szesnastak Napisano 26 Grudnia 2006 Share Napisano 26 Grudnia 2006 Witam Jako, że już troszkę uczestniczę na tym forum a jeszcze nie pokazywałem żadnych prac, więc nadszedł na to czas. Model jaki będę robić to takie cudo: Jako, że głównie sklejam samochody to prosiłbym specjalistów od trucków o poprawianie mnie w razie czego. Liczę na małą pomoc. Większych zmian nie przewiduje. Naczepa na pewno będzie w takim malowaniu jakie podało Italeri (troszkę będzie zabawy z tymi kalkami, ale dam radę). Ciągnik pomaluje na niebieski metalik TS-19, rama czarny półmat. Niestety ale nie jest to Tamiya bądź Fujimi, a jakość wykonania Italeri nie powala na kolana i pozostawia wiele do życzenia. Będzie troszkę zabawy z poprawianiem błędów. Na początek wziąłem się za ramę, która miała mnóstwo niedociągnięć takich jak nadlewki i dziwne wgłębienia, więc je usunąłem. Potem troszkę skleiłem ramę. Troszkę skleiłem silnik ale jest jeszcze mnóstwo do poprawienia Tak to na razie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R+ Napisano 26 Grudnia 2006 Share Napisano 26 Grudnia 2006 Konkretnie się za ten model bierzesz Życze powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star200 Napisano 27 Grudnia 2006 Share Napisano 27 Grudnia 2006 ja też go robie i niemogę skończyć :( mi jeszcze zostało pomalować kabine chromy i poskładać do kupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szesnastak Napisano 27 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2006 Dzisiaj troszkę podłubałem przy modelu. I oto co wyszło: Dalej sklejam ramę, pierwsza warstwa podkładu I silnik P.S. Mam taką prośbę. Czy mógłby mi ktoś podesłać kilka zdjęć silnika lub podać jakieś ciekawe linki . Byłbym bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 27 Grudnia 2006 Share Napisano 27 Grudnia 2006 widze ze silnik taki sam jak w fordzie;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 27 Grudnia 2006 Share Napisano 27 Grudnia 2006 Niestety kolego Italerka to nie Tamiya Troszkę robótek trzeba nadłożyć, ale widzę że radzisz sobie znakomicie. Powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szesnastak Napisano 29 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2006 Malutki postęp w pracach nad modelem. Poskładałem do końca ramę i pomalowałem podkładem. Teraz już czeka na kolorek i chyba będzie to X-18. Zabrałem się też za kabinę, ale niestety było mnóstwo śladów po wypychaczach, więc je zaszpachlowałem. Maska od wewnątrz była w tragicznym stanie. Nie wiem, co to za ryski były a było ich mnóstwo. W każdym bądź razie usunąłem je. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 29 Grudnia 2006 Share Napisano 29 Grudnia 2006 he a kto patrzy co jest od wewnątrz Zabardzo sie z tym pieścisz:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szesnastak Napisano 29 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2006 Ja lubię mieć wszystko ładnie dopracowanie. Jak gdzieś są jakieś błędy to staram je się poprawić. A te ryski strasznie mnie denerwowały i psuły by ostateczny wygląd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szesnastak Napisano 30 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2006 Kolejny mały postęp w pracach. Posklejałem kabinę i na sucho przymocowałem do kabiny aby sprawdźić czy jest wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 1 Stycznia 2007 Share Napisano 1 Stycznia 2007 No jak narazie wszystko ładnie idzie do przodu Powodzonka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szesnastak Napisano 6 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2007 Kolejny mały postęp w pracach. Zabrałem się za naczepe a kabine narazie zostawiłem w spokoju ponieważ czeka ją troszkę szpachlowania i szlifowania. A oto co zrobiłem: Rama pod naczepe: To narzie tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 6 Stycznia 2007 Share Napisano 6 Stycznia 2007 Będziesz szpachlował łączenia ścian w naczepie Tu czeka Cię dożo wiecej szlifowania aniżeli w kabinie. Ps. Życzę powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szesnastak Napisano 7 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2007 Tak, oczywiście będę szpachlował. Troszkę do roboty będzie, ale nie jest aż tak strasznie P.S. Najgorzej denerwuje mnie to, że w instrukcji Italeri zbytnio się nie wysiliła w podaniu kolorów malowania. Chyba dali szanse abyśmy wykonali model według własnej koncepcji. Jakby ktoś miał fotki rami i silnika to tego typu trucka, byłbym bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 7 Stycznia 2007 Share Napisano 7 Stycznia 2007 Proszę bardzo, służę fotkami podwozia naczepy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szesnastak Napisano 13 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2007 Ciąg dalszy moich zmagań z truckiem. Zacząłem malować TS'em-19 a oto co wyszło: Skleiłem również zderzak: I dalej się męczyłem z ramą. Wkleiłem tylne ośki i i założyłem felgi żeby zobaczyć czy jest równo (raczej tak): Zastanawiam się nad lekkim tuningiem tego zestawu. I planuję pomalować ramę na jakiś metaliczny kolor. Ale muszę poczekać ponieważ zepsuł mi się kompresor, i już od 2 miesięcy czekam na fakturę bo bez tego nie uzyskam naprawy gwarancyjnej, lecz Pan z modelskep.pl dalej nie kwapi z wysłaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 13 Stycznia 2007 Share Napisano 13 Stycznia 2007 Malowanie wyszło Ci extra szczwgólnie podoba mi się maska fajny wyszedł kolorek, rama też super sklejona, ale muszę Ci powiedzieć, że jeszcze niegdy nie widziałem ramy w kolorze metalik, ale ja jeszcze mało widziałem tak więc życzę powodzonka. P.S A jaki miałeś kompresor i jaki problem bo mi też się kiedyś popsuł może będę mógł coś pomóc. Opisz coo śię dzieje. Masz rację bez komresorka i aero ani rusz w malowaniu trucków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szesnastak Napisano 13 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2007 Malowanie wyszło Ci extra szczwgólnie podoba mi się maska fajny wyszedł kolorek Dzienki, jeszcze czeka ją polerka, kalki, 2 warstwy bezbarwnego i ponownie polerka. Mam kompresorek MA-1000 firmy MAR. Nawet nie wiem jak opisać to uszkodzenie, ale spróbuje Podaje on za niskie ciśnienie, którym nie da się malować. Strasznie szybko się grzeje. I chyba się uszkodził wyłącznik ciśnieniowy. Chyba wszystko. ale muszę Ci powiedzieć, że jeszcze niegdy nie widziałem ramy w kolorze metalik Dlatego narazie tylko zaproponowałem, i chciałem uzyskać opinię osób, które lepiej się znają na truckach niż ja (a tu jest takich osób wiele). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 13 Stycznia 2007 Share Napisano 13 Stycznia 2007 Ja też posiadam MA-1000 i miałem identyczny problem :D:D:D, zrób tak jeżeli się nie boisz to rozkręć go i nasmaruj ścianki tego całego tłoku co pompuje jakimś smarem do takich rzeczy ja jak tak zrobiłem to dmuchał jak ta lala A co do grzanai się to może być to właśnie tym spowodowane że tłok wolniej chodzi po przez oprór i szybciej się grzeje, ale nie jestem pewien. A z wyłącznikiem to Ci nie pomogę musisz spytać jakiegoś fachowca. najlepiej w jakimś sklepie oni Ci pomogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szesnastak Napisano 14 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2007 Dzięki za chęć pomocy i rady, (chyba nawet ten sposób naprawy był opisany w poradniku o aerografach). Ale na razie nie będę go rozkręcał, tylko wyślę do MAR ponieważ jest na gwarancji. I nie chcę żeby się czepiali, że rozkręcany. Jak nie naprawią to dopiero wtedy spróbuje własnych sił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 18 Stycznia 2007 Share Napisano 18 Stycznia 2007 czekam na postępy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nynek Napisano 18 Stycznia 2007 Share Napisano 18 Stycznia 2007 jaki to kolor jest??Jakiej firmy farba?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szesnastak Napisano 18 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2007 jaki to kolor jest??Jakiej firmy farba?? Aj nynek, przecież napisałem wcześniej, że jest to TS-19 (Tamiya Spray) Blue Metallic czekam na postępy! Może jakieś zdjęca z dalszych postępów pokaże w weekend, bo tylko wtedy mam na to czas. A kompresorek poszedł do naprawy i nie mam jak malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star200 Napisano 19 Stycznia 2007 Share Napisano 19 Stycznia 2007 Może jakieś zdjęca z dalszych postępów pokaże w weekend, bo tylko wtedy mam na to czas. A kompresorek poszedł do naprawy i nie mam jak malować. to chyba nie tylko ja mam problemy z tym modelem bo mi podczas jego malowania wysiadł aerograf hmmm czy ktoś jeszcze miał przejścia ze sprzętem podczas sklejania tego autka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 19 Stycznia 2007 Share Napisano 19 Stycznia 2007 to chyba nie tylko ja mam problemy z tym modelem bo mi podczas jego malowania wysiadł aerograf hmmm czy ktoś jeszcze miał przejścia ze sprzętem podczas sklejania tego autka? Faktycznie jakieś fatum krąży nad WS, ja w swoim ciągniku połamałem kabinę ale już niedługo będę miał nowe blachy i prace zostaną wznowione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi