Polski_Czołgista Napisano 25 Stycznia 2014 Share Napisano 25 Stycznia 2014 Kolejnym modelem jaki biorę na warsztat jest niemiecki wóz pancerny Sd.kfz.251/1 w skali 1:35 od Tamiya. Mam nadzieję ,że będzie się wszystko ładnie kleić i że jakoś mi to wyjdzie do zestawu dołączone figurki W środę wstawię jakieś fotki z budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Stycznia 2014 Share Napisano 25 Stycznia 2014 O, kolejny Sdek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 25 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2014 po kilku godzinach ktoś mi coś napisał Wziąłem go ,bo lubię malować ludziki i było to dość tanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Stycznia 2014 Share Napisano 25 Stycznia 2014 Z tym musisz się bardziej postarać. Więcej zdjęć w warsztacie i bez pośpiechu. Przy malowaniu aero dużo fajnego można zdziałać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 25 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2014 Z tym musisz się bardziej postarać. Więcej zdjęć w warsztacie i bez pośpiechu. Przy malowaniu aero dużo fajnego można zdziałać. Tym razem warsztat będzie prowadzony na bieżąco. PS jakieś sugestie odnośnie malowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 25 Stycznia 2014 Share Napisano 25 Stycznia 2014 Widzę że na warsztat wziąłeś klasykę .Będziesz robił prosto z pudła czy z jakimiś waloryzacjami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 25 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2014 Z pudła bo fundusze nie pozwalają. ( to wina aerka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 25 Stycznia 2014 Share Napisano 25 Stycznia 2014 Napisałeś,że lubisz malować figurki. Z tymi będzie trochę kłopotu bo nie są najwyższych lotów. No i najpierw wyszlifuj je dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 25 Stycznia 2014 Share Napisano 25 Stycznia 2014 Klasyka!powodzenia!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 26 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2014 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zekar Napisano 26 Stycznia 2014 Share Napisano 26 Stycznia 2014 Również zasiadam na widowni , sam niedługo zaczynam sdeka z tamki, tylko że 250'tke. Życzę powodzenia z tymi pamperkami, będziesz miał sporo zabawy, żeby z nich coś wyciągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mopek Napisano 26 Stycznia 2014 Share Napisano 26 Stycznia 2014 Jak w końcu zacznę budować modele z innej skali niż 1/72 to chyba owy pojazd będzie moim pierwszym wyborem. Liczę na dużo zdjęć i dużo opisów co i jak zrobiłeś. Na pewno pomoże to mi (i pewnie innym początkującym) w budowie swoich modeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 27 Stycznia 2014 Share Napisano 27 Stycznia 2014 Pamiętaj że pośpiech jest twoim wrogiem. Bezpośredno przed malowaniem popytaj kolegów o kolejności prac a model na pewno będzie lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 18 Marca 2014 Autor Share Napisano 18 Marca 2014 OK! Sdek prawie skończony! Prace nad modelem są już prawie skończone, zostało jeszcze pomalować itp. Sorki że nie wstawiałem fotek podczas sklejania ale aparat mi się zepsuł. Model pomalowany będzie w barwy afrika corps. To o to malowanie po środku michodzi Do akcji wkroczy też nowy sprzęt: Tyle mam już zrobione: ludziki pomalowane i gotowe drzwi sięotwierają a tu wszystkie ludziki razem proszę o wskazówki. Nie wiem czy robić preshiding (nie wiem czy to dobre napisałem ale chodziło mi o Preszajding) nie wiem jak nakładać pigmenty i to też bym prosił o wytłumaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 18 Marca 2014 Autor Share Napisano 18 Marca 2014 Komentarze i uwagi mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 18 Marca 2014 Share Napisano 18 Marca 2014 Ogólnie jak n modelarskie początki to nie jest źle Z uwag najogólniejszych: - zainwestuj w klej z igłą (polski wamod to ok. 8zł, revell/humbrol ok 12-15), dzieki czemu nie będziesz zalewał części klejem - przeszlifuj zawsze ślady łączenia form na elementach typu ekwipunek, siedziska, koła itp - zwłaszcza na kołach przednich to zrób, bo ten szew się rzuca w oczy Co do malowania to przy takim sprzęcie pomalujesz duże powierzchnie spokojnie, ale może najpierw pomaluj na kolor ciemniejszy z kamuflażu, zrób z masy blu-tack wałeczki, którymi zakryj miejsca plam ciemniejszego kamuflażu, a potem walnij całość piaskowym kolorem i odklej wałeczki, efekt płynnych przejść farby będzie murowany, a pędzlem trudno go osiągnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 18 Marca 2014 Autor Share Napisano 18 Marca 2014 Ogólnie jak n modelarskie początki to nie jest źle Z uwag najogólniejszych: - zainwestuj w klej z igłą (polski wamod to ok. 8zł, revell/humbrol ok 12-15), dzieki czemu nie będziesz zalewał części klejem - przeszlifuj zawsze ślady łączenia form na elementach typu ekwipunek, siedziska, koła itp - zwłaszcza na kołach przednich to zrób, bo ten szew się rzuca w oczy Co do malowania to przy takim sprzęcie pomalujesz duże powierzchnie spokojnie, ale może najpierw pomaluj na kolor ciemniejszy z kamuflażu, zrób z masy blu-tack wałeczki, którymi zakryj miejsca plam ciemniejszego kamuflażu, a potem walnij całość piaskowym kolorem i odklej wałeczki, efekt płynnych przejść farby będzie murowany, a pędzlem trudno go osiągnąć Dzięki za rady. Używam kleju z igłom tego od revella a te zalane klejem części części to był albo cyjanoakrylowy klej albo efekt rąk w kleju Co do malowania to bardzo dobry pomysł ale pomyślałem ze po prostu nałożę taśmę malarską ale to jest lepsze bo będzie wtedy tylko kilka takich pasów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killerkk Napisano 18 Marca 2014 Share Napisano 18 Marca 2014 Ja mam mały problem z butami, kaloszami twoich ludzików Buty były w kolorze brązowo piaskowym. Pomalowałeś ich jakby byli oficerami z karabinami tylko oficerowie mieli czarne buty musisz je zmienić. Przy okazji popraw karabiny zamontowane na samochodzie pancernym. I pytanie jak zrobisz oczy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 18 Marca 2014 Autor Share Napisano 18 Marca 2014 Ja mam mały problem z butami, kaloszami twoich ludzików Buty były w kolorze brązowo piaskowym. Pomalowałeś ich jakby byli oficerami z karabinami tylko oficerowie mieli czarne buty musisz je zmienić. Przy okazji popraw karabiny zamontowane na samochodzie pancernym. I pytanie jak zrobisz oczy?? Co do butów to akurat taki kolor miałem pod ręką i nie będę ich zmieniał. A mg zostaną poprawione, będę się wzorował na tym zdjęciu: (to ten karabin z przodu MG42) i (to karabin z tyłu MG34) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 18 Marca 2014 Autor Share Napisano 18 Marca 2014 A właśnie buty nie są czarne tylko szare Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killerkk Napisano 18 Marca 2014 Share Napisano 18 Marca 2014 Możesz zmieszać brązową farbę z kolorem piaskowym, który położyłeś na mundur... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 18 Marca 2014 Autor Share Napisano 18 Marca 2014 Możesz zmieszać brązową farbę z kolorem piaskowym, który położyłeś na mundur... Dzięki ale jak mówiłem nie będę tego zmieniać chyba że w bardzo dalekiej przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killerkk Napisano 18 Marca 2014 Share Napisano 18 Marca 2014 Dobrze, nie będę cię dręczył . Czekam na dalsze prace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 18 Marca 2014 Autor Share Napisano 18 Marca 2014 Dzięki Już niedługo następny etap budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Marca 2014 Share Napisano 19 Marca 2014 Widać że użyłeś gumowych gasienic z zestawu. One nie powinny być taknapięte w swoim górnym biegu tylko opadać na koła jezdne. MOżesz spróbować je podkleić. Pooglądaj trochę zdjęć aby efekt wyszedł w miarę dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi