mnowogro Napisano 31 Grudnia 2009 Share Napisano 31 Grudnia 2009 W stanie prawie dosłownie nadgryzionym, z "szekynd szopu" trafił na warsztat. Początkowo chciałem tylko użyć wieżę, ale po zabawie z rozcinaniem i sklejaniem układu jezdnego chyba skończy jako całość... Jeszcze kilka detali się dorobi, (wiem, pewnie zostawiłem sporo baboli, ale na czymś się trzeba uczyć malować ; ) ) Niby taki duży... a jednak mały... chyba wyląduje w zimowych klimatach... czy może lepiej w leśnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 31 Grudnia 2009 Share Napisano 31 Grudnia 2009 W przeszłości też popełniłem ten model był miły w składaniu, żadnych większych problemów. A ja wybrał bym leśny klimacik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 11 Stycznia 2010 Share Napisano 11 Stycznia 2010 Dopiero teraz zauważyłem ten temat Mam pytanie trochę z innej beczki- beczki fotograficznej Z ilu źródeł światła korzystasz przy robieniu swoich zdjęć oraz jakie jest to źródło (świetlówka?).Bardzo podoba mi się czystość i przejrzystość prezentowanych zdjęć. Oczywiście o modelu kilka słów również szepnę. Jak widzę tak czysto sklejony model, w którym widać waloryzację modelarza to nabieram chęci na pancerkę współczesną Tylko pogratulować szybko rozwijających się zdolności modelarskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 11 Stycznia 2010 Share Napisano 11 Stycznia 2010 czy może lepiej w leśnych? W leśnych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 11 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2010 Ostatnio bardzo z modelarstwem pod górkę, ale tak na szybko podziękuję za komentarze. Co do światła: Gdy robię zdjęcia, wyłączam górne światło w pokoju - zostawiam tylko jedną świetlówką (Osram dulux, 11W/840). Próbuję zrobić siatkę kamuflażową - wstępne próby są obiecujące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 11 Stycznia 2010 Share Napisano 11 Stycznia 2010 Dziękuję za odzew Czyli jednak można za pomocą jednej lampki oświetlić na tyle aby zdjęcie wyszło bardzo dobrze Teraz tylko pozostaje mi czekać na postępy w modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 16 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2010 Po przyklejeniu dwóch kawałków gąsienic i podtrzymującego trójkąta z przodu, oraz po dorobieniu dodatkowych podtrzymywaczy rączek na przodzie kadłuba, pojechałem z malowaniem... Najpierw podkład - jakaś czarna farba akrylowa w dużej puszce - nieco zbyt matowa... Ech, uderza w nutki ciemnej strony mocy... Potem pojechałem z zielonym podkładem - chciałem aby był o wiele bardziej jasny niż w rzeczywistych pojazdach... Zielony został rozjaśniony wstępnie, tak niby na środkach powierzchni, ale ponieważ ciężko mi się operuje aero, więc wyszło zupełnie przypadkowo... Dalej zmieszałem dwa odcienie brązowego i jeden rdzawego: Po czym rozjaśniłem ten brązowy na środkach: No ciut przypomina kolor spotykany na pojazdach - te białe smugi pochodzące od osadów po niewytartej, odparowanej wodzie... Potem przyszła kolej na oponowy kolorek... Uff... Starałem się utrzymać rozkład i ogólny kształt plam wg instrukcji i zdjęć pojazdu... Nie wiem jak to robicie, ale nie potrafię zoptymalizować parametrów rozcieńczenia farby, dodatku opóźniacza, ciśnienia, ilości podawanej farby i odległości od modelu... Co 15 sek trzeba było przeczyścić dyszę... największe różnice, które wynikły z kłopotów z utrzymaniem wąskiego strumienia, widać na przykładzie czarnej farby... Ech... co by tu można zdziałać, gdyby tak potrafiłbym utrzymać taki wąziutki strumyczek przez dłuższy czas... No to teraz czeka modelik na filtry, kalkomanie, podmalowanie detali, dalsze przebarwienia farby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Order81 Napisano 16 Stycznia 2010 Share Napisano 16 Stycznia 2010 Witam Jak malowałeś kamo?? Tzn z "reki" czy używałeś jakiegoś maskowania??Jestem początkujacym i niewiem jak se zabrać do takeigo kamo tzn bede robił 2 barwne. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 16 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2010 Cześć, Kamo malowałem z ręki, ale starałem się trzymać rozkładu plam. Teraz wiem, że to kamo można namalować wg szablonu i to pędzelkiem - znacznie to ułatwia życie... Gdybyś chciał malować aero, to musisz ustawić sobie najmniejszą plamkę jaką możesz uzyskać, i następnie powolutku robić kropeczki, ciągnąć linie, wypełniać środki... Przetrenuj sobie na kartce lub jakimś starym modelu. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Order81 Napisano 16 Stycznia 2010 Share Napisano 16 Stycznia 2010 Ok dzięki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 16 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2010 Oleje - wyblaknięcia farby, przetarcia i inne... Korzystam z pudełek po modelach - z jednej strony tekturka która dobrze wsysa olej z olei, z drugiej strony powierzchnia na której można mieszać farby z terpentyną, porównywać kolory z malunkami na pudełku - dla mnie świetna sprawa Na czarnych plamkach widać sporo szarych przebarwień - niestety zbyt wiele jak na razie, ale zobaczymy co z tego wyjdzie. Brąz jest fajnie zróżnicowany, ale brakuje mi jeszcze kilku akcentów, natomiast zieleń ma sporo kanarkowych odcieni - muszę domalować nieco ciemniejszych plam, a potem wrócić na to miejsce z plamkami bardziej bladymi. Taki jest plan, zobaczymy co wyjdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 16 Stycznia 2010 Share Napisano 16 Stycznia 2010 Współcześniaki jakoś mnie nie ciągną, a tym bardziej w kamuflażu natowskim ale jestem ciekawy jak malarsko go poprowadzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 17 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2010 No to teraz czas na podwozie - teraz już wiem że na przyszłość łatwiej będzie pomalować na czarno, i potem brudzić... Niż malować na zielono, potem na czarno Najpierw dostało się gąskom czerwonym błotem zrobionym z farbek akrylowych, potem na czarno pojechałem po nakładkach i bandażach - nie przykładałem się do obwódek bo i tak można to potem zamaskować błotem. Potem przyszły pigmenty - najpierw malowałem zawiesiną pigmentu w terpentynie, potem nakładałem suche pigmenty i utrwalałem terpentyną. Jeszcze się tutaj pobawię, ale wcześniej wrócę do podmalowania światełek o których zapomniałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 18 Stycznia 2010 Share Napisano 18 Stycznia 2010 No fajnie wygląda, czepł bym się kropek na kołach ale w 72 trudno namalować coś co ma mniej niż... niż coś tam. No i jeszcze ciut fartuchy od spodu bo koła mogą błotem rzucać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi