uczesany Napisano 24 Grudnia 2009 Share Napisano 24 Grudnia 2009 (edytowane) Witam, po dlugiej przerwie wrocilem do swojego hobby : ) chce z dostepnych zestawow Tamiya zrobis cos w rodzaju dioramy, boks serwisowy, mechanicy przy pracy, naprawa uszkodzen, taka "zyjaca" martwa natura. Baza bedzie model Corolli WRC zestaw nr 209 + set mechanikow. Szukam czegokolwiek z dokumentacji zdjeciowej bo mechanicy oryginalnie sa w barwach Subaru a jak wiadomo niebieski to nie jest kolor teamu Toyoty. Przyszly mrozy, nie chlam pod sklepem, siedzialem w domu i ruszylem z tematem. Farby juz skompletowane, wkrotce napisze o postepach prac. Pozdrawiam wszystkich modelarzy ! Edytowane 3 Stycznia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 24 Grudnia 2009 Share Napisano 24 Grudnia 2009 Bardzo fajny projekt - od dzisiaj kibicuję!! Jak coś znajdę (fotki) z serwisu Toyoty to tutaj wrzucę!! EDIT: Już coś znalazłem: scan z książki Rally'99 Dusana Valimsky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uczesany Napisano 24 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2009 (edytowane) No Stary, z nieba mi spadasz z tym zdjeciem. O to chodzi, w sieci jest niewiele z tak zwanej "kuchni" rajdowej. Pozdrawiam : ) Edytowane 24 Grudnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 24 Grudnia 2009 Share Napisano 24 Grudnia 2009 Cieszę się, że pomogłem!! W końcu Rajdy to moja pasja!! Jak coś mogę pomóc to wal jak w dym!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 24 Grudnia 2009 Share Napisano 24 Grudnia 2009 Teraz tylko pozostaje wykonanie projektu kalkomanii, wydrukowanie lub zlecenie wydrukowania wydrukowania i "pójdzie z górki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 24 Grudnia 2009 Share Napisano 24 Grudnia 2009 Witaj, bardzo ciekawy projekt Czekam z niecierpliwością na postępy prac, oczywiście zasiadam na widowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 24 Grudnia 2009 Share Napisano 24 Grudnia 2009 Fajny projekcik ,również życzę powodzenia Wesołych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 25 Grudnia 2009 Share Napisano 25 Grudnia 2009 No, no zanosi się na zaj....... relację . Projekt extra. Jednego z mechaników zrób z tą opaską na głowie. Przydałby Ci się ktoś kto "siedzi" w figurkach . Dobrze by było oddać dramaturgię jakiejś sytuacji poprzez wyrazy twarzy poszczególnych mechaników . Z ciekawością będę śledził relację -- wszak rajdy to i mój " konik" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 25 Grudnia 2009 Share Napisano 25 Grudnia 2009 A może zamiast TTE (Toyota Team Europe) zrobić serwis Leszka Kuzaja - jeszcze bardziej unikalny projekt zdjęcia mojego autorstwa z 58 Rajdu Polski 2001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uczesany Napisano 25 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2009 Napewno bylby to unikat aczkolwiek ciezko o kalki do tej wersji. Jako, ze to moj pierwszy cywilny projekt, pozostane przy barwach z Rajdu Katalonii. Znalazlem kalki MF-Zone : ) - temat wart zastanowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 25 Grudnia 2009 Share Napisano 25 Grudnia 2009 Ooooo, i oto robi się już bardzo ciekawie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uczesany Napisano 26 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2009 (edytowane) poostaje jeszcze sprawa felg, Tamiya dodaje do modelu 6-ramienne Speedline'y, Toyota Kuzaja ma OZ-ety (chyba) Edytowane 26 Grudnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 26 Grudnia 2009 Share Napisano 26 Grudnia 2009 O felgi nie masz co się martwić... Kuzaj podczas Rajdu Polski korzystał także z felg jak w zestawie... tak naprawdę te wieloramienne zastosował chyba tylko podczas pierwszego dnia rajdu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uczesany Napisano 26 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2009 Korzystajac z wolnego dnia rozpoczalem malowanie przekladni i polosi. Pojawil sie problem z metalizerem XF56 - albo zle rozmieszalem albo sa one niezbyt dobrze kryjace. Polosie chyba bede musial przeszlifowac i polozyc jeszcze jedna warstwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 26 Grudnia 2009 Share Napisano 26 Grudnia 2009 XF-56 to specyficzna farbka.... ja robię tak: najpierw kładę cienką warstwę (pędzelek lekko wcześniej umoczony w X-20A), nawet jeśli prześwituje!! odczekuję aż dobrze wyschnie i jeszcze raz maluję także cienką warstwą... jeśli jeszcze gdzieś prześwituje to ponawiam proces aż do uzyskania satysfakcjonującego efektu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uczesany Napisano 28 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2009 w niedziele zaczalem prawe zawieszenie, lewe prawie gotowe, brakuje mi wciaz kilku kolorow tamiyowskich, mam zamienniki Humbroli ale akryl jest mniej klopotliwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uczesany Napisano 31 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2009 (edytowane) Chwilowy zastoj, czekam na kolor mica red, do pomalowania drugiej tarczy hamulcowej. Brakuje mi ciagle glownego koloru do dopelnienia kolorystyki detali podwozia czyli X18. W miedzyczasie kupiony aerograf. Dotarl rowniez pisak akrylowy Gunze do zrobienia linii podzialu blach. Edytowane 31 Grudnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 31 Grudnia 2009 Share Napisano 31 Grudnia 2009 Bardzo duży wybór farb Tamiya masz w ToraToraTora w Warszawie na Targowej 33... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uczesany Napisano 31 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2009 bylem w Galerii Ursynow, w Chematicu, na Dzielnej, obdzwonilem Jadar, Pelte i Martole - wszedzie posucha z akrylami Tamiyi. Zamowilem w dwoch sklepach internetowych ale obawiam sie, ze moze na poczatku stycznia zrealizuja. Zupelnie zapomnialem o Targowej Dzis dotarl driver z codriverem. Dwie wersje glow, precyzyjnie odlane sluchawki, korpusy bardziej przypominaja spadochroniarzy : )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uczesany Napisano 2 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2010 Nastepnu odcinek - tworzywo z ktorego zrobiono figury jest czyms w rodzaju twardej gumy, bardzo zle sie obrabia (widoczne na pierwszym zdjeciu wiory po szlifie na nodze pilota) duzo lepiej jest z glowkami - sa poprostu z innego plastiku lecz polowki kasku sa krzywe i wymagaja sporo szlifowania. Ponizej pierwsze przymiarki, proba koloru - kombinezony beda czarno-biale, takie. jakie mieli Kuzaj i Gorski na Rajdzie Polski w 2001 roku. Nie mam dokumentacji zdjeciowej, na ktorej mozna sprawdzic kolor butow czy rekawic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uczesany Napisano 9 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2010 Male update, dokonczone dyfry. Zgodnie z porada @kamita farba rozrzedzona i nakladana gruba warstwa. Ma zdecydowanie tendencje do zmniejszania objetosci. Po wyschnieciu idealnie pokazuje fakture elementow. Maskowanie podwozia, w miejscu gdzie przebiega wydech, jedyne40 minut Maluje pedzlem, dotarl aerograf ale nie mam jeszcze kompresora. Chyba nie jest zle ? Efekty po zdjeciu tasmy maskujacej, jest kilka podciekniec farby. Do usuniecie koncowka wykalaczki zmoczonej woda. Na razie luzik bo reszta detali podwozia zamaskuje to i owo. Zamierzam tez uzyc tamiyowskiego Master Weathering set A (tez dotarl) do zrobienia kilku sladow zabrudzenia plyty podwoziowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uczesany Napisano 10 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2010 Kolejny odcinek serialu: tylna tarcza, 4 kolory na takie malenstwo to przesada tylne kolumny Mc Pherson pojawil sie wydech, wkrotce maly weathering (przepalony metal) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abarth_127 Napisano 10 Stycznia 2010 Share Napisano 10 Stycznia 2010 No ładnie Ci idzie Czym chcesz "przepalać" tłumik ? I jeszcze jedno pytanie. MOże czegoś nie doczytałem, ale w tytule i na pierwszych poglądowych zdjęciach jest napisane i pokazane, że mechanicy będą przy nim grzebali, więc po co kierowca z pilotem w śrdoku mają byc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 10 Stycznia 2010 Share Napisano 10 Stycznia 2010 Wspaniała robota nic dodać nic ująć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uczesany Napisano 11 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2010 No ładnie Ci idzie Czym chcesz "przepalać" tłumik ? I jeszcze jedno pytanie. MOże czegoś nie doczytałem, ale w tytule i na pierwszych poglądowych zdjęciach jest napisane i pokazane, że mechanicy będą przy nim grzebali, więc po co kierowca z pilotem w śrdoku mają byc ? Mieszaja mi sie jeszcze koncepcje : ) ale z ekipa mechanikow bedzie ciekawiej i chyba przy tej wersji zostane. Po za tym figurki kierowcy i pilota sa dosc lipnej jakosci. Dla uzyskania wrazenia zuzytego wydechu zamierzam uzyc zestawu suchych farb Tamiya (set D) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi