Skocz do zawartości

Harley WLA Military Police 1/72 - budowa od podstaw

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

O właśnie! "Rajdowcy w akcji" - teraz mi się przypomniało... Dzięki

elrogalo nie wiem czy mogę Ci coś doradzić, bo sam wiem o odlewaniu tyle co nic... Ostatnio zepsułem formę, w której chciałem odlać figurki, bo dałem za mało utwardzacza do silikonu. Wyoraźcie sobie jak się wściekałem podczas wygrzebywania części z tych glutów... Nie mam żadnych specjalnych patentów. Leję żywicę po rozmieszaniu do formy. Po prostu staram się tak lać, żeby powietrze miało ujście...

• Odpowiedzi 79
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Czyli obaj kombinujemy podobnie. Ostatnio zacząłem nalewać żywicę ze strzykawki z grubą igłą i jest trochę lepiej. A z utwardzaczem miałem taką samą przygodę, rzeczywiście nieciekawe doświadczenie.

Takoż powodzenia w dalszej budowie życzę i przełączam się na odbiór

Napisano
Czyli obaj kombinujemy podobnie. A z utwardzaczem miałem taką samą przygodę

Robię dokładnie tak samo. Sprawdziłem ten silikon, który mi nie stężał (zostało mi jeszcze to co wydłubałem z tej nieudanej formy). Minał chyba tydzień i to związało... Teraz sobie pluję w brodę: po co to wydłubywałem...

A wracając do modelu, prace powoli posuwają się na przód. Na razie tylko kompletuję części żeby zalać je wszystkie razem silikonem i mieć je w jednej formie. Po odlaniu zostanie mi tylko złożyć to jak model "prosto z pudła". Na zdjęciu poniżej

w górnym rzędzie od lewej: lewa strona silnika (pewnie osłona pasa), filtr powietrza, akumulator, cylindry silnika,

w środkowym rzędzie od lewej: skrzynka na narzędzia, element przedniego widelca (reszta jego części zrobiona będzie z drutu), pochwa Thompsona

na dole: widelec i torby (to już widzieliście)

th_DSC03628.jpg

Napisano

Widzę Marudek że szykuje się produkcja na szerszą skalę Bardzo mnie się to podoba!! Tak trzymać Ja niedługo startuję z RWD-6

Napisano
Widzę Marudek że szykuje się produkcja na szerszą skalę

Tak, pomyślałem że warto by było zacząć klonować moje motorki, bo okazuje się, że jeden model motocykla występował w kilku ciekawych wersjach

Czekam z niecierpliwością na Twoją relację. Czy też planujesz klonować? Mam nadzieję, że Twoja relacja ostatecznie zmobilizuje mnie do budowy modelu samolotu od podstaw. Myślę już o budowie DOJ Wal w 1/72 albo BV 138 w 1/48...

• 1 month later...
Napisano

Witam,

Pewne jest, ze do końca konkursu nie skończę tego modelu, ale wątek warto dokończyć. Mam już odlane prawie wszystkie części, które mają powstać z żywicy. Niestety zabrakło mi silikonu do form, żeby odlać koła (bieżnik będę miał w przyszłym tygodniu). Na razie nie planuję zakupu silikonu i będę musiał poszukać kogoś, kto mógłby zrobić dla mnie formę koła w 1/72. Ale na to jest jeszcze trochę czasu. Teraz sklejam wszystko co na stałe zamocowane było do ramy. Wczoraj walczyłem z przednim widelcem. A oto efekty:

DSC04073.jpg

DSC04074.jpg

DSC04075.jpg

DSC04076.jpg

A skoro mam części do jeszcze paru motorów - czy wiecie coś więcej na temat działa 37mm CzKSz?

HD1941rjakotransporterdziaa37mmCzKS.jpg

Gdybym wiedział jak ono wyglądało w kilku rzutach, to zrobiłbym tą wersję. Dlatego proszę o pomoc specjalistów od pancerki. Jeśli macie jakieś rysunki takiego działa, to polecam się Waszej życzliwości

Napisano

Witam,

Do motoru dodałem kilka części - mocowanie kabury Thompsona i skrzynki na amunicję, mocownia błotników i bagażnika no i ochraniacze na nogi i torby boczne:

DSC04087.jpg

DSC04085.jpg

W międzyczasie przygotowuję też przedni reflektor:

DSC04086.jpg

• 2 months later...
Napisano

Witam!

Poniżej skromny update, czyli mocowanie tylnych świateł, płyta chroniąca silnik od spodu, ponóżki kierowcy, kierownica - teraz ją poprawiłem (jedoczęściowa jest solidniejsza), owiewka i podpora serwisowa tylnego koła. Wciąż czekam na kalki - białe gwiazdki różnych wielkości (na baku będą gwiazdy 1mm wysokości). Czekam teżna bieżnik...

th_DSC04114.jpg th_DSC04115.jpg th_DSC04116.jpg th_DSC04117.jpg th_DSC04118.jpg th_DSC04121.jpg th_DSC04122.jpg th_DSC04123.jpg th_DSC04127.jpg

Napisano

Witam w kolejnym odcinku,

Zebrałem części gotowe do malowania – obręcze kół, osłona łańcucha, lusterko, przedni reflektor, owiewka, torby boczne, kabura karabinu itp. Dla ułatwienia dalszego montażu i nakładania kalek oddzieliłem przednie zawieszenie od reszty ramy.

th_DSC04279.jpg th_DSC04281.jpg th_DSC04280.jpg

Suszenie:

th_DSC04278.jpg th_DSC04283.jpg th_DSC04282.jpg

Przednie zawieszenie prawie gotowe:

th_DSC04297.jpg

Litery poskładane są ze ścinków kalek (ale to chyba widać ):

th_DSC04296.jpg

Napisano

Witam,

Ostatnio udało mi się pomalować torby boczne i kaburę karabinu. Starałem się by wewnętrzna część kabury miała odpowiednio jaśniejszy kolor niż na zewnątrz. Tak jak to zwykle w skórze bywa. Do niemal kompletnego przedniego zawieszenia dodałem kaburę, owiewkę i lusterko. Lusterko zrobione jest z kawałka odpadu od cekinów. Mam trochę odpadu powstałego w wyniku wybijania dziurek w cekinach. Nadaje się to na imitację łebków śrub i ćwieków (użyłem ich na przykład w siodle Harleya Lend-Lease w 1:9). Wystarczyło zmyć kolor zmywaczem do paznokci, zamaskować stronę, która ma być lustrem i pomalować.

th_DSC04302.jpg th_DSC04311.jpg th_DSC04312.jpg th_DSC04313.jpg

A tak wygląda reszta:

th_DSC04314.jpg th_DSC04315.jpg

Napisano

Ja już Cię chyba namawiałem do zrobienia od podstaw Kettenkrada w 1:72. Nadal podtrzymuje, że to dobry pomysł

A Harley, co tu dużo mówić, cud miód

Napisano

Hej!

Dzięki za miłe słowa. Kettenkrad też będzie - wszystko w swoim czasie. Na razie muszę zrównoważyć moją kolekcję - na 4 motory w 1/72, aż 3 są niemieckie...

Napisano

Dzięki ArmiA!

A co to za cudak? Chyba ktoś sobie jaja robił, co? Zresztą mnie interesują tylko motocykle II wojny - przynajmniej do zebrania całej kolekcji i wyczerpania tematu . Dlatego wszelkie sugestie są bardzo mile widziane A gdybyś znalazł jakieś interesujące wersje - np Zundapp z koszem w wersji ambulans, albo Triumph z koszem - to tym bardziej będę wdzięczny

Napisano

Toto coś to Simms Motor Scout (znany też pod nazwą Armored Quadricycle), prototyp z końca XIX wieku. Z przyczyn raczej oczywistych nie wszedł do służby, do dzisiaj przetrwało tylko to zdjęcie.

A tak serio - rób Sokoła, materiałów jest całkiem sporo i do tego masz dwa modele w 35 z których możesz przeskalować.

Albo coś takiego:

49a556f61c4716.65935744.jpg

To coś to Vespa TAP czyli skuter dla spadochroniarzy wyposażony w działo bezodrzutowe.

Napisano

Ten z Armo to żywica+blachy, z Choroszego żywica, ale tego nie widziałem więc nie wiem, czy też ma blaszkę. W obu wypadkach cena ok. 120 zł, oba modele są dobre.

Ta Vespa to wynalazek francuski produkowany u nich na licencji, służyły w oddziałach spadochronowych. Ponad 800 użyto w Algierii. Zrzucano je po dwie - jedna przewoziła działo i trójnóg (nie strzelano z samego skutera), a druga amunicję.

Tutaj masz darmowy model kartonowy Vespy 150, niestety autor nie podał skali. Ale zawsze to jakiś początek.

Napisano

Hej ArmiA!

Te Sokoły z Choroszego oglądałem już na ich stronie ze wszystkich stron i w każdej wersji. Ale odstrasza mnie cena – 120 PLNów tylko po to, żeby to zmierzyć? Cushmana zrobiłem jedynie na podstawie pomiarów zdjęć i wydaje mi się, że gdybym zebrał odpowiednią ilość materiałów i co najmniej 1 zdjęcie z przedmiotem, którego wymiary są standardowe (hełm, karabin itp.) to mógłbym na tej podstawie zbudować niezły motorek w 1/72. Jeśli chodzi o kolejne motorki, mam sporo zdjęc M72, dwa modele w 1/35 w kolejce (BMW R12 i Gnome-Rohne) i Triumpha w 1/9 - wszystko do przerobienia na 1/72 .

Dzięki za linka do Vespy – już dawno skopiowałem ją sobie z paper-replika.com. Na razie zbieram motory z II wojny, więc Tank-Vespa będzie musiała poczekać.

Napisano

Tę vespę widziałem w wersji Maisto- resorak 1/18:

http://www.sip-scootershop.com/EN/Products/33866013/Scootermodell+Vespa+TAP.aspx

...choć ta jest lepsza

http://www.sip-scootershop.com/EN/Products/33866022/Scootermodell+Vespa.aspx

Oczywiście, to raczej zabawki, choć nie kryję, że fajnie byłoby je zobaczyć a la Marudek mimo, że cię to od starfightera odciąga...

Ale wspominałeś cuś o rowerze z drugiej wojny ...może w takim razie składany BSA dla spadochroniarzy ;) ? Nawet na dzisiejsze standarty piękny rowerek :

http://oldbike.wordpress.com/1939-1945-ww2-bsa-airborne-folding-paratroopers-bike/

Ale się rozpisałem...a miałem tylko napisać, że jak zwykle kibicuję każdemu twemu prodżektowi Pozdrawiam.

Napisano

Hej!

LordDisneyland - wielkie dzięki za linka - na pewno się przyda. Ale nie w tym prodżekcie . To będzie żandarm legitymujący uchodźcę z obładowanym rowerem (jak na zdjęciu wyżej).

Ale już od czasu jak zobaczyłem zestaw Hat z żołnierzami Wehrmachtu na rowerach - chciałem zrobić takie - teraz mam nawet więcej drugowojennych rowerów