Skocz do zawartości

Pz.Kpfw IV Ausf F1 , Dragon 1\72

Zekar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , Sd.Kfz. już prawie skończony i tak z rozpędu zacząłem kolejny model , tym razem pz IV ausf F. Model wykonuje prosto z pudła bo w zasadzie to po co kombinować skoro jakość wykonania jest naprawdę zadowalająca. Co do malowania to jeszcze nie jestem zdecydowany , chciałbym coś z Kurska , jednak maluje pędzlem i kamo niezbyt wchodzi w grę ,więc pewnie zostanę przy panzergrau.

spojrzenie na, i w pudło:

1003530q.th.jpg

1003533f.th.jpg

i to co udało mi się zrobić:

1003550.jpg

1003552.jpg

1003554j.jpg

Pozdrawiam

Panzer4 dzięki za uwagi , model był złożony do zdjęcia na sucho , wszystkie "obrzynki" i niedokładności będą dopiero szpachlowane , a do efektu końcowego jeszcze daleko

Szkoda, że nie będziesz nic dodawał i dorabiał

No, nie planuje , z prostej przyczyny , finanse.Chyba że coś we własnym zakresie spróbuję.

a co do malowania znalazłem ostatnio takie coś:

72066670.th.jpg

Wydaje się dość ciekawy egzemplarz , tylko nie wiem czy ma coś wspólnego z rzeczywistością , pierwszy raz widzę ekrany u wczesnej czwórki.

• 3 weeks later...

Zaczęło się wolne , co wiąże się z tym że wreszcie warsztat wraca do życia , ale do rzeczy. Pomalowałem wannę kadłuba , i... spadł śnieg , postanowiłem zrobić zimową podstawkę , wannę ubabrałem śniegiem , chociaż efekt pozostawia wiele do życzenia .O zimowe kamo się w tym modelu nie pokuszę , zostanie panzergrau. A co do brudzenia to jeszcze się zastanawiam czy to zostawię , może lepiej wszystko zdjąć i pobrudzić od nowa. Zaznaczam , że gąski założone tylko do zdjęć.

1003771s.jpg

1003773g.jpg

1003774d.jpg

Komentarze mile widziane.

Weź wszystko strzep posyp cały model sodą i zdmu:bip:, najlepiej w jakimś kartonie,żebyś nie tak jak ja uwalił tym sobie całego pokoju.

Potem utwardź lakierem do włosów jeżeli chcesz uzyskać efekt zmrożonego śniegu albo terpentyną i lakierem błysk lub mat, wodą, musisz sam popróbować ,bo każdy ma swoją technikę.

Z fotek zimowych nashornów wynika, że śnieg zostawał na boku lecz z przodu raczej go nie było. Po prostu nie miał kiedy tam się przyczepić. Możesz jeszcze pokusić się o śnieg między dwiema połówkami koła napędowego.

Po prostu nie miał kiedy tam się przyczepić.

To jest IV , z reszta nie ma różnicy jaki jest to czołg, również czy działo samobieżne. Kąt nachylenia płyty jeśli nie wynosi więcej niż 70* zawsze się coś ułoży zależy też czy śnieg jest mokry czy suchy(poniżej 0 stopni)

Teoretycznie śnieg może ułożyć wszędzie na nim z wyjątkiem płyt bocznych.

Skoro podałeś Nashorna(dobra ma takie samo podwozie) ja podam Stuga, nie zwracam uwagi na przedni pancerz bo jest on praktycznie płaski. Nic go chyba nie grzeje.

tank_in_winter.jpg

OK, jeśli było ciepło, np. na włazach od silników to tam się stopił, nie było i tyle, zależy czy robisz takiego w postoju czy w ruchu.

nashorn_20d.jpg

Zwróć uwagę na podwozie.

EDIT:Rozpisałem się a zgubiłem najważniejszą rzecz, po co wzorować się na Nashornie, to jest całkiem inna konstrukcja niż IV. Szukaj lepiej sdjęć ośnieżonych IV lub stugów. Ze śniegiem też bez przesady ,bo zacznie się robienie śniegu pod foty.

Ale przecież Nashorn to przebudowane podwozie IV zmieniona jest tam tylna płyta więc myślę, że to dobry przykład. Co prawda może z mojej wypowiedzi to nie wynikało ^^ Chodziło mi o podwozie.

• 4 weeks later...

Przerwa świąteczna jakoś minęła na innych zajęciach i z IV wiele nie zrobiłem , moze teraz w zwiazku z feriami go skoncze, chociaż śniegu to ja mam już szczerze dosyć . Porawiłem ten śnieg , dałem go troche na przednią płytę , bo zrobiłem tam zaschnięte błotko , więc na nim mógł się śnieg osadzić.No i tak to wyszło:

1003910.jpg

1003906.jpg

Kadłub pomalowany , dostał wash i filtr z czarnej farby , zapomniałem nałożyć jeszcze wstążki 14 Pz.Div , zorientowałem się dopiero po zrobieniu washa. Czołg jeszcze poskładany na sucho , więc na zdjęciach widać szpary.

1003926vx.jpg

1003922r.jpg

Wyglądem wieży radze się nie sugerować muszę ją jeszcze zaszpachlować w kilku miejscach.Chyba lepiej będzie jak usunę tą zieleninę z podstawki, miały to być jakieś suche krzaczki ale takie glutowate wyszły.

Pozdrawiam.

Model pomalowany , zwashowany i obfiltrowany , właściwie zostały już tylko drobne poprawki i będzie gotowy, z brudzeniem to nie będę chyba więcej kombinował , zakładając , że czołg jeździł po zmrożonej ziemi pokrytej śniegiem , ew dodam trochę nawianego śniegu na przedniej płycie.

Korzystając z pięknej pogody1004084j.jpg

zrobiłem kilka fotek na dworze.

1004093r.jpg

1004088h.jpg

1004086l.jpg

Pozdrawiam