erkamo Napisano 18 Kwietnia 2008 Share Napisano 18 Kwietnia 2008 Ciekawe, czy ktos ma jeszcze niewypal z serii Mikro 72, czyli IL-2. Pamietam jak po Czapli, Jak'u i P-37 posypaly sie gromy na ZTS Plastyk za taki knot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 18 Kwietnia 2008 Share Napisano 18 Kwietnia 2008 Jeżeli chodzi o jakość modeli z tamtego okresu to najlepiej wspominam Łosia w 1:72. Po jaku i czapli skok jakościowy był duży, przynajmniej dla mnie, bo nie stać mnie było ( a raczej moich rodziców ) na Matchbox-y. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 19 Kwietnia 2008 Share Napisano 19 Kwietnia 2008 Wczoraj przepak tej Czapli w księgarni widziałem... Obecny artwork na pudle do tamtego nie podskoczy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 19 Kwietnia 2008 Share Napisano 19 Kwietnia 2008 ARGH! RAV, rządzisz, panie, rządzisz. Aha, po ostatniej kontuzji dłoni nie mam nawet zamiaru szlifować vacu, albowiem i tak trochie palca straciłem... Zresztą, najpierw plastiki się nauczę kleić, gdzie mi tam do saaba czy casy z próżni...Aha- ten orlik to w tzw. chińskim malowaniu z Krakowa? Ciut za jasny chyba? A Jak 38 to z vacu chiba lepszy niż ten z Amodelu, o ile można opinie anglosasów poważnie traktować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 20 Kwietnia 2008 Share Napisano 20 Kwietnia 2008 O w mordę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 20 Kwietnia 2008 Share Napisano 20 Kwietnia 2008 Pogratulowac RAV. Ja zrobilem tylko 1 vacuforme, Jaka-15. O Jaku-38 nawet nie slyszalem (a moze juz zapomnialem), choc kupowalem kiedys wszystko co pojawialo sie na rynku. Jedna tylko uwaga. To chyba nie ten dzial, nie? I uzupelniajac informacje o Marfix'owych Orlikach. Byly 2 formy. Jedna z liniami jak rowy melioracyjne. Druga znacznie poprawiona. Przypadkowo mam jeszcze obie. Tej wersji Turbo tez juz niestety, nie kojarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 20 Kwietnia 2008 Share Napisano 20 Kwietnia 2008 Hej , to widzę ,że RAV jesteś gość z koneksjami, wjazdy na hangar okęciowski itp i to od 20 lat! Pozazdrościć i pogratulować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 20 Kwietnia 2008 Share Napisano 20 Kwietnia 2008 Dzieki Tobie RAV, odzyly wspomnienia. Taki np. Me-109 vacu, to byla pierwsza vacuforma, niemieckiego samolotu, dostepna w oficjalnej sprzedazy! Ten D-520 zaskoczyl mnie zupelnie. Reszta znana i powspominac przyjemnie. Tylko czy "Bryza" to stary model? Ja mam np. "Zubra" z Broplanu. I to jest stosunkowa staroc. Chyba poczatek lat 90-tych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bossski Napisano 21 Kwietnia 2008 Share Napisano 21 Kwietnia 2008 Na dodatek to, co wygląda na kalkomanie, to zwykły kartonik. Wrzucenie go do wody nie doprowadzi do niczego dobrego. Pewnie, że nie doprowadzi, bo to "naklejka" samoprzylepna Miałem go i chyba nawet coś się dało sklecić - tylko "kalkomanie" posłużyły jako ozdoba na zeszyt do historii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 21 Kwietnia 2008 Share Napisano 21 Kwietnia 2008 RAV! Widocznie trzeba bylo wycinac z kartonika i przyklejac na gume arabska. To byly czasy pionierskie, prawda? Wtedy wymagano wiecej od modelarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bossski Napisano 21 Kwietnia 2008 Share Napisano 21 Kwietnia 2008 Ja naprawdę miałem naklejki - widocznie trafiłem na serię hi-tech (Nawet próbowałem to pięknie wycinać po obrysie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bossski Napisano 27 Kwietnia 2008 Share Napisano 27 Kwietnia 2008 UWAGA, UWAGA!!! ZTS Plastyk wydał reedycję P.11c! Po wydanym przez nich ostatnio Storchu Hellera można się było spodziewać miłej niespodzianki. I jest niespodzianka - proszę bardzo: http://www.jadarhobby.waw.pl/plastyk-p11c-p-15434.html Poznajecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 27 Kwietnia 2008 Share Napisano 27 Kwietnia 2008 Czy to to samo co P11 z PZW Siedlce sprzedawane obecnie przez RPM czy też przepak Hellera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 27 Kwietnia 2008 Share Napisano 27 Kwietnia 2008 Poznajemy :-(((((( żenada jak babcie kocham!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 29 Kwietnia 2008 Share Napisano 29 Kwietnia 2008 O rany, nie przypuszczalem, ze ta forma jeszcze istnieje i nie zostala zezlomowana. Powinni jeszcze wznowic ten model z art-boxem z tamtych lat. Cos dla sentymentalnych. Czy RPM pakuje to samo, czy juz z nowych form PZW Siedlce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 29 Kwietnia 2008 Share Napisano 29 Kwietnia 2008 To może w końcu jakaś firma zrobi modele tych samolotów tak, jak na to zasługują, bo w chwili obecnej jak ktoś nie chce robić hitlerowskich latadeł to nie ma za dużego wyboru:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 30 Kwietnia 2008 Share Napisano 30 Kwietnia 2008 Najgorzej , że najwyraźniej jednak opłaca im się posunięcie z tak archiwalnymi wypraskami. Cóż, paru modelarzy początkujących czy wracających do klejenia to kupi, parę osób na prezent dla modelarza... i wyjdą na swoje :( . A co za tym idzie - powtórzą to z innymi starociami. Już naprawdę wolę te revellowskie przepaki matchboxa, chociaż taktyka w tym przypadku taka sama przecież... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 30 Kwietnia 2008 Share Napisano 30 Kwietnia 2008 Pół biedy jak chce się w 48 zrobić. Mirage robi P 11, Karasia i Łosia. Boli tylko to, że za te modele trzeba bulić sporo kasy a jakość raczej średnia ( ale o niebo lepsza niż w 72). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 4 Maja 2008 Share Napisano 4 Maja 2008 Doszło pocztą.... RWD 5/5bis, ZTS Plastyk, daty nie znalazłem, ale model stareńki. Pudełko. Po otwarciu przed naszymi oczami ukazują się dwie ramki z zaskakująco dobrze odlanymi częściami i jedna z oszkleniem. Dobrze oczywiście jak na ZTS, bo do Tamiyi to im jednak trochę brakuje. U mnie są jasnokremowe, ale z tego co wiem to ten model bywa we wszystkich kolorach tęczy, miałem kiedyś nawet wersję seledynową. Tutaj również mała uwaga - modele ZTS są jak wino, im starsze tym lepsze, bo pochodzące z mniej wyeksploatowanych form. Dlatego warto nawet przepłacić i kupić na Allegro starsze wydanie niż to co produkują teraz. No, ale rozgadałem się a Wy chcecie pewnie zobaczyć ramki. Jak widać w ramkach są części umożliwiające wykonanie także samolotu rekordowego RWD 5bis, pierwszego polskiego samolotu, który przeleciał atlantyk. Oprócz tego otrzymujemy również dość spory arkusik kalkomanii i legendarną, zapieczętowaną woskiem tubkę kleju. Mamy także dwustronnicową instrukcję, z jednej strony schemat budowy a z drugiej historia konstrukcji i schematy malowania. Do modelu można dokupić blaszki Parta poprawiające m.in dość prymitywne wnętrze. Krótko mówiąc: z racji braku jakielkolwiek alternatywy wszyscy chcący wykonać ten uroczy samolocik są i tak skazani na ten zestaw, ale o dziwo nie jest on taki zły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 5 Maja 2008 Share Napisano 5 Maja 2008 To samo można chyba powiedzieć o RWD6 tego samego producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GanGREEN Napisano 21 Kwietnia 2012 Share Napisano 21 Kwietnia 2012 Przypomnienie czasów kiedy to takie modele leżały na górnych półkach w sklepach CSH Model nabyłem z sentymentu,kiedyś to był mój pierwszy duży bombowiec jaki sklejałem,miałem zamiar przerobić go na coś w stylu Burt Rutan B-17,ale z racji już niemal muzealnej wartości szkoda tak pociachać ten zestaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 23 Kwietnia 2012 Share Napisano 23 Kwietnia 2012 Bardzo by mi się przydały (i pewnie nie tylko mi) skany instrukcji tych Waszych staroci...tak dla potomności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi