Qdłaty Napisano 15 Stycznia 2010 Share Napisano 15 Stycznia 2010 Cześć. Co prawda nie wiem kiedy tak na dobre zacznę go budować (pewnie po sesji), ale wątek już zakładam, aby czegoś się dowiedzieć. Interesują mnie przede wszystkim zdjęcia, rysunki i szkice obrotnicy/wieży czy jak to tam się zwie. Konkretniej takiej jak na tych zdjęciach: Źródło zdjęć: primeportal.net Co do samego modelu to będę korzystał z zestawu Revvella: In-Box, oraz Eduarda: In-Box Tak sie prezentuje cały zestaw z podstawowymi farbami. Kolory takie jak z instrukcji, czyli Revell 6, 65 i 84. No i jednak patrząc na niego i nie tylko na niego, nie mogłem sobie pozwolić, aby czegoś nie wyskrobać. Zacząłem od dźwigu. Zmontowałem go z dodatkiem blaszek oczywiście, ale również zamieniłem rurki zestawowe, na drucik. Co prawda troszeczkę krzywo, ale i tak wygląda to lepiej. Ponadto zamierzam dodać oprzewodowanie pneumatyki. wiec dźwig jeszcze w fazie prac. Tutaj jeszcze zdjęcia z primeportal.net: Zdjęcie 1 Zdjęcie 2 Zdjęcie 3 Zdjęcie 4 Mam nadzieję, ze jakieś zainteresowanie tematem będzie i że pomożecie z tą obrotnicą i innymi problemami które wyjdą w trakcie budowy. Pozdrawiam, Qdłaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 15 Stycznia 2010 Share Napisano 15 Stycznia 2010 Pięknie jak na początek. Fotelik git majonez Trochę ciemne zdjęcia i giną na nich szczegóły dźwigu, ale czeka Cię trochę pracy przy nim, więc będzie jeszcze okazja pooglądać. Olej sesję i buduj I nie zapominaj o Humvee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 15 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2010 Trochę ciemne zdjęcia Na szybko robiłem. Następne będą na czarnym papierze. Lepiej będzie widać. Olej sesję i buduj Lepiej nie, bo jak sesję zawalę, to długo nie zbuduję nowego modelu, nawet hummera.;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyklon85 Napisano 15 Stycznia 2010 Share Napisano 15 Stycznia 2010 Na początek 2 linki: http://www.panzer-modell.de/referenz/in_detail/in_detail.htm http://www.panzer-modell.de/specials/man10/man10.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 15 Stycznia 2010 Share Napisano 15 Stycznia 2010 Na początek tyle, że temat bardzo ciekawy. Będę gorąco kibicował. A ponadto czy to nie jakaś przeróbka Mana www.militarni.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 15 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2010 Na początek 2 linki: Super są. Na pewno się przydadzą. Jednak nigdzie się nie dopatrzyłem obrotnicy.:( No cóż... może sam coś stworzę. Natomiast generalnie sporo zdjęć różnych wersji MANa więc będzie się na czym wzorować. Dzięki jeszcze raz. A ponadto czy to nie jakaś przeróbka Mana Question Raczej tak. Jak zajrzysz do pierwszego linku od cyklon85, to znajdziesz tam coś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 15 Stycznia 2010 Share Napisano 15 Stycznia 2010 Na początek tyle, że temat bardzo ciekawy. Będę gorąco kibicował. A ponadto czy to nie jakaś przeróbka Mana Jeżeli mnie pamięć nie myli to jest to zestaw przeciwlotniczy Roland. Wyprodukowany w kooperacji francusko- niemieckiej. Zdjęcia pokazują zdobyte zestawy które zakupił kiedyś Irak. Jaka liczba była tych zestawów niestety nie pamiętam. Na pewno w ostatniej wojnie niewiele zdziałały bo przez embargo były problemy z modernizacją i częściami do tych zestawów. Swoją drogą bardzo fajna konstrukcja chyba jakiś czas temu była w Niemczech modernizowana. A nawet pamiętam że używane z zasobów Bundeswery były oferowane na sprzedaż Polsce za symboliczną kwotę ale oczywiście do remontu i modernizacji Jeszcze dodam że zdjęcia przedstawiają trzy zestawy zdobyte na lotnisku w Al Kut. Na początku operacji Iraq Freedom było nawet jakieś małe zamieszanie z tymi zestawami i nasza armia była w to zamieszana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 16 Lutego 2010 Autor Share Napisano 16 Lutego 2010 Uznałem, że muszę odpocząć trochę od Hummerów, więc wezmę się za tego MAN'a. Przewody do żurawia później, a tymczasem na warsztat poszła kabina. Po dwóch godzinach dłubania doprowadziłem do stanu używalności przód: Oczywiście panel jest tylko przyłożony, po malowaniu zostanie przyklejony razem z wydrukiem i filmem. Również po malowaniu wycieraczki. Od siebie dodałem przewody od nadmuchu zrobione ze struny gitarowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 16 Lutego 2010 Share Napisano 16 Lutego 2010 Co prawda nie wiem kiedy tak na dobre zacznę go budować (pewnie po sesji) Czyli sesja w porządku? panel jest tylko przyłożony, po malowaniu zostanie przyklejony razem z wydrukiem i filmem A to nie jest czasem "albo-albo"? Uznałem, że muszę odpocząć trochę od Hummerów No skoro musisz... Avengera w ZKM odpuściłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 16 Lutego 2010 Autor Share Napisano 16 Lutego 2010 Czyli sesja w porządku? No prawie. A to nie jest czasem "albo-albo"? Pewnie jest, ale na kliszy wskaźniki są prawie niewidoczne i nie-kolorowe, a co za tym idzie nic nie widać. Natomiast jeśli położy się na wydruk kliszę, nie będzie trzeba kombinować ze "szkiełkami" do zegarów, czyli jakimiś lakierami błyszczącymi. Od razu będzie "szklista" kolorowa powierzchnia. Avengera w ZKM odpuściłeś? Chyba tak. Nie mogę się zmobilizować, żeby tą wersję skończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 16 Lutego 2010 Share Napisano 16 Lutego 2010 Pewnie jest, ale na kliszy wskaźniki są prawie niewidoczne i nie-kolorowe, a co za tym idzie nic nie widać. Natomiast jeśli położy się na wydruk kliszę, nie będzie trzeba kombinować ze "szkiełkami" do zegarów, czyli jakimiś lakierami błyszczącymi. Od razu będzie "szklista" kolorowa powierzchnia. Dobry pomysł, ale nie będzie to wszystko za grube? Tzn. czy cała tablica nie będzie za bardzo wystawać i czy nie będzie widać potrójnej krawędzi (kartonik-film-blaszka)? Chyba tak. Nie mogę się zmobilizować, żeby tą wersję skończyć. Ajajaj, szkoda Ale odpoczniesz, zatęsknisz i może niedługo znowu się za to zabierzesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 16 Lutego 2010 Autor Share Napisano 16 Lutego 2010 ale nie będzie to wszystko za grube? Coś wymyślę. P.S. Drzwi kierowcy będą otwarte. Zastanawiam się czy też otworzyć drzwi z drugiej strony. Co byście sugerowali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 16 Lutego 2010 Autor Share Napisano 16 Lutego 2010 Taka mała uwaga techniczna: Element nr 145 (cokolwiek to jest) jest za krótki o jakieś 2.5mm. Zatem od razu możemy przygotować sobie drucik o długości 15mm i średnicy 1mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 16 Lutego 2010 Share Napisano 16 Lutego 2010 Drzwi kierowcy będą otwarte. Zastanawiam się czy też otworzyć drzwi z drugiej strony. Co byście sugerowali? Otwórz tylko jedne, właśnie od kierowcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 16 Lutego 2010 Share Napisano 16 Lutego 2010 No świetnie, same dobre wiadomości. Model fajnie zaczyna wyglądać, + za blachy Sam sklejałem w odległych latach 4x4, więc mam lekki sentyment do tego Mana Chyba tak. Embarassed Nie mogę się zmobilizować, żeby tą wersję skończyć. Szkoda, bo to fajna wersja, ale z drugiej strony ubył mi konkurent i na razie mój Humvee jest jedynakiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 19 Lutego 2010 Autor Share Napisano 19 Lutego 2010 Dłubie nadal kabinę. Jeszcze trochę elementów zostało, ale kilka zdjęć wrzucić nie zaszkodzi. W zasadzie to samo wnętrze jest już prawie gotowe do malowania. Został podest strzelca. Reszta, jak fotele czy pasy, będzie umiejscawiana po malowaniu. Jak tak patrzę na zdjęcia kabiny prawdziwego MAN'a, to stwierdzam, że model jest bardzo uogólniony, ale tak mi się nie chce tego poprawiać.... W zasadzie siedzenia i ich podstawy wymagają najwięcej ingerencji, no i eduardowy podest strzelca różnie się znacznie swoją podstawą. Poza tym sporo detali porozsiewanych po całej kabinie.... nie będę tego poprawiał. Dla zainteresowanych, zdjęcia wnętrza znajdziecie TU(primeportal.net) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 21 Lutego 2010 Autor Share Napisano 21 Lutego 2010 Pytanie techniczne. Ma ktoś może zdjęcie panelu zegarów? Nie mogę nigdzie znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 21 Lutego 2010 Share Napisano 21 Lutego 2010 Takie coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 21 Lutego 2010 Autor Share Napisano 21 Lutego 2010 O takie coś mi chodziło. Dzięki wielkie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 5 Marca 2010 Autor Share Napisano 5 Marca 2010 Nie, nie zapomniałem o MANie. Obecnie leży na biurku jako jedyny model, ale niestety napięty grafik nie pozwala na zbyt wiele. Kabina, po zrobieniu "tego i tamtego", poszła na razie na bok. Jej stan na chwilę obecną jest następujący: Dla odmiany zrobiłem też skrzynki i zacząłem montować ramę (dopiero teraz zaczynam dostrzegać jakie to wielkie): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 5 Marca 2010 Share Napisano 5 Marca 2010 Nie, nie zapomniałem o MANie. Obecnie leży na biurku jako jedyny model Szkoda, że to nie jest inny model Kabina, po zrobieniu "tego i tamtego", poszła na razie na bok. Mam prośbę - daj zbliżenie panelu zegarów, ok? I rób bardziej oświetlone zdjęcia, bo przy tym ciemnym plastiku szczegóły się zacierają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 5 Marca 2010 Autor Share Napisano 5 Marca 2010 Mam prośbę - daj zbliżenie panelu zegarów, ok? I rób bardziej oświetlone zdjęcia, bo przy tym ciemnym plastiku szczegóły się zacierają. Staram się jak mogę. Ale ani nie mam dobrych warunków w domu, ani dobrego aparatu do tego celu. Może teraz będzie lepiej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 5 Marca 2010 Share Napisano 5 Marca 2010 Jest lepiej Bardzo fajnie to wygląda, szczególnie panel. Szkiełka oczywiście dorobisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 5 Marca 2010 Autor Share Napisano 5 Marca 2010 szkiełka są. Tak jak pisałem, film też jest przyklejony. Nie widać bo taki kąt przy zdjęciu złapałem. Jednak przy innym widać że jest "szybka". Ewentualnie wpuszczę tam kropelkę sidoluxu dla lepszego połysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 5 Marca 2010 Share Napisano 5 Marca 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi