athlon5 Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 Od zawsze mam w domu problem ze znalezieniem odpowiedniego miejsca na robienie zdjęć modelom. Oczywiście zawsze można robić fotki na dworze...no właśnie nie zawsze Postanowiłem zrobić sobie namiocik do tego celu,trochę pooglądałem i zacząłem tak: Mam nadzieje że idę w dobrym kierunku. Pozostało mi jeszcze skombinowanie odpowiedniego materiału na ścianki i oczywiście oświetlenia.Macie doświadczenie z takim wynalazkiem?Jakie dać światło? 2x100w+1x300w halogen ( takie akurat mam) może 3x50 halogen ( musiałbym kupić ) a może kompakty ( też kupić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 Nieźle się prezentuje twój namiocik. Ja mam dwa takie źródła światła i dają radę. Możesz kupić odrobinę silniejsze; http://allegro.pl/zarowka-36w-210w-lampa-5500k-swiatla-stalego-i2091308089.html Jak wychodzą mi fotki możesz zobaczyć w moich warsztatach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 12 Lutego 2012 Autor Share Napisano 12 Lutego 2012 oglądałem już te świetlówki... Najpierw zobaczę z tym co mam a jak nie będę zadowolony to je kupię.Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 To co masz Ci na pewno wystarczy. Chodziło mi tylko o oszczędności zużycia prądu i bezpieczeństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 Na materiał wystarczy zwykła biała podszewka - do nabycia w sklepach z materiałami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 12 Lutego 2012 Autor Share Napisano 12 Lutego 2012 Zużycie prądy oczywiście sie liczy ale w tym wypadku nie świeci toto godzinami.Co do materiału chwilowo robię z białego płótna ( bo akurat mam ) a po zdjęciach się zobaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 Ja mam 2x200w energooszczędne. Miałem też dodatkowo 300w od góry ale dawał nieciekawy cień. Myślałem że te 2x200 będzie mało ale daje rade. Namiot mam kupny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 13 Lutego 2012 Autor Share Napisano 13 Lutego 2012 Namiot w tej chwili wygląda tak Oświetlenie prowizorka ale działa (2x120w) Niestety pierwsze zdjęcia pokazały,że "szału ni ma" Choć to i tak dobra alternatywa dla zdjęć na dworze bo uniezależnia mnie od pory dnia i pogody. Albo to jest za mało światła albo płótno za mocno tłumi ( w sumie na jedno wychodzi). Próby jednak będą trwały bo czuje w tym pewien potencjał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 13 Lutego 2012 Share Napisano 13 Lutego 2012 A nie można bliżej podejść z halogenami? Za gorąco? Tamte żarówki z linku możesz przystawić do samych ścianek namiotu i nic się mu nie stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 13 Lutego 2012 Autor Share Napisano 13 Lutego 2012 Pewnie można ale nie spodziewam się po zbliżeniu rewolucji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 13 Lutego 2012 Share Napisano 13 Lutego 2012 A gdybyś spróbował dać boczne ścianki z kalki technicznej zamiast tego materiału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 13 Lutego 2012 Share Napisano 13 Lutego 2012 1.Światło bliżej namiotu 2.Światło przesuń w kierunku do aparatu 3. Zainwestuj w żarówki z linka Kolegi pankot13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 13 Lutego 2012 Share Napisano 13 Lutego 2012 (...) Albo to jest za mało światła albo płótno za mocno tłumi ( w sumie na jedno wychodzi).Próby jednak będą trwały bo czuje w tym pewien potencjał Jak robisz ze statywu, a powinieneś, to żaden problem, dajesz dłuższy czas. Wg. mnie powinieneś robić z priorytetem przysłony (A, Av, ... czy jak to tam oznaczone na Twoim aparacie jest), z wartością z przedziału 15-25, a jeśli Twój aparat tak "wysoko" nie sięga to dajesz maksymalną jaka się tylko da. Jak nie masz statywu to bierzesz stołek, książki, i układasz na odpowiednią wysokość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 13 Lutego 2012 Autor Share Napisano 13 Lutego 2012 Zrobię jeszcze próbę z dodatkowym halogenem 300W z góry -bo tak jak poprzednio akurat mam. Wydaje mi się jednak,ze płótno zbyt tłumi bo widywałem oświetlenie z lampek biurkowych ale materiał w oryginalnych namiotach jest chyba cieńszy. Przy okazji zapytam : czy przy ewentualnie tych kompaktach z linku potrzebny będzie jakiś klosz do ukierunkowania światła? A ponieważ teraz doczytałem kolejną odpowiedź pociągnę jeszcze . Zazwyczaj robię ze statywu. Przysłona jest.... max 32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 13 Lutego 2012 Share Napisano 13 Lutego 2012 Nie trzeba żadnego klosza. Są specjalnie zwinięte w spiralę,żeby dawać światło mniej więcej równo we wszystkie strony. A materiał w oryginalnych namiotach jest rzeczywiście bardzo cienki. Spróbuj jeszcze z tą kalką jeśli masz gdzies w domu. Podobno dobrze się sprawdza. Fotka musi być robiona ze statywu.Inaczej nie ma szans na dobre zdjęcie. Co do przesłony to Ci nie odpowiem bo ja posiadam tylko taka troche lepszą "małpkę" z manualem. U mnie przesłona max to 8,0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 13 Lutego 2012 Autor Share Napisano 13 Lutego 2012 .Co do przesłony to Ci nie odpowiem bo ja posiadam tylko taka troche lepszą "małpkę" z manualem. U mnie przesłona max to 8,0. jak sam miałem małpkę ( Hp735) to nie miałem problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 13 Lutego 2012 Share Napisano 13 Lutego 2012 To ja mam trochę lepszą http://www.swiatobrazu.pl/canon-powershot-sx130-is-test-21982.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 13 Lutego 2012 Share Napisano 13 Lutego 2012 Przysłonę daj na max albo prawie max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 14 Lutego 2012 Autor Share Napisano 14 Lutego 2012 dziś trochę sie pobawiłem z oto co widzę ( wsztskie zdjęcia ze statywu) z włączonym VR ( destabilizator? ) z wyłączomym VR dodatkowo ( co mnie trochę zaskoczyło) ISO 3200 ISO 100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 14 Lutego 2012 Share Napisano 14 Lutego 2012 Jeśli zdjęcie robione ze statywu to stabilizacja musi byc wyłączona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 14 Lutego 2012 Autor Share Napisano 14 Lutego 2012 Jeśli zdjęcie robione ze statywu to stabilizacja musi byc wyłączona Wiem...................teraz Tak czy inaczej zakupiłem żąrówki z linka kolegi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 22 Lutego 2012 Autor Share Napisano 22 Lutego 2012 chciałbym dołozyc jeszcze jedna żarówke...rozumiem,ze nie powinna to byc raczej o barwie 2700K? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 22 Lutego 2012 Share Napisano 22 Lutego 2012 Wszystkie żarówki powinny mieć ta samą barwę światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woto Napisano 19 Marca 2012 Share Napisano 19 Marca 2012 Ja bym kupił mocniejsze. Sam mam zestaw 2x65W odpowiednik 2x300W i nie powiem żeby ta moc była wystarczająca (jak dla mnie ;-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 19 Marca 2012 Autor Share Napisano 19 Marca 2012 Juz to zauwazyłem ( w związku z tym musiałem zmienic materiał na cieńszy:)) ale i tak to lepsze niż brak mozliwości robienia zdjęc w domu w czasie niepogody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi