Skocz do zawartości

Leoś 2A4, Revell, 1/72

mnowogro

Rekomendowane odpowiedzi

W stanie prawie dosłownie nadgryzionym, z "szekynd szopu" trafił na warsztat.

Początkowo chciałem tylko użyć wieżę, ale po zabawie z rozcinaniem i sklejaniem układu jezdnego chyba skończy jako całość...

Jeszcze kilka detali się dorobi, (wiem, pewnie zostawiłem sporo baboli, ale na czymś się trzeba uczyć malować ; ) )

PICT0003.JPG

PICT0004.JPG

PICT0005.JPG

Niby taki duży...

PICT0007.JPG

a jednak mały...

PICT0006.JPG

chyba wyląduje w zimowych klimatach...

leo%20winter.jpg

czy może lepiej w leśnych?

leo%202.jpg

• 2 weeks later...

Dopiero teraz zauważyłem ten temat

Mam pytanie trochę z innej beczki- beczki fotograficznej

Z ilu źródeł światła korzystasz przy robieniu swoich zdjęć oraz jakie jest to źródło (świetlówka?).Bardzo podoba mi się czystość i przejrzystość prezentowanych zdjęć.

Oczywiście o modelu kilka słów również szepnę.

Jak widzę tak czysto sklejony model, w którym widać waloryzację modelarza to nabieram chęci na pancerkę współczesną

Tylko pogratulować szybko rozwijających się zdolności modelarskich

Ostatnio bardzo z modelarstwem pod górkę, ale tak na szybko podziękuję za komentarze.

Co do światła:

PICT0010.JPG

Gdy robię zdjęcia, wyłączam górne światło w pokoju - zostawiam tylko jedną świetlówką (Osram dulux, 11W/840).

Próbuję zrobić siatkę kamuflażową - wstępne próby są obiecujące

Po przyklejeniu dwóch kawałków gąsienic i podtrzymującego trójkąta z przodu, oraz po dorobieniu dodatkowych podtrzymywaczy rączek na przodzie kadłuba, pojechałem z malowaniem...

Najpierw podkład - jakaś czarna farba akrylowa w dużej puszce - nieco zbyt matowa...

PICT0009%20%282%29.JPG

PICT0011%20%282%29.JPG

Ech, uderza w nutki ciemnej strony mocy...

Potem pojechałem z zielonym podkładem - chciałem aby był o wiele bardziej jasny niż w rzeczywistych pojazdach...

PICT0012.JPG

Zielony został rozjaśniony wstępnie, tak niby na środkach powierzchni, ale ponieważ ciężko mi się operuje aero, więc wyszło zupełnie przypadkowo...

Dalej zmieszałem dwa odcienie brązowego i jeden rdzawego:

PICT0013.JPG

PICT0014.JPG

PICT0015.JPG

Po czym rozjaśniłem ten brązowy na środkach:

PICT0001.JPG

PICT0002.JPG

PICT0003.JPG

No ciut przypomina kolor spotykany na pojazdach - te białe smugi pochodzące od osadów po niewytartej, odparowanej wodzie...

Potem przyszła kolej na oponowy kolorek...

PICT0005.JPG

PICT0006.JPG

PICT0007.JPG

PICT0008.JPG

PICT0009.JPG

PICT0010.JPG

PICT0011.JPG

Uff...

Starałem się utrzymać rozkład i ogólny kształt plam wg instrukcji i zdjęć pojazdu...

Nie wiem jak to robicie, ale nie potrafię zoptymalizować parametrów rozcieńczenia farby, dodatku opóźniacza, ciśnienia, ilości podawanej farby i odległości od modelu... Co 15 sek trzeba było przeczyścić dyszę... największe różnice, które wynikły z kłopotów z utrzymaniem wąskiego strumienia, widać na przykładzie czarnej farby...

Ech... co by tu można zdziałać, gdyby tak potrafiłbym utrzymać taki wąziutki strumyczek przez dłuższy czas...

No to teraz czeka modelik na filtry, kalkomanie, podmalowanie detali, dalsze przebarwienia farby...

Cześć, Kamo malowałem z ręki, ale starałem się trzymać rozkładu plam.

Teraz wiem, że to kamo można namalować wg szablonu i to pędzelkiem - znacznie to ułatwia życie...

Gdybyś chciał malować aero, to musisz ustawić sobie najmniejszą plamkę jaką możesz uzyskać, i następnie powolutku robić kropeczki, ciągnąć linie, wypełniać środki... Przetrenuj sobie na kartce lub jakimś starym modelu.

Powodzenia

Oleje - wyblaknięcia farby, przetarcia i inne...

PICT0014%20%282%29.JPG

Korzystam z pudełek po modelach - z jednej strony tekturka która dobrze wsysa olej z olei, z drugiej strony powierzchnia na której można mieszać farby z terpentyną, porównywać kolory z malunkami na pudełku - dla mnie świetna sprawa

PICT0012%20%282%29.JPG

PICT0013%20%282%29.JPG

Na czarnych plamkach widać sporo szarych przebarwień - niestety zbyt wiele jak na razie, ale zobaczymy co z tego wyjdzie.

Brąz jest fajnie zróżnicowany, ale brakuje mi jeszcze kilku akcentów, natomiast zieleń ma sporo kanarkowych odcieni - muszę domalować nieco ciemniejszych plam, a potem wrócić na to miejsce z plamkami bardziej bladymi.

Taki jest plan, zobaczymy co wyjdzie...

No to teraz czas na podwozie -

teraz już wiem że na przyszłość łatwiej będzie pomalować na czarno, i potem brudzić... Niż malować na zielono, potem na czarno

Najpierw dostało się gąskom czerwonym błotem zrobionym z farbek akrylowych, potem na czarno pojechałem po nakładkach i bandażach - nie przykładałem się do obwódek bo i tak można to potem zamaskować błotem.

Potem przyszły pigmenty - najpierw malowałem zawiesiną pigmentu w terpentynie, potem nakładałem suche pigmenty i utrwalałem terpentyną.

Jeszcze się tutaj pobawię, ale wcześniej wrócę do podmalowania światełek o których zapomniałem...

PICT0002.JPG

PICT0003.JPG

PICT0004.JPG

PICT0006.JPG