Skocz do zawartości

IDF Merkava IV LIC (Academy)

madeira

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 91
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam!!

I oto są światłą rydwanu!!

sw1.jpg

sw5.jpg

sw10.jpg

sw14.jpg

sw6.jpg

sw12.jpg

sw13.jpg

Pomysł i wykonanie elektroniki są dziełem mojego szwagra -Marka, któremu za pomoc bardzo dziękuję. Zdjęcia zrobiła moja żona, bo ja jestem totalnym laikiem w tej kwestii i nie mogłem ogarnąć świecącego modelu aparatem.

Póki co światła miejscami (z tyłu) przebijają przez plastik i żywicę. Pomalowałem to tak na szybko gun metalem, żeby tył pojazdu się nie mienił na zdjęciach. Wszystkie prześwity oczywiście znikną pod warstwą podkładu i koloru bazowego. Ogólnie jednak jestem bardzo zadowolony z efektu.

Szalom!!

• 1 month later...

Witam.

Po długiej przerwie mamy update.

Jednak miałem dobre przeczucie, że Academy schrzaniło koła. Dzięki uprzejmości Barthassa (jeszcze raz dzięki!! ) mogłem to sprawdzić dokładnie, a przy okazji zamontować poprawne koła Legenda na mój wóz. Oto rezultat:

koa1.jpg

Od razu lepiej...

Jak już kiedyś uda mi się skończyć maskowanie wieży przed pryśnięciem powierzchni antypoślizgowej na niej to dam znać.

Póki co szalom!!

Witam!!

I szykuje się kolejna waloryzacja modelu Academy. Tym razem:

kosze.jpg

...no bo przecież te zestawowe łańcuszki są dramatyczne. Poza tym nie widziałem zdjęcia rzeczywistego wozu z pustymi koszami z tyłu kadłuba, a robić przykrycia samemu jakoś mi się nie uśmiecha.

Tak więc niebawem będzie aktualizacja z wyżej wspomnianą modernizacją. Czekam tylko aż zamówienie dojdzie.

Szalom!!

Witam ponownie.

Ja tylko w kwestii formalnej. Gdyby ktoś miał wątpliwości co do poprawności wykonania kół jezdnych przez firmę Academy, to tym postem chciałbym je rozwiać:

Kola2.jpg

• 2 weeks later...

Witam!!

Wczoraj doszła do mnie paczka z elementami tylnych koszy do mojego Rydwanu. Oto mały in-box:

worki.jpg

Nie chce myśleć co będzie jak się zabiorę za montowanie łańcuchów. Póki co jednak przykleiłem same kosze. Wygląda to tak:

Kosze2.jpg

Kosze3.jpg

Kosze1.jpg

Przepraszam za brak skromności, ale zaczyna naprawdę kozacko wyglądać. Żywica robi swoje, nie da się ukryć.

Tyle narazie.

Szalom!!

Jasne, że tak. Wychodzę tylko cały czas z traumy po maskowaniu kadłuba. Mam nadzieję, że jakoś w najbliższym czasie uda mi się siąść do tego, bo jest w cholerę roboty przy tym.

Już śpieszę z ze zdjęciami. Porównywałem je wiele razy. To co na szybko znalazłem:

-oryginał:

kkoo.jpg

-porównanie Academy i Legenda:

kolasame.jpg

-całościowo:

merkkolo.jpg

Kosze2.jpg

Może tu tego nie widać dobrze, ale wierzcie mi Legend lepiej oddaje kształt kół. Może Barthass rzuci lepsze zdjęcia. Generalnie rozmiar jest zupełnie inny.

Nie ośmielam się jednak stwierdzać, że jak żywica, to musi od razu być the best. Przykładem są choćby nawet gąsienice do Merkavy IV z Legenda. Jak je porównać Friulami to wychodzą marniutko.

Wiadomo Friumodel to jest klasa sama w sobie, nikt inny nie produkuję tak dokładnych gąsek do tego metalowych ale cena odstrasza na początku...

Academoskie koła nie są złe nawet na zdjęciu które podałeś widać że mercava ma różne koła:

merkkolo.jpg

No są złe, bo mają za dużą średnicę choćby nawet. Zgadza się natomiast, że Izraelczycy montowali dwa typy kół w swoich czołgach. Ale te inne, też nie są tymi, które zrobiło Academy.

Jedna z największych wad kół Academy to piasta, do której przykręcane są obie połówki koła- w kołach z Academki jest ona za płaska( choć i Legend się w tym miejscu nie popisał- wokół piasty widoczne jest karbowanie, oraz odlane napisy, a legend zapomnial o tym) Mało tego całe koło jest zbyt płaskie, to z Legend jest jednak bliższe oryginałowi :

00781_6772012.jpg

00781_7031773.jpg

Merkava_4_Israel_002.jpg

Natomiast trzeba zaznaczyć, że w obu modelach Academy i Legend wewnętrzna częśc koła oraz wahacze są wykonane błędnie:

merkava4k.jpg

• 4 months later...

Na niektórych zdjęciach Merkava Mk. 4 LIC ma z przodu zamocowane coś w rodzaju rogów owiązanych łańcuchem. Co to za dodatek?

Podobne urządzenia widziałem tez na transporterach.

Na niektórych zdjęciach Merkava Mk. 4 LIC ma z przodu zamocowane coś w rodzaju rogów owiązanych łańcuchem. Co to za dodatek?

Podobne urządzenia widziałem tez na transporterach.

Są to tzw. ciężkie haki holownicze. Bardzo sprytny wynalazek, gdyż pozwalają na bezpieczne odholowanie uszkodzonego wozu pod ostrzałem wroga np. za pomocą ciężkiego spychacza Caterpillar D9 Dubi. Holowanie odbywa się bezpiecznie ponieważ ani załoga spychacza, ani czołgu nie musi opuszczać swych pojazdów podczas krytycznego momentu tej operacji czyli sprzęgnięcia ze sobą obu pojazdów.

3 minuta tego filmu pokazuje wszystko: