas antyodblaskowy oliwe brab.Mała szachownica poniżej pierwszej rury wydechowej.Litery kodowe oraz numer seryjny czarne,znaki przynależności państwowej wg regulaminu RAF.Znaczek Kościuszkowski mniej więcej w połowie i troche poniżej kabiny.

Napisano

Odnośnie malowania Mustanga D (Mk IV) z 303 dywizjonu w kamuflażu litery kodowe PD-L, baczną sylwetkę oraz zdjęcie można znaleźć w książce z serii Dywizjony PSP na Zachodzie 1940-1946 ,,303 Dywizjon Myśliwski Warszawski im.Tadeusza Kościuszki,,

Pozdrawiam.

• 2 weeks later...
Napisano

Kilka słów ode mnie:

1. Dywizjon PSP nr. 303 im. Tadeusza Kościuszki używał późnych Mustangów w wersjach:

P-51 D (Mustang Mk. IV)

KH 663 PD-L i KH 669 PD-P

P-51 K (Mustang Mk.IVA)

KH770 PD-Y, KH825 PD-C, KH865 RF-P, KM112 PD-D, KM115 PD-V, KM186 PD-A, KM237 PD-R, KM297 PD-K

Podane za: A.Morgała, Polskie Samoloty Wojskowe 1939-1945.

2. Z tego co wiem to przynajmniej jeden z samolotów (KH663 PD-L) nosił standardowy kamuflaż RAF-u: Ocean Gray FS36118, Dark Green FS 34079, Medium Sea Gray FS 36440.

3. Większość samolotów, tak jak to już wspomniał czsochaj była w naturalnej barwie metalu.

4. Niestety nie wszystkie samoloty miały na sobie szachownice i godła kościuszkowskie.Tutaj należy wzorować się nakonkretnej maszynie. Bardzo znane jest zdjęcie, na którym Witold Lokuciewski zdejmuje godło z kadłuba Mustanga Mk. IVA.

5. Zakupiłem kiedyś kalkomanie (firmowane krecikiem) do polskich Mustangów MK. IV/ IVA. To był horror. Nie polecam, a wręcz odpędzam od nich. Do nowego wydania Modelmanii do P-51D AJ-Pressu dodano kalkomanię z oznaczeniami późnych "ogierów" w polskiej służbie.

Pozdrawiam

Kornik

Napisano

Dziękuję. Interesują mnie szczególnie IV jeszcze ze "starymi" literami kodowymi "RF".

Pozdrawiam!

Napisano

Skoro tak to nie masz wielkiego wyboru, bo większość miała już niestety litery PD.

• 8 years later...