Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ciekawe, czy ktos ma jeszcze niewypal z serii Mikro 72, czyli IL-2.

Pamietam jak po Czapli, Jak'u i P-37 posypaly sie gromy na ZTS Plastyk za taki knot.

• Odpowiedzi 96
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jeżeli chodzi o jakość modeli z tamtego okresu to najlepiej wspominam Łosia w 1:72. Po jaku i czapli skok jakościowy był duży, przynajmniej dla mnie, bo nie stać mnie było ( a raczej moich rodziców ) na Matchbox-y.

Napisano

ARGH! RAV, rządzisz, panie, rządzisz. Aha, po ostatniej kontuzji dłoni nie mam nawet zamiaru szlifować vacu, albowiem i tak trochie palca straciłem... Zresztą, najpierw plastiki się nauczę kleić, gdzie mi tam do saaba czy casy z próżni...Aha- ten orlik to w tzw. chińskim malowaniu z Krakowa? Ciut za jasny chyba? A Jak 38 to z vacu chiba lepszy niż ten z Amodelu, o ile można opinie anglosasów poważnie traktować...

Napisano

Pogratulowac RAV.

Ja zrobilem tylko 1 vacuforme, Jaka-15. O Jaku-38 nawet nie slyszalem (a moze juz zapomnialem), choc kupowalem kiedys wszystko co pojawialo sie na rynku.

Jedna tylko uwaga. To chyba nie ten dzial, nie?

I uzupelniajac informacje o Marfix'owych Orlikach. Byly 2 formy. Jedna z liniami jak rowy melioracyjne. Druga znacznie poprawiona. Przypadkowo mam jeszcze obie. Tej wersji Turbo tez juz niestety, nie kojarze.

Napisano

Dzieki Tobie RAV, odzyly wspomnienia.

Taki np. Me-109 vacu, to byla pierwsza vacuforma, niemieckiego samolotu, dostepna w oficjalnej sprzedazy!

Ten D-520 zaskoczyl mnie zupelnie. Reszta znana i powspominac przyjemnie. Tylko czy "Bryza" to stary model?

Ja mam np. "Zubra" z Broplanu. I to jest stosunkowa staroc. Chyba poczatek lat 90-tych.

Napisano

Na dodatek to, co wygląda na kalkomanie, to zwykły kartonik. Wrzucenie go do wody nie doprowadzi do niczego dobrego.

Pewnie, że nie doprowadzi, bo to "naklejka" samoprzylepna

Miałem go i chyba nawet coś się dało sklecić - tylko "kalkomanie" posłużyły jako ozdoba na zeszyt do historii

Napisano

RAV!

Widocznie trzeba bylo wycinac z kartonika i przyklejac na gume arabska.

To byly czasy pionierskie, prawda? Wtedy wymagano wiecej od modelarzy.

Napisano

Ja naprawdę miałem naklejki - widocznie trafiłem na serię hi-tech (Nawet próbowałem to pięknie wycinać po obrysie )

Napisano

Czy to to samo co P11 z PZW Siedlce sprzedawane obecnie przez RPM czy też przepak Hellera?

Napisano

Poznajemy :-((((((

żenada jak babcie kocham!!

Napisano

O rany, nie przypuszczalem, ze ta forma jeszcze istnieje i nie zostala zezlomowana. Powinni jeszcze wznowic ten model z art-boxem z tamtych lat. Cos dla sentymentalnych. Czy RPM pakuje to samo, czy juz z nowych form PZW Siedlce.

Napisano

To może w końcu jakaś firma zrobi modele tych samolotów tak, jak na to zasługują, bo w chwili obecnej jak ktoś nie chce robić hitlerowskich latadeł to nie ma za dużego wyboru:(

Napisano

Najgorzej , że najwyraźniej jednak opłaca im się posunięcie z tak archiwalnymi wypraskami. Cóż, paru modelarzy początkujących czy wracających do klejenia to kupi, parę osób na prezent dla modelarza... i wyjdą na swoje :( . A co za tym idzie - powtórzą to z innymi starociami. Już naprawdę wolę te revellowskie przepaki matchboxa, chociaż taktyka w tym przypadku taka sama przecież...

Napisano

Pół biedy jak chce się w 48 zrobić. Mirage robi P 11, Karasia i Łosia. Boli tylko to, że za te modele trzeba bulić sporo kasy a jakość raczej średnia ( ale o niebo lepsza niż w 72).

Napisano

Doszło pocztą....

RWD 5/5bis, ZTS Plastyk, daty nie znalazłem, ale model stareńki.

Pudełko.

pudlorq9.jpg

pudlorq9.c9c03f8d51.jpg

Po otwarciu przed naszymi oczami ukazują się dwie ramki z zaskakująco dobrze odlanymi częściami i jedna z oszkleniem. Dobrze oczywiście jak na ZTS, bo do Tamiyi to im jednak trochę brakuje. U mnie są jasnokremowe, ale z tego co wiem to ten model bywa we wszystkich kolorach tęczy, miałem kiedyś nawet wersję seledynową. Tutaj również mała uwaga - modele ZTS są jak wino, im starsze tym lepsze, bo pochodzące z mniej wyeksploatowanych form. Dlatego warto nawet przepłacić i kupić na Allegro starsze wydanie niż to co produkują teraz. No, ale rozgadałem się a Wy chcecie pewnie zobaczyć ramki.

ramka1yg1.jpg

ramka1yg1.3e5f77523f.jpg

ramka2ez3.jpg

ramka2ez3.c72c75caca.jpg

szklojq5.jpg

szklojq5.f370a97c1e.jpg

Jak widać w ramkach są części umożliwiające wykonanie także samolotu rekordowego RWD 5bis, pierwszego polskiego samolotu, który przeleciał atlantyk.

Oprócz tego otrzymujemy również dość spory arkusik kalkomanii i legendarną, zapieczętowaną woskiem tubkę kleju.

kalkiuh3.jpg

kalkiuh3.af0b9299b9.jpg

Mamy także dwustronnicową instrukcję, z jednej strony schemat budowy a z drugiej historia konstrukcji i schematy malowania.

p5040295ok5.jpg

p5040295ok5.cf14de5282.jpg

instr2lp9.jpg

instr2lp9.1a4384e056.jpg

Do modelu można dokupić blaszki Parta poprawiające m.in dość prymitywne wnętrze. Krótko mówiąc: z racji braku jakielkolwiek alternatywy wszyscy chcący wykonać ten uroczy samolocik są i tak skazani na ten zestaw, ale o dziwo nie jest on taki zły.

• 3 years later...
Napisano

Przypomnienie czasów kiedy to takie modele leżały na górnych półkach w sklepach CSH img0001oh.jpg

img0003e.jpg

img0006ez.jpg

img0008xv.jpg

img0010ra.jpg

img0011ri.jpg

img0013yp.jpg

img0014oky.jpg

img0016imu.jpg

img0017fb.jpg

img0018bf.jpg

img0020ny.jpg

img0022gg.jpg

Model nabyłem z sentymentu,kiedyś to był mój pierwszy duży bombowiec jaki sklejałem,miałem zamiar przerobić go na coś w stylu Burt Rutan B-17,ale z racji już niemal muzealnej wartości szkoda tak pociachać ten zestaw.